‘Wij artsen zijn ook verantwoordelijk voor het klimaat’

mm
Ruth Wouters
Redactioneel,
11 juli 2022

De KNMG stimuleert artsen met nieuwe gedragsregels om zich in te zetten voor klimaat en milieu. Niet voor niets, want de CO2 -uitstoot van de Nederlandse gezondheidszorg bedraagt 7% van de totale CO2-voetafdruk. Maar waar begin je?  Met drie studiegenoten richtte Anne Roosendaal in 2020 De Klimaat Dokter op: een platform dat artsen helpt om in actie te komen voor het klimaat. “Jouw bijdrage hoeft niet meteen de oplossing te zijn voor het hele probleem. Zet die eerste stap, hoe klein ook, het doet ertoe.”

Als Anne Roosendaal een nascholingscursus of een lezing geeft, vraagt ze de deelnemers steevast welke rol ze willen kiezen om in actie te komen. Willen ze activistisch de barricades op? Willen ze binnen hun instelling in gesprek gaan met het bestuur over duurzame projecten? Of willen ze bescheiden beginnen, bijvoorbeeld met het scheiden van afval of overstappen naar een groene verzekeraar? De Klimaat Dokter geeft richting aan concrete duurzame stappen.

“Klimaatverandering en milieuvervuiling leveren gezondheidsproblemen op, ook vandaag, ook in Nederland”

Anne Roosendaal, mede-oprichter van De Klimaat Dokter

Verantwoordelijkheid

Anne Roosendaal is de drijvende kracht achter De Klimaat Dokter. In de periode dat ze haar opleiding tot specialist ouderengeneeskunde afrondde en moeder werd van haar tweede kind, kwam ze in aanraking met de beweging Extinction Rebellion. Ze schrok van de impact die de zorgsector op de CO2-uitstoot heeft. En ze kwam erachter dat in de ouderengeneeskunde nog niemand met dit thema bezig was.

Ook artsen uit andere specialismen bleken te zoeken naar

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel