DOQ

‘Hideaway’ vergroot veerkracht van kinderen tijdens opname

Spelen met andere kinderen is allesbehalve vanzelfsprekend voor kinderen die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Terwijl dat erg belangrijk is voor hun emotionele welbevinden. Industrieel ontwerper Kim Boltjes bedacht een innovatieve e-healthoplossing. Ze ontwierp een online-‘verstoppertje’-spel¹ dat kinderen met elkaar en met vriendjes thuis kunnen spelen. Ze deed dat in opdracht van Stichting Hospital Hero en in co-creatie met kinderen. Het spel helpt kinderen om veerkrachtig om te gaan met uitdagingen in het ziekenhuis.

Tijdens haar studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft maakte Kim Boltjes kennis met Hospital Hero. De stichting heeft als missie stress en angst te verminderen bij kinderen van vier tot tien jaar die een medische handeling ondergaan. Dat gebeurt via een (gratis) app die de kinderen uitlegt wat ze allemaal kunnen verwachten. Zo wordt een bezoek aan het ziekenhuis minder spannend. Boltjes: “Ik wilde graag bijdragen aan een zo comfortabel mogelijke ziekenhuiservaring voor kinderen. Daarom was ik blij dat ik als afstudeeropdracht een online-spel voor Hospital Hero kon ontwerpen.”

 “Het werd me al snel duidelijk dat een ziekenhuiservaring emotioneel zwaar is voor kinderen”

Industrieel ontwerper Kim Boltjes

Grote stressfactor

In de onderzoeksfase observeerde Boltjes kinderen in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis van het LUMC en het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Ze sprak ook met de kinderen, hun ouders, zorgverleners en experts. “Het

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »