DOQ

Op zoek naar een nieuwe gouden standaard

Een betere voorbereiding op en begeleiding tijdens de bypassoperatie, meer zekerheid over waar vernauwingen zitten, en vooral: betere patiëntuitkomsten. Het zijn de gehoopte voordelen van een 3D-virtual reality (3D/VR)-beoordeling van vernauwingen in de kransslagaders. Sulayman el Mathari, arts-onderzoeker in het Amsterdam UMC, en Jolanda Kluin, hartchirurg en hoogleraar Cardiothoracale chirurgie in het Erasmus MC, doen er onderzoek naar. 19 april 2024 presenteren zij hun bevindingen op de European Association for Cardio-Thoracic Surgery Innovation Summit (EACTS) in Parijs.

Coronaire angiografie, het is al zestig jaar de gouden standaard om vernauwingen in de kransslagader te beoordelen. Dat is best gek. Want deze beoordeling vindt plaats op basis van tweedimensionale beelden in zwart-wit, en met eyeballing, ofwel een subjectieve beoordeling met het blote oog door de hartchirurg. Jolanda Kluin: “De hartchirurg maakt in zijn hoofd als het ware een driedimensionaal plaatje van de zwart-witte 2D-beelden van het coronair angiogram. Dat gaat meestal goed, zeker als de vernauwingen duidelijk zijn, maar er zijn ook grensgevallen waarbij een extra beoordeling, bijvoorbeeld met aanvullende metingen, noodzakelijk is.”

(Foto: Gillissen)

“Jonge hartchirurgen kunnen zich zekerder voelen als ze een bypassoperatie op deze manier kunnen voorbereiden”

Hartchirurg en hoogleraar Jolanda Kluin

Minimaal invasieve chirurgie

Kluin verbaast zich erover dat hartchirurgen deze techniek al zolang op dezelfde manier uitvoeren bij bypassoperaties, de meest voorkomende operaties in de hartchirurgie. “We beschikken intussen over zoveel nieuwe technieken. Bovendien gaan we van openhartoperaties, waarbij je het hele hart ziet en niet per se 3D/VR-opnames nodig hebt, steeds vaker over naar minimaal invasieve chirurgie. Dan zie je het hele hart niet meer en is het fijn als je van tevoren met 3D/VR de operatie al kunt simuleren. Je kunt dan bijvoorbeeld intekenen waar de vernauwingen zitten, waar de bypasses moeten komen en wat de lengte van deze bypasses moeten zijn. Voor ervaren hartchirurgen is dat misschien minder nodig, omdat zij al vertrouwd zijn met de oude procedure. Maar jonge hartchirurgen en chirurgen in opleiding kunnen zich zekerder voelen als ze een bypassoperatie op deze manier kunnen voorbereiden.”   

“We hopen dat CT-scans net zo goed vernauwingen aan het licht brengen als angiogrammen”

Arts-onderzoeker Sulayman el Mathari

Prototype

Het 3D/VR-model dat El Mathari en Kluin hiervoor hebben ontwikkeld, is nog een prototype, benadrukt El Mathari. “Het prototype houdt in dat we coronaire beelden van een patiënt die gemaakt zijn met een CT-scan kunnen omzetten naar 3D-beelden in Extended Reality (ER). We kunnen het prototype nog niet toepassen in de klinische praktijk. Daarvoor is eerst een klinische trial nodig waarbij we hartchirurgen een beoordeling laten doen van kransslagvernauwingen op basis van angiogrammen, de huidige gouden standaard, versus een beoordeling op basis van angiogrammen plus CT-scans met 3D/VR-imaging van de kransslagaders. We hopen te kunnen aantonen dat dat laatste van meerwaarde is. Bijvoorbeeld in de mate waarin hartchirurgen zich zekerder voelen tijdens de operatie, of door hopelijk betere patiëntuitkomsten.”

CLEAR-CAD studie

Voor het zover is moeten er nog meerdere uitdagingen overwonnen worden, vervolgt El Mathari, die in 2025 promoveert op moderne beeldvorming in de hartchirurgie, met Kluin als promotor. “De belangrijkste is of we kunnen aantonen dat CT-scans net zo goed vernauwingen aan het licht brengen als angiogrammen. Momenteel loopt er een andere studie, de CLEAR-CAD studie, die dit onderzoekt. De uitkomsten van die studie zijn voor ons belangrijk omdat CT-scans het fundament vormen van ons 3D/VR-model. We hopen dus dat deze uitkomsten spoedig gepubliceerd worden.”

“Gaat deze nieuwe techniek patiëntuitkomsten verbeteren?”

Sulayman el Mathari

Hoopvolle eerste stap

Mochten die uitkomsten gunstig zijn, dan is het tijd voor de volgende stap, het meetbaar maken wat de toegevoegde waarde is van deze techniek. El Mathari: “Dat kan door hartchirurgen te vragen of ze dit een prettige techniek vinden om mee te werken. Daarna willen we focussen op meer objectieve uitkomstmaten. Denk aan: gaat deze nieuwe techniek de operatieduur verkorten, kunnen we er opnames mee voorkomen en vooral: kunnen we hiermee patiëntuitkomsten verbeteren? Dat zijn allemaal vragen voor vervolgonderzoek, maar we hopen met dit prototype een eerste stap te hebben gezet op weg naar 3D/VR-beoordelingen van vernauwingen in de kransslagader.”  

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaap­medi­catie voorkomen

Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”

‘Het is belangrijk om de hele mens te zien als arts’

Geïnspireerd door haar eigen leven verkent Machteld Huber inzichten en praktische handvatten over de laatste levensfase onder de titel ‘De laatste 1000 dagen’. “Artsen richten zich vaak puur op het fysieke, terwijl de mens een combinatie is van lichaam en geest.”

Ook medisch specialisten kunnen Bloeizones inzetten

Dyane Stolwijk-Woudstra wil medisch specialisten inspireren om Bloeizones door te zetten naar de tweedelijnszorg. “Het gaat er niet om dat je een probleem signaleert en dat ook meteen moet oplossen, maar maak het bespreekbaar, daar gaat het om!”

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Geneeskunde­­student­en krijgen bijsluiter bij AI

Eerstejaars studenten geneeskunde in Leiden krijgen les in de betekenis van AI en medische technologie. Marcel Haas probeert de studenten te laten nadenken over hun rol als arts in de toekomst. “Hoe kunnen artsen technologie inzetten in het contact met patiënten?”

‘Ergo­therapie is het meest bewaarde geheim in de gezond­heids­zorg’

De meerwaarde van ergotherapie in de eerste lijn is bij veel artsen onbekend, terwijl het vak hen juist helpt om zorg dicht bij huis te kunnen bieden, vertelt Lucelle van de Ven. “De paramedische zorg in de eerste lijn moet groeien, dus ook de ergotherapie.”

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”


0
Laat een reactie achterx