‘We leven in een oceaan van chemicaliën’
Redactioneel
19 november 2024
Naar schatting 16% van alle vroegtijdige sterfte wereldwijd hangt samen met vervuiling. Tweederde van alle chronische ziekten wordt mede veroorzaakt door omgevingsfactoren. Het zijn onderzoeksuitkomsten van de onderzoeksgroep van Saer Samanipour, milieuchemicus aan de Universiteit van Amsterdam. Ondertussen gaat de massaproductie van chemicaliën in een razend tempo door, zonder dat we weten wat de impact daarvan is op mensen, waarschuwt Samanipour.
“We leven in een oceaan van chemicaliën. In de Europese Unie alleen zijn er zo’n tweehonderdduizend tot 1,2 miljoen verschillende chemische structuren die we veelvuldig gebruiken voor bijvoorbeeld onze productieprocessen.”
En er komen er alleen maar meer bij. Dat komt mede doordat veel van deze chemische stoffen in het milieu terechtkomen en daar worden afgebroken door bacteriën of onder invloed van zonlicht. “We kennen slechts een fractie van deze afbraakproducten. Maar het betreft duizenden nieuwe structuren. We kunnen ze veelal niet eens opsporen met onze huidige technologieën. Ons ecosysteem is dynamisch. Stel er belandt één chemische stof op het oppervlaktewater, dan vind je op de waterbodem vervolgens 100 nieuwe chemische stoffen vanwege alle interacties die hebben plaatsgevonden. 99 van deze 100 nieuwe stoffen zijn ons onbekend. We kennen hun structuur niet, we weten niet wat we ermee moeten en vooral: we kennen hun impact niet op mensen.”
“Van de meeste PFAS is weinig bekend”
Milieuchemicus Saer Samanipour
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account