Zilveren Zinnige Zorg Award voor nieuwe vorm van pijnstilling na dikkedarmoperatie

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
18 juni 2021

Het Noord-Limburgse ziekenhuis VieCuri ontwikkelde een nieuwe vorm van pijnbehandeling voor patiënten die zijn geopereerd voor dikkedarmkanker. Daarvoor won VieCurie de zilveren Zinnige Zorg Award van zorgverzekeraar VGZ. Chirurg-oncoloog dr. Jeroen Vogelaar vertelt hoe ze kwamen tot deze nieuwe vorm van lokale pijnstilling en wat de voordelen zijn voor patiënt, ziekenhuis en zorgverzekeraar.

Patiënten die worden geopereerd voor dikkedarmkanker ondervinden vaak pijn na de ingreep. Als paracetamol niet volstaat, is morfine feitelijk vaak de enige optie. “En dat is voor de patiënt niet de beste keuze”, aldus chirurg Jeroen Vogelaar. “Niet alleen omdat die daarvoor afhankelijk is van een pomp die aan een infuuspaal hangt. Maar ook omdat het in de meeste gevallen om oudere patiënten gaat, bij wie morfine ernstige bijwerkingen kan geven en zelfs tot verslaving kan leiden.”

Chirurg-oncoloog dr. Jeroen Vogelaar

Alternatief

Vogelaar ging op zoek naar een alternatief en vond dit in de vorm van een kleine elastomeerpomp. Van daaruit wordt een lokale pijnstilling continu over drie dagen via een katheterslangetje toegediend. “Dat slangetje kan bij het sluiten van het buikvlies aan het einde van de operatie op zijn plaats worden gebracht”, vertelt Vogelaar, “precies op het punt waar de zenuwuiteinden zitten die voor de pijn zorgen.” De toepassing van dit katheterslangetje bestond al voor andere vormen van chirurgie, bijvoorbeeld voor lever- en longchirurgie. “Maar het werd nog niet eerder op grote schaal – en zeker niet als standard care – voor deze operatie gebruikt”, zegt Vogelaar.

<
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel