‘Wiskundig model kan bij epilepsiepatiënten succeskans van chirurgie vergroten’

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
13 oktober 2021

Een wiskundig model kan dankzij een team van onderzoekers van het UMC Utrecht en de Universiteit Twente het neurale netwerk van epileptische hersenen in kaart brengen. Daarmee kunnen artsen beter bepalen op welke plaats zij moeten zijn voor een chirurgische ingreep. “Als we deze methode praktisch willen gebruiken in de epilepsiechirurgie, moet het netwerk wel veel sneller in beeld worden gebracht.”

Mensen met ernstige epilepsie bij wie de behandelmogelijkheden zijn uitgeput, zijn afhankelijk van chirurgie. Het idee is dat een slecht functionerend hersengedeelte de rest van de hersenen “aansteekt” en daarbij zorgt voor een epileptische aanval. De hoop is dat de epilepsie verdwijnt door de plek die verantwoordelijk is voor de epilepsie uit de hersenen te snijden, als een rotte plek uit een appel.

Dit model wordt al eeuwenlang succesvol toegepast in de epileptische chirurgie, zegt dr. Frans Leijten, neuroloog in het UMC Utrecht. Maar succes is niet altijd gegarandeerd. “Als het goed gaat, is het alsof je iemand ineens beter hebt gemaakt. Dat is een prachtig resultaat. Maar als je wat beter kijkt naar de resultaten, blijft slechts 70 procent aanvalsvrij na een operatie. Na een operatie buiten de slaapkwab gaat het zelfs om 50 tot 60 procent.”

Dr. Frans Leijten, UMC Utrecht, en dr. Hil Meijer, Universiteit Twente (Foto: Hans Wolkers)

“Het is mogelijk om een ‘rotte plek’ in het netwerk na te bootsen. Alsof er echt een aanval optreedt bij een echte patiënt”

Netwerk benaderen

De vraag waarom zo’n groot percentage niet vrij is van aanvallen na een operatie, is moeilijk te be

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel