Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Gesprekskaart over diabetestechnologie
Niet alle mensen met diabetes krijgen dezelfde informatie over de bestaande technologieën, zegt Sasja Huisman, medisch psycholoog in het LUMC en de maker van de Diatech-kaart. Zij wilde daarin voorzien en bedacht daarom deze kaart, zodat alle patiënten dezelfde informatie en keuzes krijgen: “Dit geeft mensen met type-1 diabetes gelijkere kansen en mogelijkheden.”
Dat niet iedere persoon met diabetes dezelfde informatie over diabetestechnologie krijgt, heeft meerdere oorzaken. Niet overal geeft een arts zelf voorlichting, soms wordt dat overgelaten aan een fabrikant. Het komt ook voor dat er al een keuze is gemaakt voor een aantal pompen waar een ziekenhuis mee werkt. Dan heeft de patiënt geen keuzemogelijkheid. “Daardoor komen patiënten niet direct wat tekort, maar ze krijgen geen keuze. Overigens speelt ook de zorgverzekeraar hier een rol in, die vergoeden bijvoorbeeld niet alle typen sensoren”, zegt medisch psycholoog Sasja Huisman van het LUMC.
“Patiënten hebben behoefte aan duidelijke taal die is afgestemd op hun taalniveau”
Medisch psycholoog Sasja Huisman
Kwaliteit van leven
Voor het ontwikkelen van de gesprekskaart had de adviesgroep onder leiding van Huisman veel gesprekken met belanghebbenden, zoals artsen, verpleegkundigen, patiënten, het NDF en de naasten van patiënten. “Veel mensen met diabetes zijn van mening dat er niet helder en gestructureerd over hun behandeling gesproken wordt. Om de gesprekken overal meer uniform te maken, is de kaart een goede hulp. Ook helpt het om de informatie eenvoudiger te maken. Tijdens gesprekken werd soms wat teveel op de details ingegaan, terwijl patiënten behoefte hebben aan duidelijke taal die is afgestemd op hun taalniveau. Visuele ondersteuning in de vorm van plaatjes kan hierbij helpen.”
Goede keuze maken
Op de diabetesgesprekskaart is veel informatie te vinden, waarmee artsen en mensen met diabetes een betere keuze kunnen maken. De keuze voor een pompsoort is heel persoonlijk. Voor een aantal mensen is een gesloten hybride kringsysteem prima, terwijl anderen liever alleen een insulinepomp gebruiken. “Via de gesprekskaart zijn dat onderwerpen waarover je kunt en gaat praten. Ook eten, bewegen, bloedsuikers, draagbaarheid, welzijn, slaap en zelfmanagement komen aan de orde.”
“We hebben alleen maar positieve reacties gekregen”
Informatie geven
Met de diabetesgesprekskaart, krijgen mensen met diabetes meer en wellicht ook betere informatie. De digitale kaart geeft toegang tot meer informatie, als je op een plaatje klikt. “Er is zoveel beschikbaar met zoveel technologie, dat het voor patiënten een warboel kan worden. Soms kan de keuze voor een bepaalde pomp iemands leven net wat meer draagbaar maken. We zijn in het LUMC gestart met deze kaart, waarbij we vooraf met alle betrokkenen hebben gesproken. Niet alleen met de mensen met diabetes en zorgverleners, maar ook met ouders, de NDF, DVN en met opleidingen van artsen en verpleegkundigen. Tot nu toe hebben we alleen maar positieve reacties gekregen.”
Papier en online
Er zijn twee vormen van de gesprekskaart, namelijk papier en digitaal. Voor zorgverleners is er de papieren versie, maar de digitale versie heeft weer zo zijn voordelen. Op de kaart staan acht plaatjes met een onderwerp. Door (in de digitale versie) op de plaatjes te klikken, kom je op een pagina waar dit verder wordt uitgelegd. Bijvoorbeeld: bloedsuikers, na aanklikken verschijnt de pagina ‘Welke invloed heeft diabetestechnologie op hypo’s, hypers en schommelingen?’ met een tekst daarover en drie cirkels met meer informatie. Zo krijgt een patiënt nooit teveel en nooit te weinig informatie. De papieren versie is minder compleet en daarom vooral geschikt voor een eerste kennismaking met de gesprekskaart.
“Iedereen kan deze kaart kosteloos downloaden”
Keuzevrijheid
Mensen met diabetes die zelf een keuze kunnen maken, voelen zich daar prettiger bij. Met deze kaart is dat dichterbij gekomen. “Iedereen kan deze kaart kosteloos downloaden. We hebben in Nederland ruim 100.000 mensen met diabetes type 1. Die kunnen we helpen met deze kaart. Ze krijgen informatie die belangrijk is voor hen, niet alleen op het gebied van hypo’s, maar ook rond eten, bewegen, slaap, welzijn en zelfmanagement.” De kaart is genomineerd voor de Value Based Health Care Dragon’s Grant 2024.
Meer informatie of de kaart downloaden?
Gesprekskaart Diabetes.nl