DOQ

Zorgt diepe slaap voor een grote schoonmaak van de hersenen?

Neuroloog Rolf Fronczek werkt aan een techniek om de hersenen ‘schoon te spoelen’ tijdens de slaap. Zijn onderzoek naar het glymfatische systeem kan op termijn klinische implicaties hebben voor mensen die lijden aan ziektes zoals alzheimer, huntington of parkinson. “Maar we moeten eerst aannemelijk maken dat slaap een rol speelt bij het schoonmaken van de hersenen.”

Het glymfatische systeem is een recent ontdekt systeem waarbij de liquor cerebrospinalis vanuit de ruimte rondom de bloedvaten, de perivasculaire ruimte, door de hersenen stroomt. Het systeem speelt een rol bij het afvoeren van afvalstoffen, maar hoe dat precies werkt, is niet helemaal duidelijk. Rolf Fronczek, neuroloog bij het LUMC en somnoloog bij slaap-waakcentrum SEIN, onderzoekt manieren waarop het glymfatische systeem kan helpen bij het afvoeren van schadelijke eiwitten die zich opstapelen in de hersenen, zoals dat het geval is bij bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer.

“Uit proefdieronderzoek bleek het glymfatische systeem vooral tijdens de slaap actief te zijn”

Neuroloog dr. Rolf Fronczek

Glymfatische systeem

“Het was al eerder bekend dat het glymfatische systeem afvalstoffen uit de hersenen afvoert”, zegt Fronczek. “Uit proefdieronderzoek bleek dit systeem vooral tijdens de slaap actief te zijn. Ook bij mensen zien we dat in de liquor de hoeveelheid eiwitten afkomstig uit de hersenen tijdens de slaap hoger is dan wanneer iemand wakker is. Dat duidt op een toegenomen klaring van deze stoffen uit de hersenen.”
Fronczek en zijn collega’s deden onderzoek naar de afvoer van het eiwit amyloïd-beta bij patiënten met HCHWA-D (de ‘Katwijkse ziekte’). Zij lijden aan een erfelijke stapeling van amyloïd-beta in de bloedvaten van het brein, waardoor ze hersenbloedingen op jonge leeftijd krijgen. “Bij deze patiënten zien we dat de hoeveelheid amyloïd-beta in de liquor zelfs voor symptomen van de ziekte laag is, omdat het eiwit blijft hangen in de hersenen”, zegt Fronczek. Amyloïd-beta is ook bekend als medeveroorzaker van de ziekte van Alzheimer, wanneer de eiwitten samenklonteren in zogenaamde plaques, die de functie van zenuwcellen verhinderen.

HCHWA-D als model

De wetenschappers gebruikten HCHWA-D als model om te onderzoeken hoe amyloïd-beta wordt afgevoerd, en waarom het bij deze ziekte juist opstapelt in de bloedvaten. Hierbij brachten ze de vloeistofstromen van de bloedvaten en het glymfatisch systeem in beeld met een MRI-scan. Bij de beeldvorming maakten de onderzoekers gebruik van een magneet met een sterkte van 7 Tesla, zodat ze pulsaties en de vloeistofstroom langs de vaten konden meten. Uit metingen in de liquor blijkt dat amyloïd-beta vooral tijdens de diepe slaap uit de hersenen wordt gefilterd.

“Kan een kunstmatig opgewekte diepe slaap het glymfatische systeem verbeteren?”

Kunstmatige slaap

Uit dat onderzoek volgde een vervolgvraag: kan een kunstmatig opgewekte diepe slaap het glymfatische systeem verbeteren, en daarmee zelfs het beloop van eiwitstapelingsziektes zoals HCHWA-D, alzheimer, huntington of parkinson beïnvloeden? Om die vraag te onderzoeken, dienden Fronczek en zijn collega’s een plan in bij de Hersenstichting.
“Tijdens deze trial willen de wetenschappers mensen met HCHWA-D in slaap brengen door middel van natriumoxybaat, een van de krachtigste slaapmiddelen die er zijn”, zegt Fronczek. “Eenmaal in slaap meten we de pulsaties in het vierde ventrikel, de flow in het glymfatische systeem en de klaring van amyloïd-beta in de liquor. Door de diepe slaap te induceren hopen we de klaring van dit eiwit te kunnen verbeteren.” Een volgende stap is het onderzoeken van het glymfatische systeem bij gezonde controles, zegt Fronczek. “Dan kunnen we erachter komen hoe dit systeem precies in elkaar zit.”

“Het is nog te vroeg om het te hebben over de klinische implicaties van dit onderzoek”

Klinische praktijk

Het glymfatische systeem en de invloed op de afvoer van afvalstoffen uit de hersenen is een hot topic in de neurologie. Maar om het te hebben over de klinische implicaties van dit onderzoek is het volgens Fronczek nog te vroeg. “We moeten eerst aannemelijk maken dat slaap überhaupt een rol speelt bij de afvoer van afvalstoffen uit het brein”, zegt de neuroloog. “Daarna kunnen we kijken of het een rol speelt bij het ziektebeloop van andere neurodegeneratieve aandoeningen, zoals parkinson of huntington. Maar we kunnen pas nadenken over praktische toepassingen als we een proof of concept hebben.”
Fronczek wil zijn collega’s meegeven dat de hoeveelheid wisselt per individu. “Er zijn kort- en langslapers, en iedereen heeft zijn eigen ritme. Iedereen heeft een eigen ideale slaapduur. We weten nog niet wat de invloed van het glymfatische systeem hierop is.” Hij is dan ook voorzichtig met aanbevelingen op dit gebied. “Als patiënten zich zorgen maken dat ze door minder slaap ziek kunnen worden, zou ik ze vooral geruststellen: je loopt niet meer risico op parkinson of alzheimer als je minder slaapt. De rol van het glymfatische systeem is nog grotendeels onbekend, maar wat we wel al weten is dat gezonde slaap belangrijk is voor gezonde hersenen.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx