DOQ

Zo waarborgt Noordwest Ziekenhuis­groep de acute zorg

Sinds 2020 is de acute zorg van Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Den Helder gebundeld op één plek: de afdeling acute zorg. Deze afdeling bestaat uit een medium care (MC), observatorium en de spoedeisende hulp. Binnenkort opent het spoedplein waar spoedeisende hulp (SEH) en huisartsenpost (HAP) volledig geïntegreerd zijn. SEH-arts José van Dijke geeft een inkijkje in het onderliggende harmonicamodel. “Met elkaar hebben we veilige, acute zorg in Den Helder kunnen waarborgen.”

De afdeling acute zorg is geboren uit nood. Door concentratie van zorg verschoof de hoogcomplexe acute zorg de afgelopen jaren steeds meer naar locatie Alkmaar. Daarnaast liep het personeelstekort steeds verder op. Ook in praktische zin was de situatie niet ideaal: de intensive care (IC) en acute opname-afdeling bevonden zich op de vierde verdieping, de SEH op de begane grond. Met als gevolg dat de samenwerking tussen deze acute zorg-afdelingen niet optimaal kon plaatsvinden.

“Op het spoedplein vindt de triage plaats via één triagist, waarna patiënten direct doorgaan naar de juiste zorgverlener: een huisarts of SEH-arts”

SEH-arts José van Dijke

Harmonica

Het ziekenhuis moest ingrijpen en richtte in 2017 een werkgroep op zodat medewerkers konden meedenken over opties en mogelijkheden. Van Dijke boog zich als vertegenwoordiger van de SEH-artsen over de plannen die in 2020 leidden tot de opening van de afdeling acute zorg. “Als straks het spoedplein open gaat vormen de SEH, HAP, MC en het observatorium  – voorheen de acute opname-afdeling – een geïntegreerd geheel. Op het spoedplein vindt de triage plaats via één triagist, waarna patiënten direct doorgaan naar de juiste zorgverlener: een huisarts of SEH-arts.” De integrale afdeling werkt volgens een harmonicamodel: intensieve samenwerking en flexibel inspringen bij elkaars piekmomenten, legt Van Dijke uit. “De verpleegkundigen zijn bijvoorbeeld zo geschoold dat ze overal op de afdeling acute zorg kunnen meehelpen, waarbij iedereen zijn eigen expertise houdt.”

“Door de nauwe samenwerking is het werkplezier ook groter geworden”

Werkplezier

Maar ook de artsen vangen elkaar op. “Is de huisarts visites rijden en er komt een kind binnen met acute ademhalingsproblemen, dan neem ik dat op me. Heeft de intensivist het rustig terwijl ik een heup moet reponeren, dan zou hij de sedatie kunnen doen.” Door de nauwe samenwerking is het werkplezier ook groter geworden, vindt Van Dijke, onder andere door de grotere variatie aan patiënten.

Personele bezetting

De personele bezetting is dus volledig afgestemd op wat nodig is. De SEH-arts is 24/7 aanwezig, de intensivist is er overdag. In de avond, nacht en weekend is de intensivist er binnen een uur of, als er een IC-patiënt is opgenomen, binnen 15 minuten. Daarnaast zijn op de afdeling altijd een IC-verpleegkundige voor de eventuele opvang van een IC-patiënt, MC-verpleegkundigen, SEH-verpleegkundigen, arts-assistenten en algemeen verpleegkundigen aanwezig.

“Officieel is er geen IC, maar een IC-patiënt kan wel gestabiliseerd worden”

Flexibele verdeling bedden

De bedden zijn flexibel te verdelen. Zijn alle acht SEH-bedden bezet, dan kan een laagcomplexe patiënt terecht in het observatorium en een hoogcomplexe patiënt naar de medium care. Officieel is er geen IC, maar een IC-patiënt kan wel gestabiliseerd worden en gaat, indien nodig, binnen 12 uur met de Medium Care Unit of het eigen IC-transport van Noordwest Den Helder naar de IC-unit in Alkmaar.  

” Wordt een patiënt overgeplaatst van de SEH naar het observatorium, dan gaat deze simpelweg naar een naastgelegen kamer”

Werkprocessen


Behalve over de inhoud van zorg, heeft Van Dijke meegedacht met de werkprocessen en mogelijke scenario’s. “Voor allerlei vragen moesten we een antwoord bedenken: wie verlaat de afdeling als er een IC-patiënt ligt terwijl iemand in het ziekenhuis gereanimeerd moet worden? Of hoe leg je een advies aan de huisarts vast, en wie is waarvoor verantwoordelijk?”
Behalve een eigentijdse omgeving waar flexibel gebruik wordt gemaakt van ruimtes en middelen en personeel, kent de afdeling acute zorg een soepele doorstroming van de patiënten. Als iemand wordt overgeplaatst van de SEH naar het observatorium, gaat de patiënt simpelweg naar een naastgelegen kamer. Van het veranderproces heeft Van Dijke veel geleerd. “Het doel moet helder zijn, en daar moet je niet vanaf wijken. Uiteindelijk hebben we met elkaar een veilige, nabije acute zorg in Den Helder kunnen waarborgen.“

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx