‘We kunnen veel leed voorkomen’

mm
Vanessa Cruz
Redactioneel,
17 augustus 2022

Eén op de drie mensen krijgt ooit in zijn leven kanker. Daarvan is 30-50% toe te schrijven aan leefstijlfactoren. Deze evidence-based kennis maakt van internist-oncoloog Daniëlle Verbeek een grote ambassadeur van leefstijlgeneeskunde, zowel binnen als buiten haar spreekkamer. “Het is indrukwekkend hoeveel impact leefstijl heeft op morbiditeit en mortaliteit.”

Verbeek is er stellig over: met leefstijl valt een hoop leed te voorkomen, en veel welbevinden en vitaliteit te winnen. Ze is dan ook een enthousiast pleitbezorger van leefstijlgeneeskunde: “Dat roken kanker kan veroorzaken, weten we. Minder bekend is dat ook ongezonde voeding, onvoldoende beweging, alcoholgebruik en overgewicht een verhoogd risico geven op kanker. Overgewicht is bijvoorbeeld geassocieerd met een grotere kans op wel 13 soorten kanker. In obees vetweefsel worden stoffen geproduceerd zoals groeifactoren en pro-inflammatoire cytokinen die ervoor zorgen dat cellen – ook kankercellen – sneller kunnen delen. Natuurlijk biedt een gezonde leefstijl geen garantie dat je nooit kanker krijgt. Maar met een gezonde leefstijl verlaag je wel aanzienlijk het risico en mocht je toch kanker krijgen, dan helpt het de behandelingen beter te doorstaan en zijn de uitkomsten vaak ook nog beter.”

“Met een gezonde leefstijl zorg je ervoor dat je immuunsysteem beter werkt en kanker minder kans heeft”

Internist-oncoloog Daniëlle Verbeek

Kennis

Het is haar missie om niet alleen haar patiënten, maar vooral ook andere zorgprofessionals te laten zien wat de impact is van – zelfs kleine – leefstijlveranderingen. Hiervoor

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel