DOQ

Welk type arts wil jij zijn?

Hoe geef je als jonge arts je medische carrière vorm? Wil je arts zijn binnen of juist buiten het ziekenhuis? Ga je promoveren? Of wil je het artsenvak combineren met lesgeven, besturen of ondernemen? Remi Vanmaris ontdekt dit tijdens een werk-ontwikkeltraject voor basisartsen: “Hiermee krijg ik de kans me breder te ontwikkelen en te ontdekken wat echt bij mij past.”

Anios Remi Vanmaris (28) startte bijna twee jaar geleden als basisarts met het Medical Traineeship van BKV, arbeidsmarktbemiddelaar in de zorg. “Na mijn master was ik er nog niet helemaal uit wat ik wilde. Interne geneeskunde vond ik inhoudelijk interessant. Maar tijdens de coschappen in het ziekenhuis sprak deze omgeving mij minder aan, met name door het vluchtige patiëntcontact. Huisartsengeneeskunde leek me beter te passen. Ik wilde me daarop voorbereiden via de ouderengeneeskunde, maar twijfelde nog waar ik dit wilde doen. Een vriendin deed het Medical Traineeship van BKV en was daar enthousiast over. Ik volgde een webinar van BKV en rolde zo het traject in.”

“Tijdens de studie werd ouderengeneeskunde vaak afgebeeld als wat ‘saai en stoffig’, als ‘tweede keus’-vakgebied”

Anios Remi Vanmaris

Saai en stoffig?

Tijdens een Medical Traineeship kun je als basisarts klinische werkzaamheden combineren met uitdagingen buiten het standaardtraject. Je krijgt daarbij persoonlijke begeleiding door een Noloc-gecertificeerd coach. Zo kun je bijvoorbeeld vier dagen als uitvoerend arts werken en een dag per week aan een duurzaamheidsproject of meedoen aan scrumsessies bij een start-up. Vanmaris werkte het eerste jaar bij ouderengeneeskunde, vervolgens een half jaar in bedrijfsgeneeskunde en sinds enkele maanden weer in de ouderenzorg. “Ik ben er nu uit: ik wil me specialiseren in ouderengeneeskunde”, concludeert Vanmaris. “Door het traineeship ontdekte ik dat ik dit nog veel leuker vind dan huisartsgeneeskunde. Tijdens de studie werd ouderengeneeskunde vaak afgebeeld als wat ‘saai en stoffig’, als ‘tweede keus’-vakgebied. Maar dat is in alle opzichten zó anders, het is me zo goed bevallen!”

Medische diepgang

Vanmaris werkte in het eerste jaar van zijn traineeship onder andere op een revalidatieafdeling binnen ouderengeneeskunde. “Ik ontdekte hoeveel diepgang dit werk biedt. Je hebt huisartsgeneeskundige taken waarbij je te maken hebt met kwetsbare patiënten, met klachten op allerlei fronten. Dat vraagt echt om medische diepgang. In dit traineeship merkte ik dat ook palliatieve zorg mij goed ligt. Daarnaast trekt het multidisciplinair samenwerken in de ouderengeneeskunde mij aan. “De laatste maanden van het traineeship wil ik met coaching nog enkele puntjes op de i zetten en me vervolgens oriënteren op de opleiding.”

“Er werd van alles op mijn bordje gelegd, onder het mom van ‘dat doet de dokter altijd”

Persoonlijke groei

De aandacht in het traineeship voor soft skills maakt dat je je diepgaand kan ontwikkelen, vindt Vanmaris. “Op de werkplek is er goede medisch inhoudelijke begeleiding. Maar het is ook prettig om met een coach of consultant Healthcare van BKV regelmatig stil te staan bij je persoonlijke ontwikkeling. Dat helpt mij om hier actiever over na te denken en om nieuwe werkwijzen uit te proberen. Aanvankelijk moest ik bijvoorbeeld erg wennen aan de taakverdeling tussen mijzelf en de verpleging. Er werd van alles op mijn bordje gelegd, onder het mom van ‘dat doet de dokter altijd’. Ik werkte daar net een maand, dus wist ik veel. De coach zei: ‘Probeer eens wat meer terug te leggen. Leg je collega’s van de verpleging uit hoe ze het zelf kunnen oppakken.’ Door eens wat anders te proberen kun je groeien.”

“Durf ook buiten het ziekenhuis te kijken. Er is ook zoveel interessants en boeiends daarbuiten!”

Breder commitment

Wat de blik van trainees helpt verbreden is de mogelijkheid om naast het klinische werk deel te nemen aan projecten grenzend aan medische zorg. Zo deed Vanmaris mee aan het project Iprove online portfolio, voor basisartsen. “Samen met een andere trainee onderzocht ik de behoeftes bij gebruikers en we hebben geholpen met de promotie ervan. Zo konden we ons breder committeren dan alleen als arts.” Verder wordt er maandelijks intervisie, een cursus of training aangeboden. “Heel leuk, ook omdat de groep trainees rouleert. Je kunt elkaar helpen en veel van elkaars ervaringen leren. Daarnaast zijn er inhoudelijke webinars, bijvoorbeeld over palliatieve zorg. Maar ook vakoverstijgende webinars, over ondernemen of leefstijl. En hands-on trainingen, zoals effectieve communicatie. Als ik andere jonge nog twijfelende artsen een tip mag geven: durf ook buiten het ziekenhuis te kijken. Er is ook zoveel interessants en boeiends daarbuiten!”

‘Meer wegen die naar Rome leiden’
Simone van Ham, business partner Healthcare bij BKV: “De jonge dokter van vandaag is geregeld zoekende: wat is mijn stip op de horizon en hoe kom ik daar? Je kunt een PhD doen om je kans op een opleidingsplek in het ziekenhuis te vergroten. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden! We zien een nieuwe generatie dokters die meer gericht is op een goede werk-privébalans. Zij zoeken naar hun rol als arts, vragen zich af: hoe kan ik mezelf ontwikkelen en dingen doen die energie geven? Of je nu precies weet wat je wil en het maximale uit je anios-periode wil halen, of je wil juist eerst meerdere werkvelden verkennen omdat je het nog niet weet. Het kan allemaal. In het Medical Traineeship ligt de focus op excelleren in datgene waar je goed in bent, in plaats van op iets wat je minder goed kan. Door een tijd anios te zijn kun je ervaren wat voor arts je wil worden én wie je wil zijn als mens. Vanuit die gedachte is het Medical Traineeship ontstaan. Je kunt méér zijn dan alleen arts en ook meewerken aan projecten uit het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld arts-ondernemer zijn, je verdiepen in voeding en leefstijl, of in techniek en innovatie. Dat faciliteren wij voor artsen in het Medical Traineeship.”

Meer informatie over het Medical Traineeship

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

‘Verwijs patiënten met onbegrepen mobiliteitsklachten door naar MSK-arts’

MSK-arts William van de Luijtgaarden behandelt in zijn praktijk vooral patiënten met pijn of functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Hij pleit voor meer bekendheid van MSK-geneeskunde onder collega-artsen: “Wij kunnen het probleem bij de kern aanpakken.”

Discriminatie: blinde vlek in de zorg

Zorgbestuurders hebben vaak geen zicht op discriminatie binnen hun organisatie, ontdekte Ewoud Butter. “Ze hebben geen idee van de omvang ervan, incidenten of ervaringen worden niet bijgehouden, het is geen terugkerend onderwerp tijdens de bestuurlijke overleggen.”

‘Wild Westen dreigt op markt voor middelen tegen veroudering’

Bigtechmiljardairs investeren fors in middelen tegen veroudering, maar klinisch geriater Marcel Olde Rikkert waarschuwt voor de risico’s. Verscheidene stoffen beloven langer gezond leven, maar de langetermijneffecten zijn onbekend. “We dreigen we kopje onder te gaan door de hype.”

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

‘Je moet soms echt vechten voor je patiënten’

Huisarts Marike Ooms werkt in verschillende asielzoekerscentra. Daar biedt ze zorg aan mensen die niet alleen kampen met medische problemen, maar ook met de onzekerheid van een onduidelijke toekomst en de last van hun verleden. "Als je iedereen open benadert, blijken de vragen en klachten vaak niet zoveel te verschillen van patiënten in een reguliere praktijk.”