DOQ

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

Marieke Gielen werkt onder de naam ‘Dokter Marieke’ als zelfstandig MDL-arts. Ze is ook inspirator en opleider voor collega-artsen die hun bezieling weer terug willen. Zelf is ze van ver gekomen. “Mijn patiënten zien nu een ontspannen arts.”

Haar loopbaan bevat een tot de verbeelding sprekende carrièreswitch. Na ruim tien jaar werken als Maag-Lever-Darm-arts in het ziekenhuis gooide Marieke Gielen het roer om. Toch noemt zij het geen echte switch, eerder een andere manier van werken. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld”, vat ze haar missie samen.

“Stoppen raakt aan je imago, aan je identiteit”

MDL-arts Marieke Gielen

Twee burn-outs

Gielen volgde een min of meer uitgestippeld pad van studeren, specialiseren, hard werken en geld verdienen. Haar keuze voor geneeskunde was niet verrassend, als kind wilde ze al mensen helpen en trok ze zich het leed van de wereld aan. Ze werkte als MDL-arts in het Amstelland Ziekenhuis toen ze beetje bij beetje ontdekte dat er iets niet klopte.
“Ik voelde vooral wrijving’, legde ze uit. “Zeventig procent van de patiënten die ik zag had vage klachten. Ik kon de oorzaken ervan niet achterhalen, alleen symptomen bestrijden. Dat leidde tot onvrede. Hoe ging ik dit veertig jaar volhouden? Het antwoord was wel duidelijk, ik moest stoppen. Maar stoppen raakt aan je imago, aan je identiteit. Het was een proces van jaren totdat twee burn-outs een groot cadeau bleken te zijn. Ik stopte in het ziekenhuis en ging als zelfstandig arts verder.”

“We houden iets in stand wat niet in stand kan blijven”

Eigen praktijk

Ze werkt in haar praktijk ‘Dokter Marieke’ met een eigen aanpak. Haar patiënten hebben vaak chronische maag- of darmklachten. “Ze komen bij mij met een verwijzing, mijn zorg wordt gewoon vergoed. Ik neem een uur de tijd voor een consult en een halfuur voor een controle. Ik ben rustig, mijn patiënten zien nu een ontspannen arts. Ik ben er niet om iets snel te fixen, ik doe geen diagnostiek meer, geen echo’s, geen bloedonderzoek.”
Wat doet ze wel? “Ik zorg ervoor dat patiënten zichzelf verantwoordelijk voelen voor hun gezondheid. Ik coach ze, motiveer ze. Ik stel vragen, ook tussen de regels door, en dan ontstaat er iets moois. Iemand zei laatst tegen me over mijn aanpak: ‘Je hebt je dokterstas nog en daar heb je wat nieuwe instrumenten bij gestopt’. Dat is ook hoe ik het voel.”

Systeem

Nu ze buiten het systeem van het ziekenhuis werkt, komt Gielen tot de conclusie dat dat systeem niet houdbaar is. “We houden iets in stand wat niet in stand kan blijven”, stelt ze. “Het staat op springen. Hoe kan dit doorgaan? Consulten van tien minuten met een arts die niet heeft geluncht, die eigenlijk naar de wc moet, maar toch maar doorgaat. Artsen moeten in zo’n systeem een ander helpen, terwijl ze zelf leeg- en vastlopen.”

Ondertussen zien medisch specialisten volgens Gielen steeds meer mensen met chronische klachten. Die voelen onvrede omdat de arts hen niet snel van hun klachten kan afhelpen. “Dat kun je die patiënten niet kwalijk nemen”, legt ze uit. “Dat komt ook door het systeem van vergoedingen. Geleverde zorg wordt betaald, artsen stralen daardoor iets uit waardoor patiënten denken dat de arts hen gaat helpen. Patiënten voelen geen eigenaarschap.”

“Voor de vele chronische ziekten zijn er geen quick fixes”

Bezieling

Gielen wil graag bijdragen aan het veranderen van de zorg, voor artsen en patiënten. “Ik ben voorzitter van de School for Integrative Medicine, ik ben opleider, geef lezingen, werk aan een boek. De sleutel is bewustwording creëren. Ik ben bijvoorbeeld docent bij de opleiding ‘Mind-body-medicine’. Dat is een ervaringsreis waarin artsen weer antwoord krijgen op de vraag waarom ze eigenlijk dokter zijn geworden. Echt, zoveel artsen willen hun bezieling terug.”
Ook patiënten verdienen een andere zorg, benadrukt ze. “Voor de vele chronische ziekten zijn er geen quick fixes. Mijn overtuiging is dat de oorzaak voor chronische aandoeningen meestal een trauma is. Dáár moeten wij als artsen ook mee aan de slag.”

Referentie: Stichting Amsterdam School for Integrative Medicine & Health

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Voorkom een burn-out

Naar dit artikel »

Lees ook: ‘Het heeft enorme impact om ineens chronisch patiënt te zijn’

Naar dit artikel »

Lees ook: Een dokter is geen monteur

Naar dit artikel »