DOQ

Longarts dr. Berendsen: ‘Ik wist dat mijn pensioen eraan kwam en heb bewust kunnen voorsorteren’

En dan ‘opeens’ met pensioen. Afscheid nemen van medewerkers en collega’s, maar ook van chronisch patiënten die na jaren vaak goede bekenden zijn geworden. Hoe kan een arts zich daar goed op voorbereiden? Henk Berendsen vertelt hoe hij, na 27 jaar longarts te zijn geweest, de grote overstap naar pensionering heeft gemaakt. “Ik heb het advies van een ex-collega opgevolgd om niet in de valkuil te stappen té véél te gaan doen.”

Longarts Henk Berendsen was 27 jaar lang dag en nacht in de weer binnen Bronovo en opvolger Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Dat veranderde ineens met zijn pensionering eind 2017. Hoe bereidde de 65-jarige zich voor op het afscheid en hoe bevielen de eerste weken van zijn nieuwe bestaan?

Persoonlijk afscheid

“Veel patiënten van een longarts zijn chronisch ziek. Met menigeen ga je een jarenlange verbintenis aan; je ziet ze regelmatig terug in de polikliniek”, vertelt Berendsen. “Ik ben bijvoorbeeld gedurende mijn hele beroepsbestaan in Den Haag betrokken geweest bij een aantal COPD- en astmapatiënten. Niet zelden waren zij zelfs al jaren onder behandeling van mijn voorganger. Luchtwegklachten hebben soms een erfelijke component, dus van een aantal patiënten kreeg ik op een gegeven moment ook kinderen of kleinkinderen op bezoek. Van dergelijke patiënten wilde ik graag persoonlijk afscheid nemen. Daarom heb ik er honderd uitgenodigd voor de receptie in HMC. Ik heb niet geteld hoeveel er kwamen opdagen, maar het waren er véél.”

Gewarmd aan vuren

Berendsen heef zich na zijn opleiding tot longarts in het Universitair Medisch Centrum Groningen gefocust op zorg. “In een academisch ziekenhuis zouden onderwijs, onderzoek en overleg veel tijd hebben gevergd”, zegt hij, “terwijl ik vooral hecht aan patiëntencontact. Ik heb het altijd gezien als tweerichtingsverkeer. Een patiënt komt naar mij omdat hij bijvoorbeeld benauwd is of moet hoesten, en ik op mijn beurt word wijzer van menige patiënt. De manier waarop sommigen omgaan met hun verdriet of het zelfs weten om te zetten in energie. De wijze waarop anderen hun ziekte verwoorden. Dat kon ik weer gebruiken in mijn uitleg aan andere patiënten. Ik heb me gewarmd aan vuren die anderen hebben aangestoken.”

Life event

Van de ene op de andere dag was dat voor hem onlangs echter voorbij. “Net zoals opeens de deur van de fietsenstalling op het ziekenhuisterrein niet meer voor me openging”, zegt hij beeldend. “En net zoals mijn e-mailcorrespondentie in HMC was verdwenen, terwijl die een deel van mijn privé-e-mails bevatte. Ja, zo’n vertrek uit het ziekenhuis is een life event.”

Spreekuur expats

“Gelukkig wist ik dat het eraan zat te komen en heb ik kunnen voorsorteren.” Berendsen somt zijn nieuwe en eventueel toekomstige bezigheden op: “Ik houd bijvoorbeeld een dag per week als longarts spreekuur in een centrum voor expats. En ik schrijf columns en neem interviews af voor De Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte. Misschien ga ik nog eens een roman schrijven. En ik overweeg een nieuwe woning te kopen die ik zelf energieneutraal wil maken. Ik heb dus genoeg te doen”, concludeert hij. “Ik heb zelfs het advies van een ex-collega opgevolgd om niet in de valkuil te stappen te veel te gaan doen. Het is leuk en eervol als je wordt gevraagd zitting te nemen in een bestuur of iets te betekenen voor een comité, maar ik heb besloten niet op alles ‘ja’ te zeggen. Anders raakt je agenda vol-gemetseld met activiteiten die je uiteindelijk misschien niet zo leuk blijkt te vinden.”

Bijna hallucinerend

Eind november had Berendsen een ervaring die hij zelf omschrijft als ‘bijna hallucinerend’. “Op mijn bankrekening stroomde voor het eerst geld binnen, terwijl ik die maand niet had gewerkt”, licht hij toe.” In Nederland is dit soort zaken goed geregeld. Dankzij een combinatie van de AOW, Pensioenfonds Zorg en Welzijn en de Stichting Pensioenfonds Medisch Specialisten ontvang ik voortaan maandelijks een keurig bedrag.”

Ken de wereld…

“Of ik onmiddellijk op reis ben gegaan na mijn pensionering? Nee, tot verbazing van velen heb ik dat niet gedaan. Ken de wereld zonder uw huis te verlaten. Dat is nóg zoiets dat ik heb geleerd van patiënten.”

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”