DOQ

Wel of niet opereren bij heup­fractuur: hoe beslis je dat?

Bij bijna de helft van de kwetsbare ouderen met een heupfractuur kan een operatie mogelijk achterwege blijven. Data voor die beslissing kunnen betrouwbaar uit het EPD worden gehaald. Dat blijkt uit onderzoek in het Maastricht UMC+. “Het zijn verrassende uitkomsten”, vindt internist-ouderengeneeskunde Bart Spaetgens.

De basis voor het onderzoek werd gelegd in 2018. Toen werd Spaetgens staflid in het Maastricht UMC+ en startte hij samen met de afdeling orthopedie een programma genaamd orthogeriatrisch co-management. Doel daarvan was betere zorg op maat voor kwetsbare ouderen, met name patiënten met een heupfractuur. Belangrijk onderdeel was dagelijks bezoek van geriatrische patiënten door een verpleegkundig specialist. “Al bij de eerste evaluatie zagen we een indrukwekkende sterftereductie van circa 50%”, vertelt Spaetgens. “Complicaties zoals myocardischemie, acute nierproblemen, bedreigende infecties en delier werden door het dagelijks contact vaker en vroeger geconstateerd en behandeld. Feitelijk is dit hardcore interne geneeskunde. Inmiddels is het programma uitgebreid naar andere afdelingen.”

“We zagen patiënten van wie we ons afvroegen of we hen wel hadden moeten opereren”

Internist-ouderengeneeskunde Bart Spaetgens

Complex

“We zagen in het programma ook patiënten van wie we ons afvroegen, mede in het kader van zinnige zorg, of we hen wel hadden moeten opereren”, vervolgt Spaetgens. “De meest kwetsbare patiënten overleden alsnog. Hadden zij in hun laatste fase wellicht betere zorg kunnen krijgen? Uit studies weten we dat niet opereren daarbij een reële optie is. Maar die beslissing is complex. Heeft iemand baat bij een operatie? Wat doet het met de kwaliteit van leven? Wat wil de patiënt zelf? Daarnaast zijn verschillende specialisten betrokken: de traumatoloog, orthopedisch chirurg, anesthesioloog en de internist-ouderengeneeskunde.”

Zorgpad

Daarom is het initiatief genomen voor een klinisch zorgpad voor besluitvorming bij extreem kwetsbare ouderen.1 Na een gesprek met hen en hun mantelzorgers of familie werden zij besproken in een multidisciplinair team, met de chirurg, anesthesioloog, internist-ouderengeneeskunde en verpleegkundig specialist. “Samen hebben we overwogen of het voor de patiënt beter was om niet te opereren”, aldus Spaetgens. “De overweging was gebaseerd op een hoge (≥10) Almelo Hip Fracture Score (AHFS) of op de klinische blik van de SEH-arts of chirurg. De AHFS gaat uit van onder andere leeftijd, cognitieve kwetsbaarheid, mobiliteit en comorbiditeit.”

“De wens van de patiënt speelde feitelijk in slechts een derde van de gevallen een doorslaggevende rol”

Thuiswonend

Zo zijn tussen 2019 en 2021 104 patiënten beoordeeld. Van hen zijn er 55 geopereerd, de overigen niet. Dat waren bijvoorbeeld mensen die niet meer zelfstandig konden lopen, cognitieve problemen hadden of met risico op decubitus. Zij worden conservatief behandeld met goede pijnstilling, bijvoorbeeld medicatie of pijnblokkade. Deze patiënten worden na gemiddeld 3 dagen uit het ziekenhuis ontslagen en gaan dan naar een verpleeghuis of hospice. Spaetgens: “Na multidisciplinair overleg wordt dus bij bijna de helft besloten om niet te opereren. Onze studie laat tevens zien dat we relevante gegevens voor besluitvorming betrouwbaar uit het EPD kunnen halen. Dat biedt ruimte om ook achteraf onderzoek te doen op dit gebied. De wens van de patiënt speelde feitelijk in slechts een derde van de gevallen een doorslaggevende rol. Dat betekent niet dat de wens van de patiënt genegeerd werd, maar dat andere factoren in het MDO meer leidend waren zoals comorbiditeit, kwaliteit van leven en mobiliteit.”

“Uiteraard overlijden mensen sneller maar dat is niet noodzakelijkerwijs tragisch”

Nog weinig bekend

Is dit soort onderzoek al niet vaak gedaan? Dat blijkt niet het geval, weet Spaetgens. “We hebben allemaal wel een idee waarom mensen besluiten wel of niet geopereerd te willen worden. Iemand wil bijvoorbeeld geopereerd worden om weer te kunnen lopen, omdat de heup kapot is en ‘gemaakt’ moet worden, omdat de kinderen het willen… Maar de echte reden weten we vaak niet. Daar is nog nauwelijks onderzoek naar gedaan. Dat geldt ook voor niet geopereerd willen worden. Tegenwoordig wordt veel gesproken over samen beslissen en zinnige zorg. Als je kwantitatief weet hoe vaak bepaalde factoren een rol spelen, kun je gerichter een besluitvormingsgesprek aangaan.”

Spaetgens noemt als bekend voorbeeld wel de Nederlandse FRAIL-HIP studie met patiënten met een heupfractuur in een verpleeghuis.2 “De studie liet al zien dat niet opereren een ethisch goede optie is. Uiteraard overlijden mensen dan sneller maar dat is niet noodzakelijkerwijs tragisch, zoals ook blijkt uit gesprekken met mantelzorgers over de laatste levensfase van de patiënt.”

Optimistisch

Het onderzoeksveld over besluitvorming bij geriatrische patiënten is in ontwikkeling, besluit Spaetgens. Hij is optimistisch over de richting van het onderzoek. Zelf wil hij patiënten en hun naasten graag blijven volgen, om na te gaan wat hun ervaringen waren en hoe de uiteindelijke beslissing heeft uitgepakt. “Momenteel werken we aan het opzetten van zo’n studie. Er is nu veel aandacht voor dit onderwerp en er is behoefte aan meer onderzoek. Met nieuwe kennis kunnen we de zorg gezamenlijk verbeteren.”

Referenties:

  1. Vleeshouwers K, Faut C, van Leendert J, et al. Exploring multidisciplinary decision-making factors for geriatric trauma patients: An observational real-life clinical study. J Am Geriatr Soc, 2024;1-5.
  2. FRAIL-HIPstudie. ZonMW Projecten.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”


Lees ook: SPING-blok biedt pijnstilling en kwaliteit van leven

Naar dit artikel »