DOQ

Young GRAPPA: ‘Onze kracht is dat we laag­drempe­lig toe­ganke­lijk zijn’

Voor jonge dermatologen en reumatologen die zich specialiseren in psoriasis en artritis psoriatica en onderzoekers binnen dit vakgebied bestaat sinds kort Young GRAPPA. Dit is een aparte jongerenafdeling binnen de internationale Group for Research and Assessment of Psoriasis and Psoriatic Arthritis (GRAPPA). Via die groep maken de jonge professionals kennis met het netwerk van artsen en onderzoekers en kunnen ze samenwerking zoeken bij onderzoeksprojecten.

Het is niet zo dat GRAPPA helemaal geen aandacht besteedde aan de jonge artsen- en onderzoekers in het vakgebied, zegt Michelle Mulder, arts in opleiding tot reumatoloog in Rijnstate Arnhem en sinds kort voorzitter van de Research Group binnen Y-GRAPPA. “Er bestond al de mogelijkheid voor jonge trainees om hun werk te presenteren op congressen van GRAPPA. Presentaties werden juist altijd door de trainees gegeven, nooit door de professoren.”

Juist op die manier is Mulder zelf in aanraking gekomen met GRAPPA. Mark Wenink, reumatoloog in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen was al lid van GRAPPA. Mulder had een abstract ingediend en was vanwege een top 5-abstract uitgenodigd voor een presentatie over haar promotieonderzoek op het raakvlak tussen reumatologie en dermatologie. Zij kwam er in contact met een van de oprichters van GRAPPA, Philip Helliwell uit Leeds. Uit dat contact is een daadwerkelijke samenwerking ontstaan.  

“Seniorleden deden wel hun best, maar besloten uiteindelijk zonder de jongeren welke projecten werden gelanceerd”

Arts in opleiding tot reumatoloog Michelle Mulder

Laagdrempelig

Inclusiviteit is de researchgroep niet vreemd. GRAPPA liep zelfs voorop in de participatie van jonge professionals, denkt Mulder. Toch biedt de aparte jongerengroep Y-GRAPPA volgens haar meerwaarde. “Onze kracht is dat we laagdrempelig toegankelijk zijn. We voorkomen zo dat jonge leden verdwalen in de organisatie en helpen hen hun weg te vinden in de ingewikkelde wereld van het onderzoek.” Via Y-GRAPPA hebben de jongeren ook een plek aan de bestuurstafel, en praten ze mee bij het opzetten van onderzoeksprojecten. “Daardoor krijgen wij veel meer informatie over hoe de organisatie in elkaar zit, hoe de lijnen lopen binnen het netwerk en worden we serieus betrokken bij bestuurszaken. Seniorleden deden altijd wel hun best, maar besloten uiteindelijk zonder de jongeren welke projecten werden gelanceerd of welke fellowships mogelijk waren. Nu kunnen wij inbreng leveren.”

Vijf jaar

Y-GRAPPA staat open voor artsen en onderzoekers die zich hebben gespecialiseerd in psoriasis of artritis psoriatica en maximaal vijf jaar geleden hun promotieonderzoek of opleiding hebben afgerond, of die jonger dan 40 jaar zijn. De groep bestaat inmiddels uit 127 leden uit 29 landen. Ongeveer een kwart is dermatoloog en driekwart reumatoloog. Het voorzitterschap is in handen van Fabian Proft, fellow bij de afdeling reumatologie van Charité – Universitätsmedizin Berlijn. De Nederlandse Leonieke van Mens, aios reumatologie in Amsterdam UMC, is vicevoorzitter. De organisatie heeft acht werkgroepen, waaronder de Governance Group, Education Group, Dermatology/Rheumatology Collaborative Group, de Networking Group en de Research Group, waar Mulder samen met een dermatoloog uit Brazilië voorzitter van is.

“Wij hebben bereikt dat bij alle nieuwe onderzoeksprojecten een Y-GRAPPA-lid wordt betrokken”

Zichtbaar maken

Welke inbreng heeft Y-GRAPPA inmiddels geleverd? “Wij hebben bereikt dat bij alle nieuwe onderzoeksprojecten een Y-GRAPPA-lid wordt betrokken. Er lopen nu twee projecten met Y-GRAPPA-leden.” Een ander eigen initiatief is de zogenoemde mentor-mentee-meeting, waarbij jongeren in contact komen met seniorleden die vertellen over hun carrière. Verder is Mulder nog bescheiden. “Wij zijn net tijdens de jaarlijkse meeting voor het eerst aanwezig geweest bij de meeting van het GRAPPA collaborative research network en hebben een eerste president aangesteld. Dat geeft aan hoe jong de organisatie nog is. Het is ons al gelukt om onszelf zichtbaar te maken en te laten weten dat wij een professionele groep zijn. We merken ook dat er respect is en seniorleden ons accepteren.” Een volgend idee is dat iedere senior werkgroep ook een tot twee Y-GRAPPA-leden opneemt. “Die jongeren kunnen dan zorgen voor verbinding, onze ideeën delen en invloed uitoefenen.” Wat de jonge professionals volgens haar vooral meebrengen in de organisatie is een frisse blik en bijvoorbeeld ook het gebruik van social media bij het bekend maken van onderzoeksresultaten en digitalisering.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

‘Verwijs patiënten met onbegrepen mobiliteitsklachten door naar MSK-arts’

MSK-arts William van de Luijtgaarden behandelt in zijn praktijk vooral patiënten met pijn of functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Hij pleit voor meer bekendheid van MSK-geneeskunde onder collega-artsen: “Wij kunnen het probleem bij de kern aanpakken.”

Discriminatie: blinde vlek in de zorg

Zorgbestuurders hebben vaak geen zicht op discriminatie binnen hun organisatie, ontdekte Ewoud Butter. “Ze hebben geen idee van de omvang ervan, incidenten of ervaringen worden niet bijgehouden, het is geen terugkerend onderwerp tijdens de bestuurlijke overleggen.”

‘Wild Westen dreigt op markt voor middelen tegen veroudering’

Bigtechmiljardairs investeren fors in middelen tegen veroudering, maar klinisch geriater Marcel Olde Rikkert waarschuwt voor de risico’s. Verscheidene stoffen beloven langer gezond leven, maar de langetermijneffecten zijn onbekend. “We dreigen we kopje onder te gaan door de hype.”

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

‘Je moet soms echt vechten voor je patiënten’

Huisarts Marike Ooms werkt in verschillende asielzoekerscentra. Daar biedt ze zorg aan mensen die niet alleen kampen met medische problemen, maar ook met de onzekerheid van een onduidelijke toekomst en de last van hun verleden. "Als je iedereen open benadert, blijken de vragen en klachten vaak niet zoveel te verschillen van patiënten in een reguliere praktijk.”


Lees ook: Ongebaande paden bij artritis psoriatica

Naar dit artikel »

Lees ook: Jonge artsen over de Zorg van Morgen

Naar dit artikel »