DOQ

Nog veel hidra­denitis suppurativa-patiënten zijn niet gediag­nosti­ceerd

Met ruim 2% is de prevalentie van de huidaandoening hidradenitis suppurativa hoger dan eerder gedacht, blijkt uit onderzoek van Silke Bouwman, dermatoloog i.o. in het UMCG. De aandoening hangt bovendien samen met leefstijlfactoren. Dit laatste biedt mogelijk nieuwe ingangen voor behandeling en/of preventie.

Het is een simpele vraag; ‘Hoe vaak komt dat eigenlijk voor, hidradenitis suppurativa?’ Het antwoord is minder simpel. “Prevalentiecijfers variëren van 0,02% tot 4,10%”, weet Silke Bouwman, die afgelopen najaar promoveerde op deze ‘zeldzame’ huidaandoening. Die forse spreiding in de prevalentiecijfers heeft niet alleen te maken met verschillen in onderzoeksmethodologie en verschillen in geografische verdeling maar ook met onderrapportage en vertraging in het stellen van de diagnose. “Patiënten schamen zich mogelijk voor hun aandoening en wachten daardoor voordat ze bij de huisarts aankloppen. Ook die zit soms niet meteen op het juiste spoor, al neemt het aantal diagnoses door huisartsen de laatste jaren toe. Dat is mooi, maar gemiddeld duurt het nog een jaar of zeven voordat de diagnose hidradenitis suppurativa wordt gesteld.”

“Veel HS-patiënten zijn niet gediagnosticeerd en ontvangen hoogstwaarschijnlijk niet de juiste behandeling”

aios Dermatologie Silke Bouwman

Pijnlijke huidziekte

Voor wie het niet (meer) weet: hidradenitis suppurativa (HS) is een huidziekte die zorgt voor pijnlijke en terugkerende ontstekingen van de haarzakjes, met name in de huidplooien. De abcessen die ontst

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »