DOQ

Hoger risico op herpes zoster met JAK-remmer

Patiënten met systemische lupus erythematodes en patiënten die een JAK-remmer of corticosteroïden krijgen, lopen een verhoogd risico op herpes zoster”, zegt geneeskundestudent Mischa Pier (Universiteit van Amsterdam). Zij deed – onder begeleiding van onderzoeker Laura Boekel (Reade) – literatuuronderzoek naar dit onderwerp in het kader van haar bachelorscriptie. Vaccinatie is voor deze patiënten een belangrijke stap in de bescherming tegen herpes zoster en de complicaties daarvan, aldus Pier en Boekel.

In 2018 is een nieuw vaccin voor herpes zoster, dat veroorzaakt wordt door een heractivatie van het varicella zoster-virus, op de markt gekomen, vertellen Mischa Pier en Laura Boekel. Dit vaccin is niet gebaseerd op een levend verzwakt virus, maar betreft een recombinant zostervaccin dat mogelijk veiliger is voor patiënten die immunosuppressiva gebruiken. Pier: “Wij wilden graag weten wat de risicofactoren zijn voor het krijgen van herpes zoster voor patiënten met een reumatische aandoening en of er bepaalde medicatie of diagnoses zijn die dit risico verhogen. Daarnaast wilden we graag een antwoord op de vraag of patiënten met reumatische aandoeningen gevaccineerd zouden moeten worden en zo ja, of het recombinantvaccin veilig en effectief is voor deze groep patiënten.”

“Het hebben van SLE sprong eruit als risicofactor”

Geneeskundestudent Mischa Pier

Viermaal hoger risico

Mischa Pier voerde vervolgens een literatuuronderzoek uit om een antwoord te vinden op deze vragen. Het viewpo

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »