Zo ga je als (basis)arts slim om met je energie!

mm
redactie
Redactioneel,
1 september 2021

Ongeveer één op de acht medisch specialisten ervaart burn-outgerelateerde klachten en bij artsen in opleiding (aios)ligt dit aantal zelfs nog hoger. Voor hen komt er vaak een extra component bij: ze verkeren in een hectische levensfase. Martine Timmermans, auteur van het ‘Handboek van basisarts naar medisch specialist’, geeft tips voor hoe je als arts (in opleiding) slim kunt omgaan met je energie zodat de balans herstelt.

Aiossen bevinden zich in een drukke levensfase: veel uren, grote verantwoordelijkheid, veel informatie, belastende diensten… En wat is de volgende stap in de carrière, is er wel werk? Privé kan er ook veel gaande zijn: samenwonen, jong gezin, huis kopen of verhuizen? Dit heeft veel invloed op de energiebalans.

Timemanagement

Vaak wordt timemanagement ingezet om meer vat te krijgen op de dagindeling. Dit wordt helaas meestal uitsluitend benaderd als het vergroten van je efficiency. Daar is natuurlijk niets mis mee. Maar meer en meer taken proppen in je werkdag is een eindige strategie.

Wat heel behulpzaam kan zijn om inzicht te krijgen in jouw manier van plannen en prioriteren is de prioriteitenmatrix van Dwight D. Eisenhower. De matrix bestaat uit vier kwadranten die ontstaan door twee tegenstellingen tegenover elkaar te zetten:
belangrijk – onbelangrijk, urgent – niet urgent.

Prioriteitenmatrix

‘Het aantal uren in een dag staat vast, maar de kwaliteit van de beschikbare energie bepaal je zelf’

Wat is urgent?

Het lijkt weleens of in het ziekenhuis alles altijd

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , ,
Deel dit artikel