Weefseltransglutaminase belangrijk bij laesievorming MS

mm
redactie
Redactioneel,
20 mei 2020

De stof weefseltransglutaminase (TG2) speelt een belangrijke rol bij MS. Navina Chrobok vond dat het remmen van TG2 kan zorgen voor vermindering van klinische symptomen doordat het binnendringen van ontstekingscellen in de hersenen wordt geremd.

In het bloed zitten de ontstekingscellen monocyten. Als deze het hersenweefsel binnendringen bij een MS-ontsteking spreken we over macrofagen. Het binnendringen van monocyten is één van de eerste stappen bij het ontstaan van een nieuwe ontstekingsplek (laesie) in de hersenen bij MS. Navina Chrobok heeft hersenmateriaal van mensen met MS bestudeerd. Zij vond dat TG2 alleen voorkwam bij monocyten en macrofagen in laesies bij mensen met MS en niet bij andere ontstekingscellen.

(Foto: Pixabay)

Monocyten

Daarnaast heeft Chrobok remmers van TG2-activiteit getest. Het blijkt dat het remmen van TG2 de klinische symptomen drastisch kan verlagen en ook het binnendringen van monocyten in de hersenen kan verminderen.

Het meest effect hadden de remmers die niet de cellen binnendringen. Het lijkt erop dat het effect aan de buitenkant van de cellen zit. In vervolgonderzoek kan bepaald worden op welke manier TG2 zorgt voor vorming van laesies, zodat duidelijk wordt hoe TG2 remmers het binnendringen van ontstekingscellen in de hersenen kan voorkomen.


Klik hier om het volledige proefschrift te lezen

Bron: Amsterdam UMC
, ,
Deel dit artikel