DOQ

Badmuts moet herseninfarct vaststellen in ambulance

AMC-onderzoekers werken aan een badmuts met elektroden waarmee je in de ambulance een hersenfilmpje kunt maken om te zien of iemand een groot herseninfarct heeft. De patiënt kan dan meteen naar een ziekenhuis gebracht worden dat daarvoor de beste behandeling biedt. En dat scheelt tijd. Met hun idee wonnen de Amsterdammers de Amsterdam Science & Innovation Award 2018. Deze wordt ieder jaar uitgereikt voor het meest innovatieve idee met een duidelijke maatschappelijke of commerciële toepassing.

Als je een herseninfarct hebt, telt iedere minuut, vertelt neuroloog Jonathan Coutinho. “We hebben een nieuwe behandeling waarmee je een stolsel uit een geblokkeerd bloedvat in de hersenen kunt halen. Die is erg effectief: patiënten herstellen er veel beter door. Niet ieder ziekenhuis kan deze behandeling aanbieden. Zo is het AMC in de regio Noord-Holland de enige die dat doet.”

Dr. Jonathan Coutinho en Dr. Wouter Potters

Ongeveer vijf tot tien procent van de patiënten met verdenking op een herseninfarct komt in aanmerking voor de nieuwe behandeling. Het gebeurt daardoor regelmatig dat de patiënt naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht wordt, waar na een CT-scan blijkt dat hij naar een ander ziekenhuis moet. Die extra rit levert gemiddeld zo’n drie kwartier tijdverlies op, berekenden Coutinho en zijn collega, onderzoeker Wouter Potters.

“Per minuut die verstrijkt, neemt de kans op een goed herstel af. Dus het scheelt enorm als je in de ambulance al weet wie de nieuwe behandeling moet ondergaan”, zegt Coutinho. Hij bedacht samen met Potters waar zo’n opsporingsmethode aan zou moeten voldoen. “Een apparaat moet uiteraard de diagnose kunnen stellen, klein zijn en makkelijk te bedienen door het ambulancepersoneel.”

Hersenfilmpje

Nu worden er al hersenfilmpjes gemaakt door middel van elektroden die op het hoofd geplakt worden. Zo houden artsen patiënten in de gaten die – bijvoorbeeld tijdens een operatie aan de halsslagader – een verhoogd risico lopen op een herseninfact. Maar die methode is niet geschikt voor de ambulance. De elektroden, een stuk of 25, moeten exact op de goede plek geplakt worden met behulp van een gel. Dat duurt al gauw een half uur.

Coutinho en Potters bedachten een badmuts met elektroden die ‘droog’ aangebracht kunnen worden. Deze meet door de haren heen de hersensignalen. In theorie zou dat moeten lukken. “In het ziekenhuis kun je prima zo’n hersenfilmpje maken, maar werkt het in de ambulance bij verschillende soorten patiënten? Dat willen we gaan onderzoeken door vijf ambulances uit te rusten met de badmuts.”

Prestatie

Om dat mogelijk te maken, proberen de AMC’ers 50.000 euro bij elkaar te krijgen door middel van crowdfunding. Zij worden hierin ondersteund door de Hartstichting. Via een speciale website kunnen verschillende bedragen gedoneerd worden. De onderzoekers stellen daar een prestatie tegenover: wat deze zal zijn, hangt af van het geschonken bedrag. Coutinho’s favoriet? “De knuffelbeer, met ambulancepakje aan. Ze zijn al bijna op, dus we gaan snel nog maar een doos vragen aan het bedrijf dat ze gratis ter beschikking heeft gesteld.”

Bron: AMC & Hartstichting
Foto: Sanne Bas beeldproducties

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”