Alle vakgebieden

Casus: man met een veranderde vlek op het been
Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Is een operatie nog nodig na beroerte door halsslagadervernauwing?
Paul Nederkoorn toonde aan dat een operatie na een beroerte door halsslagadervernauwing vaak overbodig is. In veel gevallen biedt medicatie al voldoende bescherming. “Niet opereren is niet alleen voor de patiënten fijner, maar het scheelt de samenleving ook veel geld.”

Mensen met IBD minder moe door leefstijlinterventie
Chronische vermoeidheid is een belangrijk symptoom bij IBD. Jeroen Maljaars en Roberta Loveikyte lieten zien dat een leefstijlprogramma vermoeidheid bij IBD-patiënten flink kan verminderen. Deelnemers voelden zich fitter én accepteerden hun ziekte beter.

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen
Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

AI signaleert longkanker vier maanden eerder dan de huisarts
Huisartsen kunnen longkanker vier maanden eerder signaleren door een algoritme los te laten op hun medische dossiers. Henk van Weert en Martijn Schut noemen dit het begin van een revolutie in de spreekkamer: “Hoe vroeger je erbij bent, hoe sneller je kunt behandelen.”

Beteugelen geneesmiddelprijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg
Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Hypertrofische cardiomyopathie: lagere levenskwaliteit, hogere kosten
Stephan Schoonvelde en collega’s toonden aan dat hypertrofische cardiomyopathie gepaard gaat met forse ziektelast en hoge kosten, vooral bij symptomatische patiënten onder de 60. Dat vraagt om kosteneffectieve interventies die de kwaliteit van leven verbeteren.

Biopsie bij onverklaarde hersenaandoeningen is zinvol en relatief veilig
Robin van Steenhoven onderzocht de waarde van hersenbiopsie bij onverklaarde neurologische aandoeningen. Het blijkt vaker zinvol én veiliger dan vaak wordt gedacht. “Bij ongeveer driekwart van de patiënten veranderde de behandelstrategie door het biopt.”

MijnFertiCoach: nieuwe leefstijlapp voor subfertiele stellen
Jesper Smeenk testte de leefstijlapp MijnFertiCoach bij subfertiele stellen. Binnen enkele maanden zagen hij en zijn team duidelijke leefstijlverbeteringen. “De app bespaart ons tijd, die wij anders kwijt zouden zijn aan counseling en coaching op de polikliniek.”

Onderzoek naar kinderdoseringen heeft prioriteit
Artsen schrijven kinderen vaak medicijnen voor zonder officiële indicatie. Dat brengt risico’s met zich mee, stelt Tjitske van der Zanden, die promoveerde op off-labelgebruik en kinderdoseringen. Haar BRAVO-model helpt zorgverleners bij een verantwoorde afweging.

Schimmelinfecties opsporen via celvrij DNA in het bloed
Emmy Wesdorp ontwikkelde een veelbelovende test om schimmelinfectie bij kinderen met kanker op te sporen via celvrij DNA in het bloed. “Hiermee kunnen we schimmelinfecties uiteindelijk mogelijk sneller opsporen en monitoren, wellicht zonder invasieve procedures.”

Onlinetool voor astmaconsult biedt structuur en zorgadvies op maat
Met de AsthmaOptimiser krijgen praktijkondersteuners direct behandeladvies én de mogelijkheid om astmapatiënten makkelijk te verwijzen, aldus Janwillem Kocks. “Maar er werd niet meteen doorverwezen; praktijkondersteuners gingen eerst zelf met de adviezen aan de slag.”

Gepersonaliseerde zorg kan cochleaire implantaat uitkomsten verder verbeteren
Zowel slechthorenden als hun omgeving ervaren een flinke toename van de kwaliteit van leven na het plaatsen van een cochleaire implantaat (CI), concludeert audioloog Nikki Philpott (Radboud UMC). Het personaliseren van de training na de CI-plaatsing kan het effect ervan mogelijk nog verbeteren.

Bijna de helft van de anesthetica verdwijnt in de prullenbak
De OK heeft het grootste aandeel in de CO₂-footprint van ziekenhuizen. Elisabeth Rieff en haar collega’s onderzochten hoe groot de rol van verspilling van anesthetica is en vroegen zich af wat we daartegen kunnen doen. “De geschatte wekelijkse kosten bedragen €7068.”

‘Behandeling van acuut myocardinfarct is niet bij iedere oudere zinvol’
Een dotterbehandeling is niet altijd zinvol bij oudere patiënten met een myocardinfarct, stelt klinisch geriater Marielle Emmelot-Vonk. “Wat heeft dotteren voor zin als de oudere er in zijn dagelijks functioneren niet door verbetert, maar juist verslechterd?”

Vacuümverband voorkomt dat wond openspringt na buikoperatie
Verpleegkundig specialist Emmy Muller-Sloof toonde aan dat vacuümverband na borstreconstructie met buikweefsel het risico op wonddehiscentie significant verlaagt. Ze ziet ook mogelijkheden voor toepassing na andere operaties.

Redenen om af te zien van behandeling bij hematologische kanker
Ongeveer een op de zes patiënten met DLBCL, MM of AML krijgt geen kankergerichte behandeling. Internist-oncoloog Myrte Zijlstra pleit voor vroegtijdige inzet van palliatieve zorg en betere gezamenlijke besluitvorming. “Dit vraagt om een actievere rol van artsen.”

Bevolkingsonderzoek darmkanker leidt tot minder buikvliesuitzaaiingen
Door het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker daalt de incidentie van buikvliesuitzaaiingen bij darmkanker, ontdekte oncologisch chirurg Ignace de Hingh. “Ook leidt het bevolkingsonderzoek, zoals verwacht, tot een ‘stadiumshift’ bij dikkedarmkanker.”

Nieuwe behandeling voor kleine tumoren diep in de longen
Hans Daniels voerde als eerste in Nederland een bronchoscopische microgolfablatie uit bij een longtumor. De ingreep is minder belastend voor de patiënt dan chirurgie en is voor de behandelaar een fluitje van een cent. “Microgolven doen het zware werk.”

‘Als de ogen opengaan maar het besef nog kwijt is, doemen grote levensvragen op’
Specialist ouderengeneeskunde Willemijn van Erp biedt met haar Mobiele ExpertTeam begeleiding aan mensen met langdurige bewustzijnsstoornissen. “Wij bieden diagnostische en therapeutische ondersteuning en denken mee bij morele dilemma’s.”

Casus: man met klachten na penisvergroting
Een 38-jarige patiënt is net een week terug uit Turkije, waar hij in een kliniek een penisvergroting heeft ondergaan. Hij kan u niet precies vertellen wat er gebeurd is en klaagt vooral over pijn, roodheid en zwelling van de penis. Wat is uw diagnose?

Ziekenhuisapotheek Zwolle laat eigen geneesmiddel registreren
Voor het eerst dienden ziekenhuisapothekers een registratieaanvraag voor een eigen bereid geneesmiddel in bij het CBG. Daphne den Besten-Bertholee en Karin Larmené-Beld deden dit voor efedrine in kant-en-klare spuiten. “De leveringszekerheid is hiermee vergroot.”

Neuropathische jeuk: relatief onbekend en zeker onbemind
Neuropathische jeuk is een relatief onbekende en daardoor vaak laat gediagnosticeerde vorm van chronische jeuk. Patrick Kemperman weet hoe deze jeuk te herkennen en te behandelen is. “Ik zie soms patiënten die al jarenlang met gekmakende jeuk rondlopen.”