DOQ

Op zoek naar een nieuwe gouden standaard

Een betere voorbereiding op en begeleiding tijdens de bypassoperatie, meer zekerheid over waar vernauwingen zitten, en vooral: betere patiëntuitkomsten. Het zijn de gehoopte voordelen van een 3D-virtual reality (3D/VR)-beoordeling van vernauwingen in de kransslagaders. Sulayman el Mathari, arts-onderzoeker in het Amsterdam UMC, en Jolanda Kluin, hartchirurg en hoogleraar Cardiothoracale chirurgie in het Erasmus MC, doen er onderzoek naar. 19 april 2024 presenteren zij hun bevindingen op de European Association for Cardio-Thoracic Surgery Innovation Summit (EACTS) in Parijs.

Coronaire angiografie, het is al zestig jaar de gouden standaard om vernauwingen in de kransslagader te beoordelen. Dat is best gek. Want deze beoordeling vindt plaats op basis van tweedimensionale beelden in zwart-wit, en met eyeballing, ofwel een subjectieve beoordeling met het blote oog door de hartchirurg. Jolanda Kluin: “De hartchirurg maakt in zijn hoofd als het ware een driedimensionaal plaatje van de zwart-witte 2D-beelden van het coronair angiogram. Dat gaat meestal goed, zeker als de vernauwingen duidelijk zijn, maar er zijn ook grensgevallen waarbij een extra beoordeling, bijvoorbeeld met aanvullende metingen, noodzakelijk is.”

(Foto: Gillissen)

“Jonge hartchirurgen kunnen zich zekerder voelen als ze een bypassoperatie op deze manier kunnen voorbereiden”

Hartchirurg en hoogleraar Jolanda Kluin

Minimaal invasieve chirurgie

Kluin verbaast zich erover dat hartchirurgen deze techniek al zolang op dezelfde manier uitvoeren b

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »