DOQ

Young GRAPPA: ‘Onze kracht is dat we laag­drempe­lig toe­ganke­lijk zijn’

Voor jonge dermatologen en reumatologen die zich specialiseren in psoriasis en artritis psoriatica en onderzoekers binnen dit vakgebied bestaat sinds kort Young GRAPPA. Dit is een aparte jongerenafdeling binnen de internationale Group for Research and Assessment of Psoriasis and Psoriatic Arthritis (GRAPPA). Via die groep maken de jonge professionals kennis met het netwerk van artsen en onderzoekers en kunnen ze samenwerking zoeken bij onderzoeksprojecten.

Het is niet zo dat GRAPPA helemaal geen aandacht besteedde aan de jonge artsen- en onderzoekers in het vakgebied, zegt Michelle Mulder, arts in opleiding tot reumatoloog in Rijnstate Arnhem en sinds kort voorzitter van de Research Group binnen Y-GRAPPA. “Er bestond al de mogelijkheid voor jonge trainees om hun werk te presenteren op congressen van GRAPPA. Presentaties werden juist altijd door de trainees gegeven, nooit door de professoren.”

Juist op die manier is Mulder zelf in aanraking gekomen met GRAPPA. Mark Wenink, reumatoloog in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen was al lid van GRAPPA. Mulder had een abstract ingediend en was vanwege een top 5-abstract uitgenodigd voor een presentatie over haar promotieonderzoek op het raakvlak tussen reumatologie en dermatologie. Zij kwam er in contact met een van de oprichters van GRAPPA, Philip Helliwell uit Leeds. Uit dat contact is een daadwerkelijke samenwerking ontstaan.  

“Seniorleden deden wel hun best, maar besloten uiteindelijk zonder de jongeren welke projecten werden gelanceerd”

Arts in opleiding tot reumatoloog Michelle Mulder

Laagdrempelig

Inclusiviteit is de researchgroep niet vreemd. GRAPPA liep zelfs voorop in de participatie van jonge professionals, denkt Mulder. Toch biedt de aparte jongerengroep Y-GRAPPA volgens haar meerwaarde. “Onze kracht is dat we laagdrempelig toegankelijk zijn. We voorkomen zo dat jonge leden verdwalen in de organisatie en helpen hen hun weg te vinden in de ingewikkelde wereld van het onderzoek.” Via Y-GRAPPA hebben de jongeren ook een plek aan de bestuurstafel, en praten ze mee bij het opzetten van onderzoeksprojecten. “Daardoor krijgen wij veel meer informatie over hoe de organisatie in elkaar zit, hoe de lijnen lopen binnen het netwerk en worden we serieus betrokken bij bestuurszaken. Seniorleden deden altijd wel hun best, maar besloten uiteindelijk zonder de jongeren welke projecten werden gelanceerd of welke fellowships mogelijk waren. Nu kunnen wij inbreng leveren.”

Vijf jaar

Y-GRAPPA staat open voor artsen en onderzoekers die zich hebben gespecialiseerd in psoriasis of artritis psoriatica en maximaal vijf jaar geleden hun promotieonderzoek of opleiding hebben afgerond, of die jonger dan 40 jaar zijn. De groep bestaat inmiddels uit 127 leden uit 29 landen. Ongeveer een kwart is dermatoloog en driekwart reumatoloog. Het voorzitterschap is in handen van Fabian Proft, fellow bij de afdeling reumatologie van Charité – Universitätsmedizin Berlijn. De Nederlandse Leonieke van Mens, aios reumatologie in Amsterdam UMC, is vicevoorzitter. De organisatie heeft acht werkgroepen, waaronder de Governance Group, Education Group, Dermatology/Rheumatology Collaborative Group, de Networking Group en de Research Group, waar Mulder samen met een dermatoloog uit Brazilië voorzitter van is.

“Wij hebben bereikt dat bij alle nieuwe onderzoeksprojecten een Y-GRAPPA-lid wordt betrokken”

Zichtbaar maken

Welke inbreng heeft Y-GRAPPA inmiddels geleverd? “Wij hebben bereikt dat bij alle nieuwe onderzoeksprojecten een Y-GRAPPA-lid wordt betrokken. Er lopen nu twee projecten met Y-GRAPPA-leden.” Een ander eigen initiatief is de zogenoemde mentor-mentee-meeting, waarbij jongeren in contact komen met seniorleden die vertellen over hun carrière. Verder is Mulder nog bescheiden. “Wij zijn net tijdens de jaarlijkse meeting voor het eerst aanwezig geweest bij de meeting van het GRAPPA collaborative research network en hebben een eerste president aangesteld. Dat geeft aan hoe jong de organisatie nog is. Het is ons al gelukt om onszelf zichtbaar te maken en te laten weten dat wij een professionele groep zijn. We merken ook dat er respect is en seniorleden ons accepteren.” Een volgend idee is dat iedere senior werkgroep ook een tot twee Y-GRAPPA-leden opneemt. “Die jongeren kunnen dan zorgen voor verbinding, onze ideeën delen en invloed uitoefenen.” Wat de jonge professionals volgens haar vooral meebrengen in de organisatie is een frisse blik en bijvoorbeeld ook het gebruik van social media bij het bekend maken van onderzoeksresultaten en digitalisering.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Ongebaande paden bij artritis psoriatica

Naar dit artikel »

Lees ook: Jonge artsen over de Zorg van Morgen

Naar dit artikel »