DOQ

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Niet alleen de bereidheid om te blijven leren is essentieel voor elke zorgprofessional, ook welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat laatste is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. Zij is opleidingsdirecteur en hoogleraar studentenwelzijn en levenslang leren aan het Radboudumc en de Radboud Universiteit.

Over studentenwelzijn wordt veel gezegd en geschreven, maar de discussies missen volgens Van de Pol een diepere laag van betekenis en nuance. Want wat is stress of burn-out precies? En is welzijn niet veel meer dan moeilijkheden kunnen hanteren? “Over de onderliggende factoren die invloed hebben op welzijn – zoals omgeving, maatschappij en cultuur – is weinig bekend. Wat we wel weten, is dat het geluksniveau onder jongeren sinds de jaren ’90 gedaald is, terwijl we het maatschappelijk en qua opleidingsniveau steeds beter hebben gekregen.”

“Een leven lang leren vereist ruimte in het hoofd en het lichaam”

Opleidingsdirecteur en hoogleraar Marjolein van de Pol

Social media

Volgens Van de Pol heeft de dynamiek op social media dit sterk beïnvloed. Alles moet tegenwoordig leuk zijn. “Dat brengt uitdagingen met zich mee. Jongvolwassenen willen best werken of studeren, maar ook talloze appgroepen bijhouden en daarnaast sporten, uitgaan, deelnemen aan het bestuur van de studentenvereniging, ervaringen delen via de social kanalen…” Dat veel jongeren niet lekker in hun vel zitten, ligt

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
🧦 Onder de aanmeldingen tot 6 mei 2024 verloten wij 20 paar Medsocks.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »