Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Zorg voor zwangeren met COVID-19 in afzonderlijke kliniek
De verloskundige zorg voor zwangere vrouwen die positief zijn getest op SARS-CoV-2 of in quarantaine zijn vanwege blootstelling aan COVID-19, kan goed plaatsvinden in een afzonderlijke praktijk. Zodoende wordt de blootstelling in klinieken die routinematige prenatale zorg bieden, tot een minimum beperkt.
Vanwege de COVID-19-pandemie wordt de zorgverlening aangepast, bedoeld om het risico op blootstelling aan dit virus voor patiënten en zorgverleners tot een minimum te beperken. In deze periode vormt de prenatale zorg een uitdaging, aangezien veel bezoeken persoonlijk moeten plaatsvinden en niet uitgesteld kunnen worden.

Toegang tot essentiële zorg
Het is onduidelijk hoe ernstig COVID-19 tijdens de zwangerschap verloopt. Zwangere vrouwen die positief zijn getest voor SARS-CoV-2 of in quarantaine zijn vanwege blootstelling aan COVID-19, moeten toegang hebben tot essentiële verloskundige zorg en evaluatie van het ziektebeloop.
Met telemedicine kan de blootstelling aan SARS-CoV-2 verminderd worden. Desalniettemin zijn onder bepaalde omstandigheden persoonlijke bezoeken aangegeven. In sommige gevallen zijn zwangere vrouwen met COVID-19 vanwege onvoldoende maatregelen voor infectiepreventie niet in staat om de vereiste prenatale zorg te krijgen.
Speciaal prenataal zorgmodel
In Duke University (North Carolina, VS) is een speciaal prenataal zorgmodel ontwikkeld waarin zwangere vrouwen die positief zijn getest voor SARS-CoV-2 of in quarantaine zijn vanwege blootstelling aan COVID-19, naar een afzonderlijke kliniek gaan. Het doel is om de verloskundige zorg te bieden en tegelijkertijd het risico op blootstelling te minimaliseren.
In deze retrospectieve cohortstudie studie is de haalbaarheid van dit zorgmodel vastgesteld. Tussen 18 maart en 30 juli 2020 werden 85 vrouwen gezien in deze kliniek. Van hen hadden 63 vrouwen COVID-19. 72 patiënten hadden een bekende blootstelling. In 25 gevallen (34%) was de blootstelling gezinsgerelateerd, in 20 gevallen (27%) werkgerelateerd, in één geval (1,3%) reisgerelateerd en in 27 gevallen (37%) was de blootstelling onbekend.
Onder de vrouwen bij wie de bron bekend was, hadden degenen met een gezinsgerelateerde en werkgerelateerde blootstelling de grootste kans op een positief test (respectievelijk 80 en 75%).
Geen foetale groeiretardatie
Van de 63 SARS-CoV-2-positieve vrouwen waren zes personen (9,5%) asymptomatisch, 49 personen (77,8%) hadden een milde ziekte, zes personen (9,5%) hadden een matige ziekte en twee personen (3,2%) een ernstige ziekte.
Slechts zeven patiënten moesten opgenomen worden. De opnameduur varieerde van 1-6 dagen. Drie patiënten kregen remdesivir en geen patiënt kreeg corticosteroïden. Bij geen van de patiënten trad foetale groeiretardatie op. 28 van de 63 onderzochte vrouwen (44%) zijn tijdens de follow-upperiode bevallen. Drie gezondheidswerkers raakten geïnfecteerd met SARS-CoV-2.
Voordelen van afzonderlijke kliniek
Door deze benadering wordt het gebruik van gezondheidszorgvoorzieningen geoptimaliseerd. Op deze manier raken de zorgverleners ervaren met het werken met persoonlijke beschermingsmiddelen. Bovendien zorgt deze aanpak ervoor dat COVID-19-patiënten tijdens de zwangerschap consistente beoordelingen en behandelingen krijgen.
Referenties: Dotters-Katz S, Harris H, Wheeler SM, et al. Specialized prenatal care delivery for COVID-19 exposed or infected pregnant women. Am J Obstet Gynecol. 2020;S0002-9378(20)31315-6. https://www.ajog.org/article/S0002-9378(20)31315-6/pdf , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33221297/