DOQ

Snelle analyse bepaalt type hersen­tumor binnen enkele uren

Vaststellen van het tumortype gebeurt al sinds jaar en dag door het inleveren van een biopt bij een patholoog. Die analyse kan dagen tot weken duren. Een team van Utrechtse en Amsterdamse onderzoekers hebben nu een techniek ontwikkeld die dankzij AI het type hersentumor kan diagnosticeren binnen 90 minuten, nog tijdens de operatie.

“Sommige tumoren van het centraal zenuwstelsel zijn alleen maar te definiëren op basis van hun moleculaire en weefseleigenschappen, maar hun prognose en manier van behandelen verschillen wel van elkaar”, zegt Evert-Jan Kooi, patholoog op het gebied van de neuro-oncologie in het Amsterdam UMC. “Dat maakt een uitgebreide pathologische analyse van tumormateriaal essentieel bij het stellen van een diagnose.”

“Er zijn er situaties waarbij je zo snel mogelijk wil weten met welke tumor je te maken hebt”

Patholoog Evert-Jan Kooi

Tijdrovende analyse

“We bepalen sinds enige jaren ook het methylatieprofiel van de tumor, waardoor we een moleculaire vingerafdruk krijgen”, zegt Kooi. “Daarbij krijgen we tegelijkertijd andere informatie, zoals over afwijkingen in het aantal chromosomen en de methylatiestatus van de MGMT-promotor; dergelijke informatie kan enorm helpen bij het stellen van een accurate diagnose en het vaststellen van de behandeling.” Deze methyleringsanalyse berust tot nu toe op zogenaamde Illumina-microarrays, waarbij het tumor-DNA  inmiddels op 900 duizend punten wordt doorgelicht op het al dan niet aanwezig zijn van een methylgroep.

Maar zo’n analyse is een proces dat soms wel twee weken kan duren. Bovendien is de gebruikte techniek kostbaar. “Tot het resultaat van de analyse bekend is, moet de patiënt wachten op de diagnose en een definitief behandelplan”, zegt Kooi. “Bovendien zijn er situaties waarbij je zo snel mogelijk wil weten met welke tumor je te maken hebt, omdat een analyse tijdens de operatie het chirurgisch beleid kan beïnvloeden.”

“We kunnen nu in veel gevallen binnen een uur voorspellen in welke klasse we de tumor moeten indelen”

Snellere manier

Kinderhersentumoren vormden het begin van een zoektocht naar een snellere manier om het tumortype te bepalen, vertelt Kooi. “Voor kinderhersentumoren is het in sommige gevallen belangrijk om zo snel mogelijk, liefst tijdens de operatie, te weten met welke tumor je te maken hebt. De neurochirurg weet dan afhankelijk van het tumortype of hij zoveel mogelijk van de tumor moet verwijderen, of juist zoveel mogelijk hersenweefsel moet sparen vanwege de prognose.”
Het oorspronkelijke idee kwam uit de koker van Bas Tops, hoofd van het Diagnostiek Laboratorium van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie, en Jeroen de Ridder, onderzoeker Bioinformatica bij het UMC Utrecht en het Oncode Institute.

Onder hun leiding ontwikkelden Carlo Vermeulen en Marc Pagès-Gallego een AI-methode om het methylatieprofiel van een hersentumor sneller te kunnen bepalen. “Daarvoor gebruiken we nanopore-sequencing”, legt Kooi uit. “Die techniek is veel sneller, mede op basis van deep learning en reeds bekende methylatie-data van tumoren van het centraal zenuwstelsel. Dankzij het zogenaamde Sturgeon-algoritme kunnen we nu in veel gevallen binnen een uur voorspellen in welke klasse we de tumor moeten indelen.”

Kostenreductie

Inmiddels is, onder leiding van onder anderen neuropatholoog Pieter Wesseling en neurochirurg Niels Verburg, ook onderzoek in gang gezet naar deze benadering voor het beoordelen van hersentumoren bij volwassenen. Omdat het Amsterdam UMC ervaring heeft met methylerings-analyse bij deze patiëntencategorie is de samenwerking opgezocht en wordt daar – in onderzoeksverband – nanopore sequencing gebruikt voor het analyseren van tumormateriaal. Als deze nieuwe methode succesvol blijkt, zal dat naast een aanzienlijke kostenreductie en snellere diagnostiek ook toepassing gedurende operaties mogelijk maken.

“Het zou goed zijn om een kankerpatiënt binnen enkele dagen te kunnen voorzien van een accurate diagnose”

Andere tumorsoorten

Kooi denkt dat deze techniek op termijn kan worden toegepast bij andere soorten kanker. “Er zijn al classificaties voorhanden voor andere tumorcategorieën. Die zijn soms nog minder betrouwbaar, en voor daadwerkelijk gebruik moeten ze nog worden gevalideerd. Maar deze ontwikkeling kan voor alle tumorgroepen een enorme impact hebben. Het zou goed zijn om in de nabije toekomst een kankerpatiënt binnen enkele dagen in plaats van weken te kunnen voorzien van een accurate diagnose.”

Referentie: Vermeulen C, Pagès-Gallego M, Kester L, et al. Ultra-fast deep-learned CNS tumour classification during surgery. Nature. 2023 Oct;622(7984):842-849.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënte met dyspnoe naar de EHH

Een oudere obese vrouw presenteert zich op de Eerste Hart Hulp vanwege dyspnoe. Die begon twee weken geleden en was aanvankelijk inspanningsgebonden, nu ook bij platliggen. Ze plast nog maar kleine beetjes sinds drie dagen. Wat is uw diagnose?

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”


Lees ook: ‘We willen de besparing op zorgkosten terug­geven aan de burgers’

Naar dit artikel »