Zorg die geen waarde toevoegt: zó zet je er een streep doorheen

mm
Jenneke van de Streek
Redactioneel,
6 april 2022

Artsen zijn steeds meer geïnteresseerd in het bieden van gepaste zorg. Maar het blijkt lastiger dan gedacht om dat ook daadwerkelijk te dóen. Het stimuleringsprogramma Doen of Laten van de afdeling IQ healthcare in het Radboudumc biedt ondersteuning daarbij. Doel is om zorg af te bouwen waarvan bekend is dat die geen waarde heeft. Dr. Eva Verkerk werkt als postdoctoraal onderzoeker bij het project. “De-implementatie brengt onzekerheid met zich mee.”

Doen of Laten is een project dat van onderaf is georganiseerd. Zorgverleners komen zelf met voorbeelden van zorg die geen waarde toevoegen en die ze graag willen verminderen. Eva Verkerk geeft het voorbeeld van een arts in het Amsterdam UMC die vond dat laboratoriumonderzoek uit routine te vaak werd herhaald. “Het was daar de gewoonte om iedere ochtend bij de patiënten bloed af te nemen voor een standaardpakket aan onderzoekbloed. De vraag was of het wel nodig is om al het onderzoek op die momenten te herhalen en of de uitslagen klinische consequenties hebben.”

Postdoctoraal onderzoeker dr. Eva Verkerk

Afname van elf procent

De vraag die ze zich in Amsterdam stelden, werd ook bij andere ziekenhuizen onder de aandacht gebracht. “We merkten dat vooral internisten en klinisch chemici het interessant vinden om kritisch te kijken wat zinvolle lab-diagnostiek is en wat niet. Door scholing, feedback en aanpassingen van het aanvraagsysteem is het aantal laboratoriumbepalingen met elf procent afgenomen.”

“Vaak is op de scopie niets te zien, maar heeft de patiënt wel belastend onderzoek ondergaan”

Maagklachten

Een tweede

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel