DOQ

De worsteling van gewichts­verlies: overwinnen van ongezonde prikkels

Mensen met overgewicht of obesitas die op het punt staan te gaan afvallen, ervaren ‘cravings’ als een grote uitdaging: door zowel externe prikkels, bijvoorbeeld voedselreclames, als interne prikkels zoals stress of negatieve emoties – geven de hersenen signalen af om ongezonde voeding te nuttigen. Dat blijkt uit een enquête onder ruim 17.500 Nederlanders die een Weeg & Weetchecklist invulden. “We moeten toe naar een maatschappij waarin deze prikkels minder aanwezig zijn”, zegt huisarts Jacqui van Kemenade.  

Jacqui van Kemenade, al zo’n twintig jaar huisarts in Breda en een van de opstellers van de Weeg & Weetchecklist, had altijd al interesse in gezonde leefstijl. “Maar een jaar of vijftien geleden kreeg ik een soort wake-up-call. Een dame met fors overgewicht en diabetes type 2 van ongeveer 60 jaar oud zat bij me in de spreekkamer. Op ietwat belerende toon zei ik tegen haar dat afvallen best een goed idee zou zijn. Waarop ik de wind van voren kreeg: ‘U de deur uit of ik’. Vervolgens raakten we toch in gesprek en vertelde zij mij dat ze al haar hele leven worstelde met overgewicht. Alle adviezen die ik zou geven, kende ze zelf ook al. ‘En ik weet meer van de oorzaken van overgewicht dan u, want u geeft me insuline. Die maakt me dik.’”

“Door vezelrijke voeding te adviseren lukte het bij diverse patiënten al snel om de suikerspiegel te verbeteren”

Huisarts Jacqui van Kemenade

Leefstijl op recept

Sinds dit consult is Van Kemenade zich gaan verdiepen in de vele oorzak

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »