Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelfsprekend
Redactioneel
4 april 2025
Ziekenhuizen kunnen er niet zonder meer op vertrouwen dat medewerkers in de acute zorg bij een calamiteit beschikbaar zijn. Dit concluderen Dennis Barten, SEH-arts in het VieCuri Medisch Centrum, en Lindsy Engels, destijds coassistent bij VieCuri en nu anios op de IC van het Radboudumc, op basis van hun onderzoek. Betere crisisvoorbereiding vraagt investeringen in training, beschermingsmiddelen, gezinsveiligheid en regio-specifieke rampenplannen.
“Ziekenhuizen rekenen erop dat zij bij een crisis of uitbraak van een infectieziekte snel extra personeel kunnen inzetten”, vertelt Dennis Barten. “Maar zijn zorgverleners in de acute zorg altijd bereid in actie te komen? Of zijn er factoren die hun werkbereidheid beïnvloeden? Dat wilden wij onderzoeken.”
Voor Lindsy Engels was het onderwerp een eyeopener. “In de opleiding wordt nooit stilgestaan bij rampscenario’s. Het leek mij belangrijk bewustwording te creëren en te ontdekken wat nodig is om zorgpersoneel voor te bereiden op crisissituaties.”
“Zorgverleners willen zeker weten dat hun familie veilig is voordat ze aan het werk gaan”
SEH-arts Dennis Barten
Wel of niet werken
Voor het onderzoek vulden SEH- en IC-zorgverleners uit vijf Nederlandse ziekenhuizen anoniem een enquête in over hun werkbereidheid tijdens verschillende rampscenario’s en de factoren die daarop van invloed zijn. De meewerkende ziekenhuizen waren VieCuri Medisch Centrum, Laurentius Ziekenhuis Roermond, Zuyderland Medisch Centrum (Heerlen en
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: