Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Young GRAPPA: ‘Onze kracht is dat we laagdrempelig toegankelijk zijn’
Voor jonge dermatologen en reumatologen die zich specialiseren in psoriasis en artritis psoriatica en onderzoekers binnen dit vakgebied bestaat sinds kort Young GRAPPA. Dit is een aparte jongerenafdeling binnen de internationale Group for Research and Assessment of Psoriasis and Psoriatic Arthritis (GRAPPA). Via die groep maken de jonge professionals kennis met het netwerk van artsen en onderzoekers en kunnen ze samenwerking zoeken bij onderzoeksprojecten.
Het is niet zo dat GRAPPA helemaal geen aandacht besteedde aan de jonge artsen- en onderzoekers in het vakgebied, zegt Michelle Mulder, arts in opleiding tot reumatoloog in Rijnstate Arnhem en sinds kort voorzitter van de Research Group binnen Y-GRAPPA. “Er bestond al de mogelijkheid voor jonge trainees om hun werk te presenteren op congressen van GRAPPA. Presentaties werden juist altijd door de trainees gegeven, nooit door de professoren.”
Juist op die manier is Mulder zelf in aanraking gekomen met GRAPPA. Mark Wenink, reumatoloog in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen was al lid van GRAPPA. Mulder had een abstract ingediend en was vanwege een top 5-abstract uitgenodigd voor een presentatie over haar promotieonderzoek op het raakvlak tussen reumatologie en dermatologie. Zij kwam er in contact met een van de oprichters van GRAPPA, Philip Helliwell uit Leeds. Uit dat contact is een daadwerkelijke samenwerking ontstaan.
“Seniorleden deden wel hun best, maar besloten uiteindelijk zonder de jongeren welke projecten werden gelanceerd”
Arts in opleiding tot reumatoloog Michelle Mulder
Laagdrempelig
Inclusiviteit is de researchgroep niet vreemd. GRAPPA liep zelfs voorop in de participatie van jonge professionals, denkt Mulder. Toch biedt de aparte jongerengroep Y-GRAPPA volgens haar meerwaarde. “Onze kracht is dat we laagdrempelig toegankelijk zijn. We voorkomen zo dat jonge leden verdwalen in de organisatie en helpen hen hun weg te vinden in de ingewikkelde wereld van het onderzoek.” Via Y-GRAPPA hebben de jongeren ook een plek aan de bestuurstafel, en praten ze mee bij het opzetten van onderzoeksprojecten. “Daardoor krijgen wij veel meer informatie over hoe de organisatie in elkaar zit, hoe de lijnen lopen binnen het netwerk en worden we serieus betrokken bij bestuurszaken. Seniorleden deden altijd wel hun best, maar besloten uiteindelijk zonder de jongeren welke projecten werden gelanceerd of welke fellowships mogelijk waren. Nu kunnen wij inbreng leveren.”
Vijf jaar
Y-GRAPPA staat open voor artsen en onderzoekers die zich hebben gespecialiseerd in psoriasis of artritis psoriatica en maximaal vijf jaar geleden hun promotieonderzoek of opleiding hebben afgerond, of die jonger dan 40 jaar zijn. De groep bestaat inmiddels uit 127 leden uit 29 landen. Ongeveer een kwart is dermatoloog en driekwart reumatoloog. Het voorzitterschap is in handen van Fabian Proft, fellow bij de afdeling reumatologie van Charité – Universitätsmedizin Berlijn. De Nederlandse Leonieke van Mens, aios reumatologie in Amsterdam UMC, is vicevoorzitter. De organisatie heeft acht werkgroepen, waaronder de Governance Group, Education Group, Dermatology/Rheumatology Collaborative Group, de Networking Group en de Research Group, waar Mulder samen met een dermatoloog uit Brazilië voorzitter van is.
“Wij hebben bereikt dat bij alle nieuwe onderzoeksprojecten een Y-GRAPPA-lid wordt betrokken”
Zichtbaar maken
Welke inbreng heeft Y-GRAPPA inmiddels geleverd? “Wij hebben bereikt dat bij alle nieuwe onderzoeksprojecten een Y-GRAPPA-lid wordt betrokken. Er lopen nu twee projecten met Y-GRAPPA-leden.” Een ander eigen initiatief is de zogenoemde mentor-mentee-meeting, waarbij jongeren in contact komen met seniorleden die vertellen over hun carrière. Verder is Mulder nog bescheiden. “Wij zijn net tijdens de jaarlijkse meeting voor het eerst aanwezig geweest bij de meeting van het GRAPPA collaborative research network en hebben een eerste president aangesteld. Dat geeft aan hoe jong de organisatie nog is. Het is ons al gelukt om onszelf zichtbaar te maken en te laten weten dat wij een professionele groep zijn. We merken ook dat er respect is en seniorleden ons accepteren.” Een volgend idee is dat iedere senior werkgroep ook een tot twee Y-GRAPPA-leden opneemt. “Die jongeren kunnen dan zorgen voor verbinding, onze ideeën delen en invloed uitoefenen.” Wat de jonge professionals volgens haar vooral meebrengen in de organisatie is een frisse blik en bijvoorbeeld ook het gebruik van social media bij het bekend maken van onderzoeksresultaten en digitalisering.