Zó houden we de (tijger)mug met mogelijke ziektes buiten

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
1 juni 2022

“Er zijn vele muggensoorten, vele ziektekiemen die ze kunnen overdragen en vele aspecten die hierbij mogelijk een rol spelen.” Marieta Braks, medisch entomoloog van het RIVM, laat in dit artikel een aantal de revue passeren. Zij is medeauteur van een recent verschenen boek waarin de informatie overzichtelijk wordt weergeven en feiten en fabels zijn benoemd.

Wanneer moet een huisarts denken aan een door muggen overgedragen infectieziekte bij iemand die geen reis naar het buitenland achter de rug heeft? Marieta Braks noemt een voorbeeld: “Als ons surveillancesysteem het signaal afgeeft dat het westnijlvirus circuleert in Nederland, zal het RIVM medische professionals informeren en publiekscommunicatie opzetten. Tot die tijd hoeven huisartsen bij mensen zonder reisgeschiedenis niet te denken aan een infectie die is overgedragen door muggen.”
Vaak wordt gedacht dat het westnijlvirus wordt overgedragen door de Aziatische tijgermug, net als bij dengue- of chikungunyavirus, maar in dit geval is de huissteekmug de boosdoener. Dat is de meest algemene muggensoort in Nederland. Deze kan geïnfecteerd raken na zich te hebben gevoed met een besmette vogel.

“Vaak denkt men dat het westnijlvirus wordt overgedragen door de Aziatische tijgermug, maar hier is de huissteekmug de boosdoener”

Medisch entomoloog Marieta Braks

Niet alleen de tropen

Bij klachten die erop duiden dat het gaat om een infectie overdragen door muggen is een reisanamnese uiteraard wél van belang. Braks: “Dit geldt niet alleen voor iemand die buiten Europa is geweest. Wees er tijdens het muggenseizoen op bedacht, voo

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel