ZBC’s ook voor KNO in opkomst

mm
Kees Vermeer
Redactioneel,
15 februari 2023

Er komen steeds meer focusklinieken en zelfstandige behandelcentra (ZBC). Met name voor laagcomplexe medisch-specialistische zorg in bijvoorbeeld de dermatologie of orthopedie. Ook KNO-arts Mark Aarts werkt in een ZBC, al is dat voor het KNO-specialisme nog niet heel gebruikelijk. Hij ziet wel toenemende interesse bij KNO-artsen om zelf iets te starten.

KNO-zorg lijkt bij uitstek geschikt voor een ZBC. Toch zijn die er voor KNO nog maar beperkt. Wellicht komt dat doordat er in het verleden weinig noodzaak voor was, denkt Mark Aarts. “De zorg kan prima in een ziekenhuis geleverd worden. Een ziekenhuis is ook een fijne organisatie. Veel zaken worden goed voor je geregeld, processen lopen goed en je kunt je voornamelijk richten op je werk. Maar de zorgvraag wordt groter. Ook bestaande ZBC-klinieken in Nederland gaan zich richten op KNO-zorg. Daarnaast willen meer KNO-artsen iets doen naast hun werk in het ziekenhuis. Want dat geeft mogelijkheden om de zorg naar eigen inzicht in te richten en innovaties snel vorm te geven.”

“We wilden goede KNO-zorg leveren met behoud van regionale regie op deze zorg, zonder concurrerend te zijn met het ziekenhuis”

KNO-arts Mark Aarts

Geen ruimte in ziekenhuis

KNO Medisch Centrum in Waardenburg (KNOMC) is inmiddels bijna twee jaar open. Dit ZBC is een initiatief van KNO-artsen uit het ziekenhuis in ’s Hertogenbosch. Aanleiding was de toenemende zorgvraag, terwijl er vanwege de nullijn voor ziekenhuizen geen ruimte is voor uitbreiding van de vakgroep. “Daarom zijn we in goed overleg met het ziekenhu

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel