DOQ

Zilveren Zinnige Zorg Award voor nieuwe vorm van pijnstilling na dikkedarmoperatie

Het Noord-Limburgse ziekenhuis VieCuri ontwikkelde een nieuwe vorm van pijnbehandeling voor patiënten die zijn geopereerd voor dikkedarmkanker. Daarvoor won VieCurie de zilveren Zinnige Zorg Award van zorgverzekeraar VGZ. Chirurg-oncoloog dr. Jeroen Vogelaar vertelt hoe ze kwamen tot deze nieuwe vorm van lokale pijnstilling en wat de voordelen zijn voor patiënt, ziekenhuis en zorgverzekeraar.

Patiënten die worden geopereerd voor dikkedarmkanker ondervinden vaak pijn na de ingreep. Als paracetamol niet volstaat, is morfine feitelijk vaak de enige optie. “En dat is voor de patiënt niet de beste keuze”, aldus chirurg Jeroen Vogelaar. “Niet alleen omdat die daarvoor afhankelijk is van een pomp die aan een infuuspaal hangt. Maar ook omdat het in de meeste gevallen om oudere patiënten gaat, bij wie morfine ernstige bijwerkingen kan geven en zelfs tot verslaving kan leiden.”

Chirurg-oncoloog dr. Jeroen Vogelaar

Alternatief

Vogelaar ging op zoek naar een alternatief en vond dit in de vorm van een kleine elastomeerpomp. Van daaruit wordt een lokale pijnstilling continu over drie dagen via een katheterslangetje toegediend. “Dat slangetje kan bij het sluiten van het buikvlies aan het einde van de operatie op zijn plaats worden gebracht”, vertelt Vogelaar, “precies op het punt waar de zenuwuiteinden zitten die voor de pijn zorgen.” De toepassing van dit katheterslangetje bestond al voor andere vormen van chirurgie, bijvoorbeeld voor lever- en longchirurgie. “Maar het werd nog niet eerder op grote schaal – en zeker niet als standard care – voor deze operatie gebruikt”, zegt Vogelaar.

“De pijnstilling is minimaal vergelijkbaar met die van de traditionele zorg, en patiënten kunnen één of twee dagen eerder naar huis”

Succesvolle pilot

Bij de implementatie is behalve de chirurg en de anesthesioloog ook de materiaalcommissie betrokken en de ziekenhuisapotheek, die het pompje op het juiste moment vult. “We hebben eerst het operatiekamerpersoneel opgeleid in de toepassing en daarna ook collega-chirurgen en chirurgen in opleiding”, vertelt Vogelaar. “En de verpleegkundigen op de afdeling natuurlijk. Je moet iedereen meenemen in het verhaal.”
Een eerste pilot met tien patiënten leverde een dermate goed resultaat op, dat het al snel werd uitgebreid naar een grotere patiëntengroep en ook werd aangeboden aan ziekenhuizen in de regio. “Die pikten het snel op”, aldus Vogelaar. “Met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben we onderzoek gedaan met 54 patiënten. De uitkomst daarvan was dat de pijnstilling minimaal vergelijkbaar is met die van de traditionele zorg, en dat patiënten één of twee dagen eerder naar huis kunnen. De enige beperking is dat het katheterslangetje niet opnieuw kan worden geplaatst als dit eruit schiet, want de plaatsing is onderdeel van de operatieprocedure. Maar dat gebeurt gelukkig bijna nooit. Een eventuele lekkage bij de insteekopening is eenvoudig te ondervangen met een gaasje met een pleister er overheen.”

“Prachtig om een patiënt al een dag later op de hometrainer te zien zitten met zo’n elastomeerpompje aan zijn broek”

Gedeeld voordeel

Het voordeel voor het ziekenhuis is dat het bed sneller vrijkomt. Het voordeel voor de patiënt is dat die niet aan bed gekluisterd is, minder pijn heeft en zich dus direct na de ingreep kan richten op zijn herstel. “Het is prachtig om een patiënt al een dag later op de hometrainer te zien zitten met zo’n elastomeerpompje aan zijn broek”, zegt Vogelaar. “Nu we zover zijn, kunnen we naar verdere finetuning kijken. De patiënt er eerder mee naar huis laten gaan bijvoorbeeld, of de dosering verhogen voor patiënten die toch wat meer pijn ervaren. Ook andere vakgebieden zijn al bezig met onderzoek naar de methode. Er zijn bijvoorbeeld al plannen voor toepassing bij borstreconstructie, waarbij weefsel uit de buik wordt gebruikt bij een directe reconstructie. Maar ook bij orthopedisch ingrijpen in de wervelkolom en bij een geplande keizersnede.”

“Dit is een typisch voorbeeld van zinnige zorg. De patiënt, het ziekenhuis én de zorgverzekeraar hebben er voordeel bij”

Onverwacht

De Zinnige Zorg Award kwam als een verrassing, stelt Vogelaar. “Er waren veel goede initiatieven voor aangemeld, dus ik had het niet verwacht”, zegt hij. “Maar de grote media-aandacht en de snelheid waarmee andere ziekenhuizen het oppikten hielp natuurlijk wel. Met het feit dat dit idee de meeste publieksstemmen kreeg, was ik trouwens al heel blij. Maar met de award uiteraard ook. En achteraf snap ik het ook wel, want dit is natuurlijk een typisch voorbeeld van zinnige zorg. De patiënt, het ziekenhuis én de zorgverzekeraar hebben er voordeel bij.”



Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx