Zoektocht naar factoren die progressie Barrett slokdarm voorspellen

mm
Marten Dooper
Redactioneel,
8 juni 2022

Vanwege hun verhoogde risico op het ontwikkelen van een adenocarcinoom in de slokdarm staan mensen met Barrett slokdarm onder medische controle. De meesten van hen zullen echter nooit slokdarmkanker ontwikkelen. Arts-onderzoeker Esther Klaver ging op zoek naar factoren die laag- en hoogrisico-patiënten van elkaar kunnen onderscheiden.

Barrett slokdarm is een toestand waarbij het epitheel van het onderste deel van de slokdarm onder invloed van chronische reflux een verandering heeft ondergaan. Het lijkt hierdoor histologisch gezien meer op maagslijmvlies. Maar wat belangrijker is, dit veranderde epitheel kan uitgroeien tot een adenocarcinoom in de slokdarm. Dit is een vorm van kanker met een relatief ongunstige prognose: de vijfjaarsoverleving bij gevorderd slokdarmadenocarcinoom bedraagt slechts 20%.

“Er is dringend behoefte aan een betere risicostratificatie op basis van factoren die gerelateerd zijn aan de kans op progressie”

Arts-onderzoeker Esther Klaver

Regelmatige endoscopische controle

“De progressie van Barrett slokdarm naar adenocarcinoom verloopt in de meeste gevallen gelukkig geleidelijk”, vertelt Klaver. “Van non-dysplastische Barrett via laaggradige dysplasie naar hooggradige dysplasie tot slokdarmadenocarcinoom. Deze geleidelijke progressie biedt de mogelijkheid patiënten met Barrett slokdarm regelmatig naar het ziekenhuis te laten komen voor controle. Via een endoscopie kun het uiterlijk van het weefsel worden beoordeeld en kunnen biopten van het weefsel worden genomen voor histologisch onderzoek. Indien aanwezig, kan maligne weefsel ook endoscopisch worden verw

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel