DOQ

Zoektocht naar factoren die progressie Barrett slokdarm voorspellen

Vanwege hun verhoogde risico op het ontwikkelen van een adenocarcinoom in de slokdarm staan mensen met Barrett slokdarm onder medische controle. De meesten van hen zullen echter nooit slokdarmkanker ontwikkelen. Arts-onderzoeker Esther Klaver ging op zoek naar factoren die laag- en hoogrisico-patiënten van elkaar kunnen onderscheiden.

Barrett slokdarm is een toestand waarbij het epitheel van het onderste deel van de slokdarm onder invloed van chronische reflux een verandering heeft ondergaan. Het lijkt hierdoor histologisch gezien meer op maagslijmvlies. Maar wat belangrijker is, dit veranderde epitheel kan uitgroeien tot een adenocarcinoom in de slokdarm. Dit is een vorm van kanker met een relatief ongunstige prognose: de vijfjaarsoverleving bij gevorderd slokdarmadenocarcinoom bedraagt slechts 20%.

“Er is dringend behoefte aan een betere risicostratificatie op basis van factoren die gerelateerd zijn aan de kans op progressie”

Arts-onderzoeker Esther Klaver

Regelmatige endoscopische controle

“De progressie van Barrett slokdarm naar adenocarcinoom verloopt in de meeste gevallen gelukkig geleidelijk”, vertelt Klaver. “Van non-dysplastische Barrett via laaggradige dysplasie naar hooggradige dysplasie tot slokdarmadenocarcinoom. Deze geleidelijke progressie biedt de mogelijkheid patiënten met Barrett slokdarm regelmatig naar het ziekenhuis te laten komen voor controle. Via een endoscopie kun het uiterlijk van het weefsel worden beoordeeld en kunnen biopten van het weefsel worden genomen voor histologisch onderzoek. Indien aanwezig, kan maligne weefsel ook endoscopisch worden verwijderd voor verder histologisch onderzoek. De uitkomst van dat laatste vormt de basis voor eventuele verdere behandeling. De frequentie waarmee patiënten opgeroepen worden voor een onderzoek is afhankelijk van onder andere omvang van de Barrett slokdarm en – uiteraard – het stadium waarin het weefsel zich bevindt.”

“In de praktijk zal de meerderheid van de mensen met een Barrett slokdarm nooit slokdarmkanker ontwikkelen”

Niet kosteneffectief

In de praktijk zal de meerderheid van de mensen met een Barrett slokdarm echter nooit slokdarmkanker ontwikkelen. Klaver: “Dat maakt de controle van de patiënten – in Nederland heeft circa 5% van de bevolking een Barrett slokdarm – helaas niet erg kosteneffectief. Er is daarom dringend behoefte aan een betere risicostratificatie op basis van factoren die gerelateerd zijn aan de kans op progressie.” Dat was dan ook het doel van het promotieonderzoek dat Klaver de afgelopen jaren aan het Amsterdam UMC uitvoerde.

“Vooral pathologen die minder ervaren zijn op dit gebied blijken de aanwezigheid van het stadium van laaggradige dysplasie te overschatten”

Oordeel patholoog

In haar onderzoek bewandelde Klaver twee paden om het risico op progressie beter te kunnen inschatten. “Cruciaal voor de beslissing of er sprake is van progressie van Barrett slokdarm is het oordeel van de patholoog over het stadium waarin het weefsel zich bevindt. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat er in de dagelijkse praktijk aanzienlijke variatie tussen pathologen bestaat bij het beoordelen van de histologische preparaten. Met name wat betreft het juist classificeren van het stadium laaggradige dysplasie. Vooral pathologen die minder ervaren zijn op dit gebied blijken de aanwezigheid van dit stadium te overschatten, en daarmee het risico op kanker bij de betreffende patiënt.”

Expertpanel uitgebreid

Dit leidde enige tijd geleden in Nederland al tot het opzetten van een expertpanel van vijf pathologen met uitgebreide ervaring in het beoordelen van (digitale) microscopische preparaten en het opstellen van kwaliteitscriteria voor het beoordelen van de preparaten. In haar proefschrift beschrijft Klaver hoe op basis van benchmarkcriteria, groepsdiscussie en gestructureerde beoordelingen dit panel uitgebreid kon worden met negen extra pathologen. “Dat maakt het mogelijk in Nederland bij het beoordelen van een laaggradige dysplasie of een endoscopisch resectiepreparaat desgewenst altijd een expert in te schakelen.”

Mutational load

In haar onderzoek zocht Klaver ook naar biomarkers en risicofactoren die kunnen helpen bij het voorspellen van het risico op progressie van Barrett slokdarm. Hierbij voerde ze allereerst een validatiestudie uit naar de voorspellende waarde van de mutational load (de hoeveelheid genetische afwijkingen in tien vooraf gedefinieerde delen van het DNA) voor progressie. “Een eerdere kleine studie vond dat mensen bij wie progressie optrad een hogere mutational load hadden voorafgaand aan de progressie dan mensen bij wie geen progressie optrad. In onze huidige studie met 159 deelnemers, vonden we dit verband helaas niet terug. Mogelijk hebben technische verschillen in het bepalen van de mutational load hierbij een rol gespeeld.” 

Patiënten uit perifere centra

Op basis van een prospectieve cohortstudie (n=985) afkomstig uit zes perifere ziekenhuizen – dus geen mensen uit een tertiair verwijscentrum – met een mediane follow-up van bijna 8 jaar, berekende Klaver een kans op progressie van 0,78% per patiëntjaar. “Als voorspellende factoren voor het ontstaan van hooggradige dysplasie of slokdarmadenocarcinoom vonden we de lengte van het Barrett-segment, de aanwezigheid van laaggradige dysplasie en de leeftijd van de patiënt bij aanvang van de studie. Behalve de leeftijd zijn dit precies de voorspellende factoren die in de huidige richtlijnen de controlefrequentie bepalen. Dit is echter de eerste studie die dit heeft uitgezocht in patiënten uit perifere centra. Dus niet – zoals alle voorgaande studies – in patiënten uit gespecialiseerde centra die mogelijk een hoger risico hebben.”

“Ik verwacht dat het inschakelen van artificial intelligence bij het beoordelen van preparaten en endoscopiebeelden een beter onderscheid zal kunnen maken tussen hoog- en laagrisicopatiënten”

Artificial intelligence

Kortom, vooralsnog heeft het onderzoek van Klaver, inmiddels Algemeen Militair Arts in opleiding, geen nieuwe inzichten opgeleverd op basis waarvan de controles bij mensen met Barrett slokdarm meer kosteneffectief gemaakt kunnen worden. “Ik verwacht dat in de nabije toekomst het inschakelen van artificial intelligence bij het beoordelen van preparaten en/of de endoscopiebeelden een beter onderscheid zal kunnen maken tussen hoog- en laagrisicopatiënten. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar biomarkers. Tot op heden heeft dat echter nog geen klinisch bruikbare uitkomsten opgeleverd.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx