DOQ

Wet DBA: nieuwe model­overeen­komsten voor zelfstandige zorg­profes­sionals

Sinds 2016 wachten we op een ‘opvolger’ van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) die meer duidelijkheid geeft aan zelfstandige waarnemers. Omdat het bedenken van deze ‘opvolger’ is doorgeschoven naar het kabinet Rutte IV, is de wet DBA nog altijd van toepassing. De handhaving is nog steeds opgeschort en de Belastingdienst grijpt alleen in wanneer er duidelijk sprake is van misbruik. De modelovereenkomsten zijn wel op een aantal onderdelen aangepast.

Zolang opdrachtgever en opdrachtnemer de modellen gebruiken die zijn goedgekeurd door de Belastingdienst is er een redelijke garantie dat er geen sprake is van een verkapt loondienstverband. Deze goedkeuring is gegeven voor de duur van 5 jaar. Eind 2021 zijn enkele van deze modelovereenkomsten verlopen. Daarom hebben beroepsorganisaties in de zorg (zoals LHV en KNMT) hun modelovereenkomst opnieuw voorgelegd aan de Belastingdienst. Deze zijn inmiddels verlengd.

Aanpassingen modelovereenkomsten

De modelovereenkomsten zijn op een aantal onderdelen aangepast. De aanpassingen hebben in de basis geen grote gevolgen voor de praktijkhouder en de zelfstandige opdrachtnemer. Het verdient de voorkeur de lopende contracten te actualiseren. Bij nieuwe overeenkomsten gebruikt u natuurlijk direct de nieuwe modelovereenkomst.

Aanpassingen voor huisartsen

De laatste modelovereenkomst voor huisartsen biedt nu de mogelijkheid om nadere afspraken te maken over de ANW-diensten. Ook aansprakelijkheid bij vervanging is hierin duidelijker geregeld.

Nieuwe modelovereenkomst opvragen

De nieuwe modelovereenkomsten zijn beschikbaar via de website van de Belastingdienst en de diverse brancheorganisaties.

Van helder accountancy, belastingadvies en consultancy voor de zorg heeft de uiterste zorg besteed aan de totstandkoming van deze uitgave. Voor informatie die nochtans onvolledig of onjuist is opgenomen, aanvaardt Van helder geen enkele aansprakelijkheid. Voor eventuele verbeteringen van de opgenomen gegevens houdt zij zich aanbevolen.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx