Wesselman: ‘Als patiënten zich zorgen maken, is het belangrijk dat de neuroloog die klachten serieus kan nemen’

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
25 juni 2020

Gezonde voeding heeft een relatie met betere cognitieve functies, en een leefstijlprogramma kan daarbij een rol spelen. Dat blijkt uit onderzoek van Linda Wesselman, die bij Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC, promoveerde op leefstijltips voor een betere hersengezondheid. Op grond van haar onderzoek ontwikkelden Wesselman en haar collega’s een online programma, gericht op het verbeteren van de hersengezondheid. 

Namen vergeten, niet op woorden komen, ergens heen lopen en vergeten wat je daar wilde doen: het overkomt iedereen weleens. Bij de meeste mensen zijn deze klachten een onschuldig gevolg van stress of hoge werkdruk, maar bij sommigen kunnen ze alzheimer of dementie inluiden. Neuropsychologisch onderzoek kan daarbij uitsluitsel geven. Toch levert dat bij veel mensen met geheugenklachten niets op. “Bij een derde van de patiënten van Alzheimercentrum Amsterdam kunnen we de geheugenklachten niet objectiveren met onderzoek”, zeggen Linda Wesselman en haar copromotor Sietske Sikkes. “We sturen ze weer naar huis, terwijl de klachten en zorgen blijven.” 

Promovenda Linda Wesselman

Kort door
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

Deel dit artikel