DOQ

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Er zijn steeds meer mensen met meerdere chronische aandoeningen, oftewel multimorbiditeit. Het huidige zorgsysteem sluit daar niet goed bij aan, want behandeltrajecten zijn vaak gericht op één ziekte. Toine Remers onderzocht vanuit het Radboudumc in Nijmegen enkele initiatieven voor betere zorg voor mensen met multimorbiditeit. “Er zijn veel hobbels, maar de initiatieven zijn veelbelovend en leerzaam.”

Het behandelen van één ziekte tegelijk leidt tot versnippering van zorg, want patiënten zijn onder behandeling bij verschillende dokters. Dat leidt niet alleen tot suboptimale kwaliteit van zorg, maar ook bijvoorbeeld polyfarmacie, onnodige controles en tegenstrijdige adviezen aan patiënten. “Multimorbiditeit draagt bij aan de stijgende kosten in de zorg”, vertelt Toine Remers. “Daarom is het van belang om inzicht te krijgen in de complexiteit van de zorg bij multimorbiditeit. Met die kennis kunnen we deze zorg misschien op een duurzame manier iets minder complex maken en meer stroomlijnen. Ik heb daarvoor enkele bestaande initiatieven bestudeerd die versnippering van zorg willen tegengaan.”

“Het huidige zorgsysteem is niet ingericht voor geïntegreerde zorgprogramma’s”

Onderzoeker Toine Remers

Integrale zorgpoli

Een van die initiatieven is de integrale chronische zorgpoli in ziekenhuis Bernhoven in Uden, die enkele jaren geleden is gestart. De opzet is om via enkele consulten van een uur de gezondheidsproblemen van patiënten met multimorbiditeit op een rijtje te zetten en de zorg daarvoor inzichtelijk te maken. Dat leidt tot een persoonlijk zorgplan, met ook wensen van patiënten over hun zorg.

Remers heeft de poli twee jaar lang gevolgd. “We hebben interviews gedaan met medewerkers en patiënten, en ook zorggebruik en patiënttevredenheid gemeten. De medewerkers zijn heel gemotiveerd om de poli goed te laten lopen, maar zij lopen uiteindelijk aan tegen de grenzen van het Nederlandse zorgsysteem. Zo kon de internist geen dbc voor de poli declareren, omdat er geen dbc was voor consulten langer dan tien minuten. Ik vond de poli een typisch voorbeeld van de complexiteit rond het stroomlijnen van zorg bij mensen met multimorbiditeit in ons huidige zorgsysteem.”

Haalbaar

Er waren wel veelbelovende trends rondom zorg­gebruik. Zo werd een daling gezien van aantallen ziekenhuisopnames, bezoeken aan de Spoedeisende Hulp, polikli­nische zorg, radiologische diagnostiek en laboratoriumdiagnostiek. De nieuwe poli zorgde echter nog niet voor meer tevredenheid bij patiënten over hun chronische zorg. Zij gaven aan dat zij behoefte hebben aan uitgebreide informatie gedurende een langere periode. “Onze bevindingen laten voornamelijk zien dat de implementatie van een polikli­niek voor mensen met multimorbiditeit binnen een ziekenhuis haalbaar is”, aldus Remers. “Maar er zijn ook uitdagingen. Zo bleek de implementatie van deze nieuwe poli uiteindelijk complex en er waren aanzienlijke kosten mee gemoeid. Initiatieven van gemotiveerde teams moeten langdurig ondersteund worden vanuit het ziekenhuismanage­ment om realiseerbaar te zijn. Bovendien zijn substantiële veranderingen nodig in de financiering van de zorg. Het huidige zorgsysteem is niet ingericht voor dit soort geïntegreerde zorgprogramma’s.”

“We zien in ons onderzoek een dalende trend in het risico voor opname”

DementieNet

Een ander voorbeeld is DementieNet: het netwerk vanuit het Radboudumc Alzheimer centrum voor optimaal gecoördineerde eerstelijnszorg voor mensen met dementie. Remers heeft daarvan de langetermijneffecten rondom kosten onderzocht aan de hand van analyse van declaratiegegevens. “Het idee achter het initiatief is dat een brede groep zorgverleners in de eerste lijn samenwerken in bijvoorbeeld een wijk. Daardoor zijn zij samen beter op de hoogte van de gezondheid van hun patiënten en kunnen ze gezamenlijke verbeterdoelen afspreken. Er is al aangetoond dat deze netwerken de kwaliteit van zorg verbeteren. We zien in ons onderzoek een dalende trend in het risico voor opname in het ziekenhuis, de spoedeisende hulp, intensive care, eerstelijns crisisopvang en verpleeghuis. Dat kan worden bereikt zonder stijging van de totale zorgkosten.”

Motivatie

Remers noemt de initiatieven voor betere zorg bij multimorbiditeit veelbelovend, maar deze zijn voorlopig nog afhankelijk van de motivatie van individuele zorgmedewerkers. Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen. Daardoor kan de motivatie afnemen en een initiatief stranden. “Er zijn veel hobbels te nemen om iets voor elkaar te krijgen”, aldus Remers. “Helaas wint een niet-ondersteunend systeem vrijwel altijd. Dat is frustrerend. Maar bijvoorbeeld de poli in Bernhoven is wel gelukt. Daar valt veel van te leren. Er waren weliswaar forse implementatiekosten, maar die zullen grotendeels niet terugkomen in initiatieven in andere ziekenhuizen. En door deze poli is er nu een experimentele betaaltitel vanuit de Nederlandse Zorg Autoriteit.”

“Bij het stranden van een initiatief is het goed om te analyseren waardoor dat komt”

Goed analyseren

Hoewel het zorgsysteem innovatieve ideeën vaak in de weg staat, vindt Remers niet dat het hele stelsel op z’n kop moet. Want dat is te groot en duurt te lang. Wel vindt hij dat zorgverleners en zorgverzekeraars actiever afspraken kunnen maken om zorginitiatieven meer kans te geven. En de overheid moet daar meer op toezien. “Bij het stranden van een initiatief is het ook goed om te analyseren waardoor dat komt. Daarnaast doen initiatiefnemers er goed aan om al vanaf de start oog te hebben voor de financiële aspecten, en op het juiste moment de juiste partijen erbij te betrekken. Als bijvoorbeeld de top van een ziekenhuis en de zorgverzekeraars vanaf het begin ‘aan boord’ zijn, kan dat deuren openen. Dan kan een pilot ineens een jaar duren in plaats van een maand.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”


Lees ook: Patiënt met multi­morbi­diteit raakt overzicht kwijt

Naar dit artikel »