DOQ

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Een patiënt voelt een knobbeltje in haar borst en je stelt voor om allereerst een mammografie te doen. Haar antwoord: ‘Nee, absoluut niet, daar krijg je kanker van.’ Dat vertelde een influencer op TikTok. Als je als arts zegt hier nooit van gehoord te hebben, antwoordt de patiënt: ‘Zie je wel, het is maar goed dat ik zelf de nieuwste informatie zoek. De arts weet dat gewoon nog niet.’ Dan sta je al 2-0 achter, legt Jolanda van Boven uit.

Van alle patiënten die op het spreekuur komen, vertrouwt driekwart de arts gewoon. Het is die andere 25% die veel tijd en energie kost. Wat kun je daar aan doen? “Vooral luisteren, goed uitleggen wat het grotere belang is achter de behandeling en wat de consequenties zijn als de patiënt een geïndiceerde behandeling weigert. Andersom gebeurt ook: patiënten komen een bestelling doen. Bijvoorbeeld: ‘Ik kom voor een MRI, het zit in het pakket en wordt vergoed’. Maar zo werkt dat niet”, weet Jolanda van Boven, specialist in gezondheidsrecht. “Als er geen indicatie is, heeft de patiënt er juridisch gezien geen recht op. De norm voor het handelen van een arts is de professionele standaard die in hun specialisme is ontwikkeld.”

(Foto: Lilian van Rooij)

“Dat iets ‘in het pakket zit’ wil nog niet zeggen dat een patiënt er dus recht op heeft”

Specialist in gezondheidsrecht Jolanda van Boven

Recht op zorg

“‘Maar ik heb recht op zorg!’, gaat de patiënt verder. Dat klopt, maar pas wanneer de zorg geïndiceerd is. Als ik een weekendje in de tuin he

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »