DOQ

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

Eerder werd gedacht dat het geven van veel prednison om bijwerkingen van immuuntherapie te bestrijden, geen kwaad kon voor de behandelingsuitkomst. Maar uit een recente studie van de onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk blijkt dat het gebruik van veel prednison wel degelijk het effect van de behandeling onderdrukt. Hoe zit dat precies en wat betekent dit voor de behandeling?

Uitgezaaide kanker was niet te genezen, maar immuuntherapie bewijst dat het in sommige gevallen wél mogelijk is. Wat begon als een succesvolle therapie bij melanoom, wordt nu al voor meer dan vijftien verschillende typen kanker ingezet. Het is niet voor iedereen geschikt, maar tot 40% van de patiënten met gevorderde kanker komt ervoor in aanmerking. “Deze medicijnen die het immuunsysteem van de patiënt resetten en erop aansturen kankercellen te vernietigen, hebben echter niet alleen maar voordelen”, vertelt Karijn Suijkerbuijk, internist-oncoloog in het UMC Utrecht en hoogleraar Immuuntherapie. “Ze kunnen bijwerkingen geven, variërend van matig tot ernstig.”

“Patiënten leven tot 1,5 keer korter als ze hoge doseringen prednison krijgen”

Internist-oncoloog en hoogleraar Immuuntherapie Karijn Suijkerbuijk

Gas geven of remmen?

“De een heeft vrijwel geen bijwerkingen of slechts wat jeuk, wat met een zalf te verlichten is. De ander ervaart ernstige bijwerkingen als een hart-, hersenvlies- of darmontsteking. Bij dergelijke ontstekingsactiviteit in het lichaam, door het activeren van het immuunsysteem door de immunotherapie, moeten we prednison geven om de ontstekingen te stoppen”, aldus Suijkerbuijk. “Ik vergelijk het vaak met gasgeven en remmen. De immunotherapie is het gaspedaal en de prednison de rem.”

Het effect van prednison

In tegenstelling tot wat eerder gedacht werd, blijkt uit het onderzoek dat de prednison niet alleen de bijwerkingen tegengaat, maar ook het effect van de immunotherapie op de kanker kan verminderen. “Uit onze studie blijkt dat patiënten tot 1,5 keer korter leven als ze hoge doseringen prednison krijgen, ten opzichte van mensen die wel immuuntherapie hebben gekregen en geen of weinig prednison nodig hebben. Deze patiënten hebben een verminderd aantal jaren waarin de tumor stabiel blijft.”

“Ik zie in de praktijk heus ook verschillende patiënten bij wie de immunotherapie wél goed werkt, ondanks hoge doseringen prednison”, vertelt Suijkerbuijk. “Maar, als we kijken naar de grote groep, dan zien we dat de progressievrije overleving beter is onder mensen die minder prednison krijgen.”

“Sommige patiënten ontkomen er niet aan dat hoge doseringen nodig zijn”

Gevolgen voor de richtlijn

Het onderzoek van Suijkerbuijk en haar collega’s wordt door landelijke media opgepikt en ook internationaal is er aandacht voor. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast”, legt Suijkerbuijk uit. “Patiënten die behandeld worden voor bijwerkingen moeten we niet meer te snel een hoge dosering prednison geven, maar proberen dit zo goed mogelijk te doseren. Sommige patiënten ontkomen er niet aan dat hoge doseringen nodig zijn, omdat de bijwerkingen bijzonder ernstig zijn, maar voor veel andere mensen geldt dat ze met minder prednison verder kunnen.”

“Het is jammer dat we van tevoren niet kunnen inschatten wie last gaat krijgen van bijwerkingen en wie niet. Dat kunnen we niet voorspellen. We weten wel dat we bij een derde tot de helft van de mensen een milder beloop van de bijwerkingen zien, waardoor we met minder prednison afkunnen. Als je bedenkt dat er wereldwijd miljoenen mensen deze therapie ondergaan, kun je je voorstellen dat het om een grote winst in levensjaren zou gaan”, aldus Suijkerbuijk.

“We zoeken ook naar immuuntherapieën die minder vaak bijwerkingen geven”

Toekomst

“Op dit moment is het belangrijk te onderzoeken wat mogelijke strategieën zijn om bijwerkingen tegen te gaan, met minder prednison en zonder het effect van de immuuntherapie te verminderen. We zoeken ook naar immuuntherapieën die minder vaak bijwerkingen geven en zich enkel richten op het opruimen van de kankercellen, maar dat is nog niet zo gemakkelijk”, legt Suijkerbuijk uit. “Voorlopig zien we dat de combinatie immuuntherapie beter werkt dan andere lichtere varianten, maar het is zeker iets waar we in de toekomst naar op zoek kunnen.”

Referentie: R.J. Verheijden, MSc, J.S. de Groot, MD, PhD et al. Corticosteroids for Immune-Related Adverse Events and Checkpoint Inhibitor Efficacy: Analysis of Six Clinical Trials. J Clin Oncol 2024 Aug 7:JCO2400191. doi:10.1200/JCO.24.00191.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”