DOQ

‘Wij pleiten voor een preventiewet die meer initiatieven mogelijk maakt over kabinetsperiodes heen’

Als het in de gezondheidszorg over preventie gaat, bestaat al jarenlang discussie over de vraag wie daarin welke rol vervult. Toenmalig minister Edith Schippers was duidelijk, zij zag preventie primair als een taak voor het individu. Met de komst van het vorige kabinet kwam het onderwerp echter nadrukkelijk op de politieke agenda te staan. Ook drie grote zorgverzekeraars – Menzis, CZ en Zilveren Kruis – spraken zich recent expliciet uit over het onderwerp. In een gezamenlijke verklaring opperden zij een gezondheidsplicht voor alle partijen in de zorg, naast de al bestaande zorgplicht.

“Het thema preventie heeft zich duidelijk ontwikkeld in de loop der jaren”, zegt Dirk Jan van den Berg, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland. “Eerder lag de aandacht primair op gezonde leefstijl, gaandeweg is daar een sociaal-maatschappelijke component bijgekomen. In relatie tot de hedendaagse invulling van het begrip preventie zijn mijns inziens twee dingen belangrijk. Ten eerste dat in de zorg het personeel eerder op is dan het geld en dat we er dus een groot belang bij hebben om de zorg zo te sturen dat mensen langer gezond leven. En ten tweede dat samenwerking tussen alle partijen de enige weg is om goede resultaten te behalen voor de samenleving. Daarin heeft iedere partij als verantwoord lid van de samenleving een rol, ook de medische professional en de zorgverzekeraar dus.”

René Héman voorzitter KNMG (Foto: Sjef Prins – APA Foto)

“Stel lange termijn-doelen en hou daar dan ook aan vast. Daarbij is dan ook ruimte voor domein overstijgende investeringen nodig”

René Héman, voorzitter KNMG

Aanspreken op afspraken

Betekent dit een gezondheidsplicht, ook voor artsen? “Verplichting vind ik een lastige”, zegt voorzitter René Héman van artsenfederatie KNMG. “Maar je moet partijen wel kunnen aanspreken op afspraken en daarvoor moeten afspraken scherp geformuleerd zijn. Wat dat betreft zou het goed zijn als er continuïteit kwam in de afspraken die over preventie worden gemaakt en als die ook in wetgeving worden vastgelegd voor een langere periode. Als we dan kijken naar het Nationaal Preventieakkoord, dan zagen we bijvoorbeeld dat staatssecretaris Paul Blokhuis daarin de afgelopen jaren veel aandacht gaf aan het onderwerp roken. Een opvolger kan weer een ander accent leggen. Ons devies om dit te voorkomen is: stel lange termijn-doelen en hou daar dan ook aan vast. Daarbij is dan ook ruimte voor domein overstijgende investeringen nodig, bijvoorbeeld voor preventieprogramma’s op wijkniveau en bevordering van gezond gedrag voor werknemers. Geef mensen de ruimte om te investeren in gezondheid. Dat zijn zaken die we in een preventiewet verankerd willen zien. Met doelstellingen voor de lange termijn dus om ziekte te voorkomen, op gebieden als tabaksconsumptie, alcohol, voedingsmiddelen en bewegen. Als artsenfederatie willen we kortom meer nadruk op het structureel voorkómen van ziekte.”

“Als goede initiatieven voor preventie worden ontwikkeld, is het aan ons om die op grotere schaal toe te passen en bij de overheid te bepleiten om deze op te nemen in het basispakket”

Dirk Jan van den Berg, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland

Op grote schaal toepassen

Het is de opdracht aan de zorgverzekeraars om de artsen daar zo goed mogelijk bij te ondersteunen, vindt Van den Berg. “Als goede initiatieven voor preventie worden ontwikkeld, is het aan ons om die op grotere schaal toe te passen en bij de overheid te bepleiten om deze op te nemen in het basispakket”, zegt hij. “Ook kunnen we samen onderzoeken welke interventies het beste resultaat opleveren. Via de declaratiedata bijvoorbeeld kunnen wij inzicht bieden in de doeltreffendheid van zorg. Dat kan heel inspirerend zijn.”

Voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, Dirk Jan van den Berg

“We moeten bereid zijn gezamenlijk energie in preventie te steken. In het besef dat het tijd vergt om het gewenste effect te bereiken natuurlijk, maar ook in het besef dat het nodig is die tijd te nemen”

Dirk Jan van den Berg, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland

Voorbeelden van samenwerking

Er is vanuit de praktijk in meerdere regio’s in het land voldoende materiaal om op voort te bouwen, stelt Van den Berg. Hij noemt als voorbeelden Beter Samen in Noord en de Zeeuwse Zorg Coalitie. Beide zijn voorbeelden van samenwerkingsverbanden tussen zorg, sociaal domein, zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten waarin preventie en gezondheidsbevordering een voorname rol spelen. “Zo zijn er natuurlijk meer, ook in bijvoorbeeld steden als Den Haag, of in regio’s als de mijnstreek in Limburg, in Twente of Noordoost-Brabant en op vele andere plaatsen in het land”, zegt hij. “Heel inspirerende voorbeelden van samenwerking die laten zien dat het loont om te denken in termen van gezondheid in plaats van ziekte. We moeten bereid zijn daar gezamenlijk energie in te steken. In het besef dat het tijd vergt om het gewenste effect te bereiken natuurlijk, maar ook in het besef dat het nodig is die tijd te nemen.”

Ook Héman vindt het waardevolle voorbeelden. “Juist om die meer ruimte te geven, pleiten wij voor een preventiewet die de regering ertoe verplicht bottom up meer van dit soort initiatieven mogelijk te maken en ruimte te geven over de grens van kabinetsperiodes heen.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx