DOQ

Zoutsuppletie met kalium gunstig voor cardiovasculaire uitkomsten

Bij personen die in het verleden een beroerte hadden doorgemaakt of die 60-plus waren en een hoge bloeddruk hadden, traden bij gebruik van kaliumhoudend zout minder beroerten en andere majeure nadelige CV-gebeurtenissen (MACE) op en waren er minder overlijdensgevallen dan bij gebruik van regulier keukenzout. Deze bevindingen van een groot onderzoek uit China verschenen in het NEJM.

Het verminderen van natrium gecombineerd met het verhogen van het kalium in de voeding kan bij sommige zoutgevoelige mensen de bloeddruk verlagen. Om het effect van deze combinatie op MACE te onderzoeken, voerden onderzoekers uit China een open-label, cluster-gerandomiseerde studie uit.

Kaliumhoudend versus reguliere keukenzout

Aan deze open-label, cluster-gerandomiseerde studie participeerden de bewoners van 600 dorpen op het platteland van China. Van de circa 21.000 deelnemers (gemiddelde leeftijd 65,4 jaar; 49,5% was vrouw) had 72,6% in het verleden een beroerte doorgemaakt en 88,4% had hypertensie.

De dorpen werden willekeurig toegewezen aan de interventiegroep, waarin de deelnemers zoutsuppletie (75% natriumchloride en 25% kaliumchloride) kregen, of aan de controlegroep, waarin de deelnemers regulier keukenzout (100% natriumchloride) bleven gebruiken.

Minder MACE

Na een gemiddelde follow-up van bijna vijf jaar was de gemiddelde systolische bloeddruk 3,3 mmHg lager in de zoutvervangende groep dan in de controlegroep; zoutsubstitutie verminderde 24-uurs urine-natrium met ongeveer 10% en verhoogde 24-uurs urine-kalium met ongeveer 50%.

In deze periode waren minder beroertes opgetreden in de groep die zoutsuppletie kreeg, dan in de groep die het reguliere keukenzout gebruikte (29,14 vs. 33,65 gebeurtenissen per 1000 persoonsjaren; rate ratio 0,86; p = 0,006).
Eenzelfde verschil werd gevonden voor het optreden van MACE (49,09 vs. 56,29 gebeurtenissen per 1000 persoonsjaren; RR 0,87; p < 0,001) en overlijden (39,28 vs. 44,61 overlijdensgevallen per 1000 persoonsjaren per jaar; RR 0,88; p < 0,001).

Het aantal ernstige bijwerkingen toegeschreven aan hyperkaliëmie was niet significant hoger met de zoutsuppletie dan met het reguliere zout (3,35 vs. 3,30 gebeurtenissen per 1000 persoonsjaren; ratio 1,04; p = 0,76).

Mogelijke implicaties

Deze studie heeft gevolgen voor de volksgezondheid, met name voor mensen voor wie gebruik van zout thuis (in plaats van zout in kant-en-klaar voedsel van buitenaf) de belangrijkste bron van natrium in de voeding is. De bevindingen tonen aan dat het wellicht nuttig is dat patiënten met hypertensie en een normale nierfunctie kaliumhoudende zoutsuppletie gaan gebruiken. Het is echter onduidelijk in hoeverre deze interventie de klinische uitkomsten in westerse landen zou verbeteren.

Referentie: Neal B, Wu Y, Feng X, et al. Effect of Salt Substitution on Cardiovascular Events and Death. N Engl J Med. 2021;385:1067-1077. ,

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Minder administratie, beter contact

AI kan artsen ondersteunen door administratieve lasten te verlichten, ziet Juliën Rezek. Transcriptietools maken automatisch verslagen, waardoor artsen meer tijd hebben voor patiënten. “Hierdoor kunnen artsen dieper ingaan op klachten, wat resulteert in betere zorg.”

‘Laten we allemaal één stapje in elkaars domein zetten’

Zorgverleners hebben nog onvoldoende oog voor het verband tussen mentale klachten, hormonale klachten en hart- en vaatziekten bij vrouwen, aldus Sandra Kooij. Meer samenwerking tussen verschillende disciplines is nodig. “Kijk bij elkaar mee. Geef elkaar advies.”

Casus: oudere patiënte met reukproblemen

Op het spreekuur komt een 70-jarige vrouw in verband met problemen met ruiken. De problemen zijn enkele jaren eerder gestart. Initieel met minder goed ruiken (hyposmie), sinds een half jaar worden geuren steeds vaker als vies ervaren (kakosmie). Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten in de bovenbuik

Een man heeft in toenemende mate klachten van pijn in de bovenbuik. De pijn is zeurend en soms stekend en zit middenin de buik. Wat is uw diagnose?

Van tropenarts naar huisarts op Texel

Josine Blanksma werkte jarenlang als tropenarts voor Artsen zonder Grenzen en is een paar jaar geleden een nieuw avontuur aangegaan: ze werkt nu als huisarts op Texel. “Mijn nieuwe carrièrepad is heus niet minder uitdagend te noemen.”

‘Ik kan niet wachten op de eerste geprinte lasagne’

Ineke Obbema werkt met 3D-geprinte maaltijden voor mensen met slikproblemen bij het Máxima MC. De herkenbare vormen en verbeterde smaak bieden een opvallend alternatief voor traditionele gemalen voeding. “Je kunt meteen proeven dat er een chef-kok achter zit.”

Klimaatimpact onderzoeken voor een heel zorgpad

Lisanne Kouwenberg doet onderzoek naar de milieu-impact van zorgpaden. Dat kan aangrijpingspunten opleveren voor het verlagen van de klimaatimpact. “De meeste studies kijken naar één behandeling. Maar daar zit een heel traject omheen dat er ook aan bijdraagt.”

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”