DOQ

Welk type arts wil jij zijn?

Hoe geef je als jonge arts je medische carrière vorm? Wil je arts zijn binnen of juist buiten het ziekenhuis? Ga je promoveren? Of wil je het artsenvak combineren met lesgeven, besturen of ondernemen? Remi Vanmaris ontdekt dit tijdens een werk-ontwikkeltraject voor basisartsen: “Hiermee krijg ik de kans me breder te ontwikkelen en te ontdekken wat echt bij mij past.”

Anios Remi Vanmaris (28) startte bijna twee jaar geleden als basisarts met het Medical Traineeship van BKV, arbeidsmarktbemiddelaar in de zorg. “Na mijn master was ik er nog niet helemaal uit wat ik wilde. Interne geneeskunde vond ik inhoudelijk interessant. Maar tijdens de coschappen in het ziekenhuis sprak deze omgeving mij minder aan, met name door het vluchtige patiëntcontact. Huisartsengeneeskunde leek me beter te passen. Ik wilde me daarop voorbereiden via de ouderengeneeskunde, maar twijfelde nog waar ik dit wilde doen. Een vriendin deed het Medical Traineeship van BKV en was daar enthousiast over. Ik volgde een webinar van BKV en rolde zo het traject in.”

“Tijdens de studie werd ouderengeneeskunde vaak afgebeeld als wat ‘saai en stoffig’, als ‘tweede keus’-vakgebied”

Anios Remi Vanmaris

Saai en stoffig?

Tijdens een Medical Traineeship kun je als basisarts klinische werkzaamheden combineren met uitdagingen buiten het standaardtraject. Je krijgt daarbij persoonlijke begeleiding door een Noloc-gecertificeerd coach. Zo kun je bijvoorbeeld vier dagen als uitvoerend arts werken en een dag per week aan een duurzaamheidsproject of meedoen aan scrumsessies bij een start-up. Vanmaris werkte het eerste jaar bij ouderengeneeskunde, vervolgens een half jaar in bedrijfsgeneeskunde en sinds enkele maanden weer in de ouderenzorg. “Ik ben er nu uit: ik wil me specialiseren in ouderengeneeskunde”, concludeert Vanmaris. “Door het traineeship ontdekte ik dat ik dit nog veel leuker vind dan huisartsgeneeskunde. Tijdens de studie werd ouderengeneeskunde vaak afgebeeld als wat ‘saai en stoffig’, als ‘tweede keus’-vakgebied. Maar dat is in alle opzichten zó anders, het is me zo goed bevallen!”

Medische diepgang

Vanmaris werkte in het eerste jaar van zijn traineeship onder andere op een revalidatieafdeling binnen ouderengeneeskunde. “Ik ontdekte hoeveel diepgang dit werk biedt. Je hebt huisartsgeneeskundige taken waarbij je te maken hebt met kwetsbare patiënten, met klachten op allerlei fronten. Dat vraagt echt om medische diepgang. In dit traineeship merkte ik dat ook palliatieve zorg mij goed ligt. Daarnaast trekt het multidisciplinair samenwerken in de ouderengeneeskunde mij aan. “De laatste maanden van het traineeship wil ik met coaching nog enkele puntjes op de i zetten en me vervolgens oriënteren op de opleiding.”

“Er werd van alles op mijn bordje gelegd, onder het mom van ‘dat doet de dokter altijd”

Persoonlijke groei

De aandacht in het traineeship voor soft skills maakt dat je je diepgaand kan ontwikkelen, vindt Vanmaris. “Op de werkplek is er goede medisch inhoudelijke begeleiding. Maar het is ook prettig om met een coach of consultant Healthcare van BKV regelmatig stil te staan bij je persoonlijke ontwikkeling. Dat helpt mij om hier actiever over na te denken en om nieuwe werkwijzen uit te proberen. Aanvankelijk moest ik bijvoorbeeld erg wennen aan de taakverdeling tussen mijzelf en de verpleging. Er werd van alles op mijn bordje gelegd, onder het mom van ‘dat doet de dokter altijd’. Ik werkte daar net een maand, dus wist ik veel. De coach zei: ‘Probeer eens wat meer terug te leggen. Leg je collega’s van de verpleging uit hoe ze het zelf kunnen oppakken.’ Door eens wat anders te proberen kun je groeien.”

“Durf ook buiten het ziekenhuis te kijken. Er is ook zoveel interessants en boeiends daarbuiten!”

Breder commitment

Wat de blik van trainees helpt verbreden is de mogelijkheid om naast het klinische werk deel te nemen aan projecten grenzend aan medische zorg. Zo deed Vanmaris mee aan het project Iprove online portfolio, voor basisartsen. “Samen met een andere trainee onderzocht ik de behoeftes bij gebruikers en we hebben geholpen met de promotie ervan. Zo konden we ons breder committeren dan alleen als arts.” Verder wordt er maandelijks intervisie, een cursus of training aangeboden. “Heel leuk, ook omdat de groep trainees rouleert. Je kunt elkaar helpen en veel van elkaars ervaringen leren. Daarnaast zijn er inhoudelijke webinars, bijvoorbeeld over palliatieve zorg. Maar ook vakoverstijgende webinars, over ondernemen of leefstijl. En hands-on trainingen, zoals effectieve communicatie. Als ik andere jonge nog twijfelende artsen een tip mag geven: durf ook buiten het ziekenhuis te kijken. Er is ook zoveel interessants en boeiends daarbuiten!”

‘Meer wegen die naar Rome leiden’
Simone van Ham, business partner Healthcare bij BKV: “De jonge dokter van vandaag is geregeld zoekende: wat is mijn stip op de horizon en hoe kom ik daar? Je kunt een PhD doen om je kans op een opleidingsplek in het ziekenhuis te vergroten. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden! We zien een nieuwe generatie dokters die meer gericht is op een goede werk-privébalans. Zij zoeken naar hun rol als arts, vragen zich af: hoe kan ik mezelf ontwikkelen en dingen doen die energie geven? Of je nu precies weet wat je wil en het maximale uit je anios-periode wil halen, of je wil juist eerst meerdere werkvelden verkennen omdat je het nog niet weet. Het kan allemaal. In het Medical Traineeship ligt de focus op excelleren in datgene waar je goed in bent, in plaats van op iets wat je minder goed kan. Door een tijd anios te zijn kun je ervaren wat voor arts je wil worden én wie je wil zijn als mens. Vanuit die gedachte is het Medical Traineeship ontstaan. Je kunt méér zijn dan alleen arts en ook meewerken aan projecten uit het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld arts-ondernemer zijn, je verdiepen in voeding en leefstijl, of in techniek en innovatie. Dat faciliteren wij voor artsen in het Medical Traineeship.”

Meer informatie over het Medical Traineeship

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx