Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
‘Hideaway’ vergroot veerkracht van kinderen tijdens opname
Spelen met andere kinderen is allesbehalve vanzelfsprekend voor kinderen die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Terwijl dat erg belangrijk is voor hun emotionele welbevinden. Industrieel ontwerper Kim Boltjes bedacht een innovatieve e-healthoplossing. Ze ontwierp een online-‘verstoppertje’-spel¹ dat kinderen met elkaar en met vriendjes thuis kunnen spelen. Ze deed dat in opdracht van Stichting Hospital Hero en in co-creatie met kinderen. Het spel helpt kinderen om veerkrachtig om te gaan met uitdagingen in het ziekenhuis.
Tijdens haar studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft maakte Kim Boltjes kennis met Hospital Hero. De stichting heeft als missie stress en angst te verminderen bij kinderen van vier tot tien jaar die een medische handeling ondergaan. Dat gebeurt via een (gratis) app die de kinderen uitlegt wat ze allemaal kunnen verwachten. Zo wordt een bezoek aan het ziekenhuis minder spannend. Boltjes: “Ik wilde graag bijdragen aan een zo comfortabel mogelijke ziekenhuiservaring voor kinderen. Daarom was ik blij dat ik als afstudeeropdracht een online-spel voor Hospital Hero kon ontwerpen.”

“Het werd me al snel duidelijk dat een ziekenhuiservaring emotioneel zwaar is voor kinderen”
Industrieel ontwerper Kim Boltjes
Grote stressfactor
In de onderzoeksfase observeerde Boltjes kinderen in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis van het LUMC en het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Ze sprak ook met de kinderen, hun ouders, zorgverleners en experts. “Het werd me al snel duidelijk dat een ziekenhuiservaring emotioneel zwaar is voor kinderen. Dat heeft te maken met de medische handelingen die ze moeten ondergaan, maar ook met het feit dat ze weg zijn van thuis. Ze komen ineens in een medische omgeving met snoertjes, monitoren en andere dingen die ze niet kennen. Vaak liggen kinderen ook nog in hun eentje op een kamer, en door hun conditie kunnen ze niet altijd gebruikmaken van de speelgebieden. Dat is een groot verschil met het normale leven, waarin kinderen doorgaans juist veel contact hebben met leeftijdgenootjes. Als het spelen met andere kinderen wegvalt, is dat een grote stressfactor voor kinderen in het ziekenhuis. Dat terwijl een positieve gemoedstoestand een belangrijke factor is voor hun veerkracht.”
“De kinderen dachten enthousiast mee en waren enorm creatief”
Samen met kinderen
Hoe kun je kinderen in het ziekenhuis een positieve mindset geven? Om die vraag te beantwoorden, haalde Boltjes input bij de kinderen in de ziekenhuizen. Wat vinden ze leuk en wat niet? Hoe ziet een veilige plek er voor hen uit? De antwoorden leidden tot haar eerste ontwerpen: een spel met dieren, dat kinderen met anderen kunnen spelen. “Met de ontwerpen ben ik naar een basisschool gegaan”, vertelt Boltjes. “Daar heb ik elementen getest en samen met de leerlingen gebrainstormd. Bijvoorbeeld over de vraag hoe je kinderen kunt helpen om zich veilig te voelen als ze weg zijn uit hun bekende omgeving. De kinderen dachten enthousiast mee en waren enorm creatief. Ze bleken het belangrijk te vinden dat de zieke kinderen iets bekends mee konden brengen naar het ziekenhuis. Ook vonden ze dat het spel een verhaallijn en een competitie-element moest hebben.”
“Met het spel ontsnappen de kinderen digitaal even uit hun ziekenhuiskamer”
Coping-tips
Met die informatie ontwierp Boltjes het spel ‘Hideaway’. In het spel maken kinderen een foto van hun ziekenhuiskamer, waar ze jungle-elementen aan toevoegen. Ook verstoppen ze een ‘superdier’. Daarna gaan ze op zoek naar de superdieren van andere kinderen die in het ziekenhuis liggen. Maar ook naar de superdieren van hun familie en vriendjes thuis. “Zo ontsnappen ze digitaal even uit hun ziekenhuiskamer”, legt Boltjes uit. “Elk superdier dat de kinderen vinden, geeft op een grappige manier een tip die helpt om te gaan met een lastige situatie in het ziekenhuis. De coping-tip van de toekan is bijvoorbeeld: ‘Als je niet naar je vriendjes toe kan, doe dan je ogen dicht. Want in gedachten kun je overal naartoe.’”
Aandacht voor impact
De kinderen verzamelen zo superdieren voor hun persoonlijke poster. “Die kunnen ze erbij pakken als ze de tips weer even willen bekijken”, zegt Boltjes. “Maar ook als ze later, thuis of op school, over het ziekenhuis willen vertellen.”
Hideaway is op dit moment nog een prototype, maar Hospital Hero wil het spel in de toekomst in zijn pakket gaan aanbieden. “Ziekenhuizen hebben steeds meer aandacht voor de emotionele impact van een opname op kinderen”, besluit Boltjes. “Ik hoop dat ze samenwerken met kinderen voor het bedenken van oplossingen. Want innoveren doe je samen met kinderen!”
Kim Boltjes’ afstudeeropdracht werd afgelopen januari bekroond met de YOUNG Medical Delta Master Thesis award. Deze prijs, uitgereikt door Young Medical Delta, stimuleert technische innovatie in de gezondheidszorg.
Referentie:
1. Boltjes K. Power to the Patient: A Co-Created Design Towards Emotionally-Safe Pediatric Hospitalization. TU Delft Industrial Design Engineering; TU Delft Human-Centered Design. 2023.