Zoutsuppletie met kalium gunstig voor cardiovasculaire uitkomsten

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
22 september 2021

Bij personen die in het verleden een beroerte hadden doorgemaakt of die 60-plus waren en een hoge bloeddruk hadden, traden bij gebruik van kaliumhoudend zout minder beroerten en andere majeure nadelige CV-gebeurtenissen (MACE) op en waren er minder overlijdensgevallen dan bij gebruik van regulier keukenzout. Deze bevindingen van een groot onderzoek uit China verschenen in het NEJM.

Het verminderen van natrium gecombineerd met het verhogen van het kalium in de voeding kan bij sommige zoutgevoelige mensen de bloeddruk verlagen. Om het effect van deze combinatie op MACE te onderzoeken, voerden onderzoekers uit China een open-label, cluster-gerandomiseerde studie uit.

Kaliumhoudend versus reguliere keukenzout

Aan deze open-label, cluster-gerandomiseerde studie participeerden de bewoners van 600 dorpen op het platteland van China. Van de circa 21.000 deelnemers (gemiddelde leeftijd 65,4 jaar; 49,5% was vrouw) had 72,6% in het verleden een beroerte doorgemaakt en 88,4% had hypertensie.

De dorpen werden willekeurig toegewezen aan de interventiegroep, waarin de deelnemers zoutsuppletie (75% natriumchloride en 25% kaliumchloride) kregen, of aan de controlegroep, waarin de deelnemers regulier keukenzout (100% natriumchloride) bleven gebruiken.

Minder MACE

Na een gemiddelde follow-up van bijna vijf jaar was de gemiddelde systolische bloeddruk 3,3 mmHg lager in de zoutvervangende groep dan in de controlegroep; zoutsubstitutie verminderde 24-uurs urine-natrium met ongeveer 10% en verhoogde 24-uurs urine-kalium met ongeveer 50%.

In deze periode waren minder

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel