DOQ

Zorg voor zwangeren met COVID-19 in afzonderlijke kliniek

De verloskundige zorg voor zwangere vrouwen die positief zijn getest op SARS-CoV-2 of in quarantaine zijn vanwege blootstelling aan COVID-19, kan goed plaatsvinden in een afzonderlijke praktijk. Zodoende wordt de blootstelling in klinieken die routinematige prenatale zorg bieden, tot een minimum beperkt.

Vanwege de COVID-19-pandemie wordt de zorgverlening aangepast, bedoeld om het risico op blootstelling aan dit virus voor patiënten en zorgverleners tot een minimum te beperken. In deze periode vormt de prenatale zorg een uitdaging, aangezien veel bezoeken persoonlijk moeten plaatsvinden en niet uitgesteld kunnen worden.

(Foto: Pixabay)

Toegang tot essentiële zorg

Het is onduidelijk hoe ernstig COVID-19 tijdens de zwangerschap verloopt. Zwangere vrouwen die positief zijn getest voor SARS-CoV-2 of in quarantaine zijn vanwege blootstelling aan COVID-19, moeten toegang hebben tot essentiële verloskundige zorg en evaluatie van het ziektebeloop.
Met telemedicine kan de blootstelling aan SARS-CoV-2 verminderd worden. Desalniettemin zijn onder bepaalde omstandigheden persoonlijke bezoeken aangegeven. In sommige gevallen zijn zwangere vrouwen met COVID-19 vanwege onvoldoende maatregelen voor infectiepreventie niet in staat om de vereiste prenatale zorg te krijgen.

Speciaal prenataal zorgmodel

In Duke University (North Carolina, VS) is een speciaal prenataal zorgmodel ontwikkeld waarin zwangere vrouwen die positief zijn getest voor SARS-CoV-2 of in quarantaine zijn vanwege blootstelling aan COVID-19, naar een afzonderlijke kliniek gaan. Het doel is om de verloskundige zorg te bieden en tegelijkertijd het risico op blootstelling te minimaliseren.

In deze retrospectieve cohortstudie studie is de haalbaarheid van dit zorgmodel vastgesteld. Tussen 18 maart en 30 juli 2020 werden 85 vrouwen gezien in deze kliniek. Van hen hadden 63 vrouwen COVID-19. 72 patiënten hadden een bekende blootstelling. In 25 gevallen (34%) was de blootstelling gezinsgerelateerd, in 20 gevallen (27%) werkgerelateerd, in één geval (1,3%) reisgerelateerd en in 27 gevallen (37%) was de blootstelling onbekend.
Onder de vrouwen bij wie de bron bekend was, hadden degenen met een gezinsgerelateerde en werkgerelateerde blootstelling de grootste kans op een positief test (respectievelijk 80 en 75%).

Geen foetale groeiretardatie

Van de 63 SARS-CoV-2-positieve vrouwen waren zes personen (9,5%) asymptomatisch, 49 personen (77,8%) hadden een milde ziekte, zes personen (9,5%) hadden een matige ziekte en twee personen (3,2%) een ernstige ziekte.

Slechts zeven patiënten moesten opgenomen worden. De opnameduur varieerde van 1-6 dagen. Drie patiënten kregen remdesivir en geen patiënt kreeg corticosteroïden. Bij geen van de patiënten trad foetale groeiretardatie op. 28 van de 63 onderzochte vrouwen (44%) zijn tijdens de follow-upperiode bevallen. Drie gezondheidswerkers raakten geïnfecteerd met SARS-CoV-2.

Voordelen van afzonderlijke kliniek

Door deze benadering wordt het gebruik van gezondheidszorgvoorzieningen geoptimaliseerd. Op deze manier raken de zorgverleners ervaren met het werken met persoonlijke beschermingsmiddelen. Bovendien zorgt deze aanpak ervoor dat COVID-19-patiënten tijdens de zwangerschap consistente beoordelingen en behandelingen krijgen.


Referenties: Dotters-Katz S, Harris H, Wheeler SM, et al. Specialized prenatal care delivery for COVID-19 exposed or infected pregnant women. Am J Obstet Gynecol. 2020;S0002-9378(20)31315-6. https://www.ajog.org/article/S0002-9378(20)31315-6/pdf , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33221297/

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx