Visie op zorg

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen
Vier SEH-artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’
Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’
Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Mededingingstoezicht biedt veel ruimte voor samenwerking
In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herkenbaarheid antibiotica’
Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties
Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

In zes stappen afval op de OK reduceren
Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”

‘Werken als huisarts is voor mij het meest uitdagend’
Huisarts in opleiding Mohammed Saadulla ervaart, nadat hij in zijn studie een overstap van tweedelijns- naar eerstelijnszorg maakt, hoe mooi het vak van huisarts is. “Ik voelde me in het ziekenhuis te ver weg van de patiënt.”

‘Waarom ben ik ook alweer dokter geworden?’
Marianne Brouwers helpt artsen hun persoonlijke kracht (terug) te vinden om de uitdagingen in hun werk te lijf te gaan en hun werkplezier te herontdekken. “Je kunt als arts alleen goede zorg leveren als je jezelf goed kent en je je grenzen kunt aangeven.”

Medische hulp op onbekend terrein
Olav van Puijenbroek is arts bij de Verzekeraars Hulpdienst (VHD) en ontfermt zich dagelijks over Nederlanders die in den vreemde patiënt zijn. “Recent had ik een dossier van iemand op de Seychellen die gebeten was door een giftige, zeldzame kwal.”

‘Elk mens telt! Evenveel?’
Patiënten met een migratieverleden hebben nog meer dan anderen persoonsgerichte zorg nodig. Maria van den Muijsenbergh geeft concrete adviezen. “Vertrouwen opbouwen kost eerst meer tijd, maar dat krijg je later terug omdat de patiënt beter passende zorg krijgt.”

‘Mediwiet’ vereist toezicht van arts en apotheker
De Transvaal Apotheek in Den Haag is gespecialiseerd in medicinale cannabis. Arwin Ramcharan vertelt dat de ‘mediwiet’ steeds vaker wordt voorgeschreven. “De cannabisplantjes voldoen aan de strengste eisen, een garantie die je bij de coffeeshop niet hebt.”

Migrainepatiënten krijgen nog te vaak opioïden
Artsen schrijven vaak opioïden voor aan migrainepatiënten met acute klachten. Echter krijgen bij langdurig gebruik de nadelen de overhand, vertelt Gisela Terwindt. “In de hoofdpijnrichtlijnen staat niet voor niets dat het gebruik van opioïden vermeden moet worden.”

Jonge artsen over de Zorg van Morgen
Vier artsen (in spe) zien de zorg vastlopen. Ze maakten de documentaire ‘Zorg van Morgen‘, die de discussie over de broodnodige verandering moet voeden. Amber Boot: “We zagen de obstakels en wilden niet stilzitten, klagen, of alleen de symptomen bestrijden.”

‘Niet het stelsel, maar onze mentaliteit moet op de schop’
Het CGS wil naar een stelsel met slechts zeven kernspecialismen, in plaats van de huidige 34 specialismen en 13 profielen. Marcel Levi denkt dat dit geen oplossing is voor het probleem. “We moeten meer zelf nadenken. Daar is geen stelselverandering voor nodig.”

Psychiatrische klachten vaak te herleiden tot verstoorde afweer
Een verstoord immuunsysteem kan leiden tot psychiatrische aandoeningen, ontdekte Hemmo Drexhage. Onderzoek naar praktische toepassing van deze kennis is gaande. “Er zal echter nog aardig wat gediscussieerd worden voordat immunopsychiatrie in de praktijk is ingebed.”

Mensgericht leiderschap: minder burn-out en betere zorg
Het arbeidsklimaat in de zorg bevindt zich in een crisis. Meer mensgericht leiderschap kan de zorgverlener inspireren en behouden voor de zorginstelling. “Voor het krijgen van signalen van de werkvloer is het niet genoeg om te zeggen ‘Mijn deur staat altijd open’”

Hoe de hoofd-hart-hormonen-connectie tot ernstige hartklachten leidt
ADHD, hartklachten en hormonale stemmingswisselingen komen vaak voor bij dezelfde patiënten. Het H3-netwerk wil deze zorg bundelen. Janneke Wittekoek: “Het is tijd om de zorg goed te organiseren zodat deze vrouwen niet meer naar drie verschillende loketten hoeven!”

Kleur bekennen in de zorg
Elke zorgverlener heeft een set aan drijfveren bij het uitvoeren van hun werk. Inzicht in die drijfverenprofielen kan bijdragen aan een betere werksfeer en meer werkplezier, stelt het boek ‘Who Cares?’ Susanne Mulder heeft hier ervaring mee opgedaan in haar vakgroep.

‘Vasthouden aan de nullijn is niet langer houdbaar’
De zorg moet innoveren en verduurzamen. Maar daarvoor moeten grote obstakels uit de weg geruimd, ziet Joris Rotmans. “We moeten kunnen laten zien dat we goede en veilige zorg leveren, zonder administratieve ‘vinkjes’ die niets toevoegen.”

Zet ook een STIP op de horizon
Met de innovatieve STIP-methode weet Vincent von Meijenfeldt probleemgedrag bij mensen met dementie in het verpleeghuis aanzienlijk te verminderen. De nadruk ligt hierbij op preventie en begeleiding. “Het gebruik van psychofarmaca is afgenomen van 20 naar 5 procent.”

Selectiever inzetten oncolytica voor betere overleving
Ondanks de komst van veel nieuwe oncolytica is de overleving bij kanker slechts beperkt toegenomen. Sabine Siesling en Agnes Jager onderzochten de overlevingswinst bij gemetastaseerde kanker. “Oncolytica moeten nog selectiever worden ingezet.”

‘Ik zie dat u overgewicht heeft, mag ik daar met u over praten?’
Huisarts Joriet Kanbier-Schneider zet zich in voor het bespreekbaar maken van overgewicht in de spreekkamer van de huisarts: “Obesitas is een chronische ziekte en iedere patiënt verdient een individueel behandelplan.” Maar hoe begin je als arts dit gesprek?