DOQ

‘We willen de besparing op zorgkosten terug­geven aan de burgers’

Hans Peter Jung, huisarts in Afferden, wil de Noordelijke Maasvallei in Limburg tot een regio met passende zorg in een gezonde leefomgeving maken. Dit in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds en de afdeling Heelkunde van het Radboudumc Nijmegen. Hij heeft daarbij het creëren van een Blue Zone voor ogen. Een deel van de zorgkosten die worden bespaard door een focus op Positieve Gezondheid, kunnen dan worden geïnvesteerd in de leefomgeving.

‘Ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving’, die zin uit de Eed van Hippocrates viel Hans Peter Jung kortgeleden op bij binnenkomst van de Domus Medica in Utrecht. “Dat is precies wat wij in Afferden aan het doen zijn. Werken aan gezondheidsbevordering in plaats van pas in actie komen als mensen ziek zijn.”
Het is een droom van huisarts Jung om de Noordelijke Maasvallei tot een zogenoemde Blue Zone te maken. Daar leven mensen met een gemeenschappelijk doel en zijn daarbij sterk georiënteerd op de leefomgeving, voeding, beweging en gemeenschapszin. In het begin van zijn artsenloopbaan werkte hij in Nicaragua, vlakbij de grens van Costa Rica, in de buurt van Nicoya, een van de vijf Blue Zones in de wereld. “Ik sprak daar boeren die op het land aan het werk waren en moest hun leeftijd raden. Ik schatte hen op 60, bleken ze 90 jaar te zijn.”

“De leefomgeving, het sociale domein en de financiële situatie bepalen 90% van de gezondheid”

Huisarts Hans Peter Jung

Wandelen tegen diabetes

Jung begint in Noord-Limburg niet bij helemaal nul. De prak

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


1
0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »