DOQ

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

Marieke Gielen werkt onder de naam ‘Dokter Marieke’ als zelfstandig MDL-arts. Ze is ook inspirator en opleider voor collega-artsen die hun bezieling weer terug willen. Zelf is ze van ver gekomen. “Mijn patiënten zien nu een ontspannen arts.”

Haar loopbaan bevat een tot de verbeelding sprekende carrièreswitch. Na ruim tien jaar werken als Maag-Lever-Darm-arts in het ziekenhuis gooide Marieke Gielen het roer om. Toch noemt zij het geen echte switch, eerder een andere manier van werken. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld”, vat ze haar missie samen.

“Stoppen raakt aan je imago, aan je identiteit”

MDL-arts Marieke Gielen

Twee burn-outs

Gielen volgde een min of meer uitgestippeld pad van studeren, specialiseren, hard werken en geld verdienen. Haar keuze voor geneeskunde was niet verrassend, als kind wilde ze al mensen helpen en trok ze zich het leed van de wereld aan. Ze werkte als MDL-arts in het Amstelland Ziekenhuis toen ze beetje bij beetje ontdekte dat er iets niet klopte.
“Ik voelde vooral wrijving’, legde ze uit. “Zeventig procent van de patiënten die ik zag had vage klachten. Ik kon de oorzaken ervan niet achterhalen, alleen symptomen bestrijden. Dat leidde tot onvrede. Hoe ging ik dit veertig jaar volhouden? Het antwoord was wel duidelijk, ik moest stoppen. Maar stoppen raakt aan je imago, aan je identiteit. Het was een proces van jaren totdat twee burn-outs een groot cadeau bleken te zijn. Ik stopte in het ziekenhuis en ging als zelfstandig arts verder.”

“We houden iets in stand wat niet in stand kan blijven”

Eigen praktijk

Ze werkt in haar praktijk ‘Dokter Marieke’ met een eigen aanpak. Haar patiënten hebben vaak chronische maag- of darmklachten. “Ze komen bij mij met een verwijzing, mijn zorg wordt gewoon vergoed. Ik neem een uur de tijd voor een consult en een halfuur voor een controle. Ik ben rustig, mijn patiënten zien nu een ontspannen arts. Ik ben er niet om iets snel te fixen, ik doe geen diagnostiek meer, geen echo’s, geen bloedonderzoek.”
Wat doet ze wel? “Ik zorg ervoor dat patiënten zichzelf verantwoordelijk voelen voor hun gezondheid. Ik coach ze, motiveer ze. Ik stel vragen, ook tussen de regels door, en dan ontstaat er iets moois. Iemand zei laatst tegen me over mijn aanpak: ‘Je hebt je dokterstas nog en daar heb je wat nieuwe instrumenten bij gestopt’. Dat is ook hoe ik het voel.”

Systeem

Nu ze buiten het systeem van het ziekenhuis werkt, komt Gielen tot de conclusie dat dat systeem niet houdbaar is. “We houden iets in stand wat niet in stand kan blijven”, stelt ze. “Het staat op springen. Hoe kan dit doorgaan? Consulten van tien minuten met een arts die niet heeft geluncht, die eigenlijk naar de wc moet, maar toch maar doorgaat. Artsen moeten in zo’n systeem een ander helpen, terwijl ze zelf leeg- en vastlopen.”

Ondertussen zien medisch specialisten volgens Gielen steeds meer mensen met chronische klachten. Die voelen onvrede omdat de arts hen niet snel van hun klachten kan afhelpen. “Dat kun je die patiënten niet kwalijk nemen”, legt ze uit. “Dat komt ook door het systeem van vergoedingen. Geleverde zorg wordt betaald, artsen stralen daardoor iets uit waardoor patiënten denken dat de arts hen gaat helpen. Patiënten voelen geen eigenaarschap.”

“Voor de vele chronische ziekten zijn er geen quick fixes”

Bezieling

Gielen wil graag bijdragen aan het veranderen van de zorg, voor artsen en patiënten. “Ik ben voorzitter van de School for Integrative Medicine, ik ben opleider, geef lezingen, werk aan een boek. De sleutel is bewustwording creëren. Ik ben bijvoorbeeld docent bij de opleiding ‘Mind-body-medicine’. Dat is een ervaringsreis waarin artsen weer antwoord krijgen op de vraag waarom ze eigenlijk dokter zijn geworden. Echt, zoveel artsen willen hun bezieling terug.”
Ook patiënten verdienen een andere zorg, benadrukt ze. “Voor de vele chronische ziekten zijn er geen quick fixes. Mijn overtuiging is dat de oorzaak voor chronische aandoeningen meestal een trauma is. Dáár moeten wij als artsen ook mee aan de slag.”

Referentie: Stichting Amsterdam School for Integrative Medicine & Health

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaap­medi­catie voorkomen

Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”

‘Het is belangrijk om de hele mens te zien als arts’

Geïnspireerd door haar eigen leven verkent Machteld Huber inzichten en praktische handvatten over de laatste levensfase onder de titel ‘De laatste 1000 dagen’. “Artsen richten zich vaak puur op het fysieke, terwijl de mens een combinatie is van lichaam en geest.”

Ook medisch specialisten kunnen Bloeizones inzetten

Dyane Stolwijk-Woudstra wil medisch specialisten inspireren om Bloeizones door te zetten naar de tweedelijnszorg. “Het gaat er niet om dat je een probleem signaleert en dat ook meteen moet oplossen, maar maak het bespreekbaar, daar gaat het om!”

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Geneeskunde­­student­en krijgen bijsluiter bij AI

Eerstejaars studenten geneeskunde in Leiden krijgen les in de betekenis van AI en medische technologie. Marcel Haas probeert de studenten te laten nadenken over hun rol als arts in de toekomst. “Hoe kunnen artsen technologie inzetten in het contact met patiënten?”

‘Ergo­therapie is het meest bewaarde geheim in de gezond­heids­zorg’

De meerwaarde van ergotherapie in de eerste lijn is bij veel artsen onbekend, terwijl het vak hen juist helpt om zorg dicht bij huis te kunnen bieden, vertelt Lucelle van de Ven. “De paramedische zorg in de eerste lijn moet groeien, dus ook de ergotherapie.”

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Voorkom een burn-out

Naar dit artikel »

Lees ook: ‘Het heeft enorme impact om ineens chronisch patiënt te zijn’

Naar dit artikel »

Lees ook: Een dokter is geen monteur

Naar dit artikel »