DOQ

Welk type arts wil jij zijn?

Hoe geef je als jonge arts je medische carrière vorm? Wil je arts zijn binnen of juist buiten het ziekenhuis? Ga je promoveren? Of wil je het artsenvak combineren met lesgeven, besturen of ondernemen? Remi Vanmaris ontdekt dit tijdens een werk-ontwikkeltraject voor basisartsen: “Hiermee krijg ik de kans me breder te ontwikkelen en te ontdekken wat echt bij mij past.”

Anios Remi Vanmaris (28) startte bijna twee jaar geleden als basisarts met het Medical Traineeship van BKV, arbeidsmarktbemiddelaar in de zorg. “Na mijn master was ik er nog niet helemaal uit wat ik wilde. Interne geneeskunde vond ik inhoudelijk interessant. Maar tijdens de coschappen in het ziekenhuis sprak deze omgeving mij minder aan, met name door het vluchtige patiëntcontact. Huisartsengeneeskunde leek me beter te passen. Ik wilde me daarop voorbereiden via de ouderengeneeskunde, maar twijfelde nog waar ik dit wilde doen. Een vriendin deed het Medical Traineeship van BKV en was daar enthousiast over. Ik volgde een webinar van BKV en rolde zo het traject in.”

“Tijdens de studie werd ouderengeneeskunde vaak afgebeeld als wat ‘saai en stoffig’, als ‘tweede keus’-vakgebied”

Anios Remi Vanmaris

Saai en stoffig?

Tijdens een Medical Traineeship kun je als basisarts klinische werkzaamheden combineren met uitdagingen buiten het standaardtraject. Je krijgt daarbij persoonlijke begeleiding door een Noloc-gecertificeerd coach. Zo kun je bijvoorbeeld vier dagen als uitvoerend arts werken en een dag per week aan een duurzaamheidsproject of meedoen aan scrumsessies bij een start-up. Vanmaris werkte het eerste jaar bij ouderengeneeskunde, vervolgens een half jaar in bedrijfsgeneeskunde en sinds enkele maanden weer in de ouderenzorg. “Ik ben er nu uit: ik wil me specialiseren in ouderengeneeskunde”, concludeert Vanmaris. “Door het traineeship ontdekte ik dat ik dit nog veel leuker vind dan huisartsgeneeskunde. Tijdens de studie werd ouderengeneeskunde vaak afgebeeld als wat ‘saai en stoffig’, als ‘tweede keus’-vakgebied. Maar dat is in alle opzichten zó anders, het is me zo goed bevallen!”

Medische diepgang

Vanmaris werkte in het eerste jaar van zijn traineeship onder andere op een revalidatieafdeling binnen ouderengeneeskunde. “Ik ontdekte hoeveel diepgang dit werk biedt. Je hebt huisartsgeneeskundige taken waarbij je te maken hebt met kwetsbare patiënten, met klachten op allerlei fronten. Dat vraagt echt om medische diepgang. In dit traineeship merkte ik dat ook palliatieve zorg mij goed ligt. Daarnaast trekt het multidisciplinair samenwerken in de ouderengeneeskunde mij aan. “De laatste maanden van het traineeship wil ik met coaching nog enkele puntjes op de i zetten en me vervolgens oriënteren op de opleiding.”

“Er werd van alles op mijn bordje gelegd, onder het mom van ‘dat doet de dokter altijd”

Persoonlijke groei

De aandacht in het traineeship voor soft skills maakt dat je je diepgaand kan ontwikkelen, vindt Vanmaris. “Op de werkplek is er goede medisch inhoudelijke begeleiding. Maar het is ook prettig om met een coach of consultant Healthcare van BKV regelmatig stil te staan bij je persoonlijke ontwikkeling. Dat helpt mij om hier actiever over na te denken en om nieuwe werkwijzen uit te proberen. Aanvankelijk moest ik bijvoorbeeld erg wennen aan de taakverdeling tussen mijzelf en de verpleging. Er werd van alles op mijn bordje gelegd, onder het mom van ‘dat doet de dokter altijd’. Ik werkte daar net een maand, dus wist ik veel. De coach zei: ‘Probeer eens wat meer terug te leggen. Leg je collega’s van de verpleging uit hoe ze het zelf kunnen oppakken.’ Door eens wat anders te proberen kun je groeien.”

“Durf ook buiten het ziekenhuis te kijken. Er is ook zoveel interessants en boeiends daarbuiten!”

Breder commitment

Wat de blik van trainees helpt verbreden is de mogelijkheid om naast het klinische werk deel te nemen aan projecten grenzend aan medische zorg. Zo deed Vanmaris mee aan het project Iprove online portfolio, voor basisartsen. “Samen met een andere trainee onderzocht ik de behoeftes bij gebruikers en we hebben geholpen met de promotie ervan. Zo konden we ons breder committeren dan alleen als arts.” Verder wordt er maandelijks intervisie, een cursus of training aangeboden. “Heel leuk, ook omdat de groep trainees rouleert. Je kunt elkaar helpen en veel van elkaars ervaringen leren. Daarnaast zijn er inhoudelijke webinars, bijvoorbeeld over palliatieve zorg. Maar ook vakoverstijgende webinars, over ondernemen of leefstijl. En hands-on trainingen, zoals effectieve communicatie. Als ik andere jonge nog twijfelende artsen een tip mag geven: durf ook buiten het ziekenhuis te kijken. Er is ook zoveel interessants en boeiends daarbuiten!”

‘Meer wegen die naar Rome leiden’
Simone van Ham, business partner Healthcare bij BKV: “De jonge dokter van vandaag is geregeld zoekende: wat is mijn stip op de horizon en hoe kom ik daar? Je kunt een PhD doen om je kans op een opleidingsplek in het ziekenhuis te vergroten. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden! We zien een nieuwe generatie dokters die meer gericht is op een goede werk-privébalans. Zij zoeken naar hun rol als arts, vragen zich af: hoe kan ik mezelf ontwikkelen en dingen doen die energie geven? Of je nu precies weet wat je wil en het maximale uit je anios-periode wil halen, of je wil juist eerst meerdere werkvelden verkennen omdat je het nog niet weet. Het kan allemaal. In het Medical Traineeship ligt de focus op excelleren in datgene waar je goed in bent, in plaats van op iets wat je minder goed kan. Door een tijd anios te zijn kun je ervaren wat voor arts je wil worden én wie je wil zijn als mens. Vanuit die gedachte is het Medical Traineeship ontstaan. Je kunt méér zijn dan alleen arts en ook meewerken aan projecten uit het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld arts-ondernemer zijn, je verdiepen in voeding en leefstijl, of in techniek en innovatie. Dat faciliteren wij voor artsen in het Medical Traineeship.”

Meer informatie over het Medical Traineeship

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Een medifoor gebruiken in medische gesprekken: zeven tips

Een medifoor is een getekende metafoor die helpt bij het eenvoudig uitleggen van medische begrippen. Charlie Obihara is initiatiefnemer van het Medifoor platform en legt uit hoe ze te gebruiken. “Ook voor volwassenen is het goed om de informatie juist te verpakken.”

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx