
Opnieuw discussie over rol kleine luchtwegen bij rokers
Claire Cox deed onderzoek naar de rol van kleine luchtwegen bij (ex )rokers met of zonder astma en vond hierbij een aantal verrassende resultaten. “Ik denk zelf dat preventief monitoren de toekomst heeft, ook bij bijvoorbeeld gezonde rokers.”

Patiënten met boezemfibrilleren screenen op COPD
Een op de acht patiënten met boezemfibrilleren heeft ook COPD. Door screening van AF-patiënten hoopt Rachel van der Velden op betere controle van hun COPD. “Hierdoor hopen we beter te kunnen identificeren wat de oorzaak is van hun kortademigheid, COPD of AF.”

Neurostimulator tegen centraal slaapapneu
Bij centraal slaapapneu kan een neurostimulator van het middenrif de ademhaling corrigeren. Jerryll Asin vertelt over de recente implantatie bij de eerste Nederlandse patiënt: “Vrijwel alle behandelde patiënten zouden opnieuw kiezen voor de behandeling.”

Minder COPD-exacerbaties door biological dupilumab
Bij COPD-patiënten met type-2-inflammatie leidt het biological dupilumab tot minder exacerbaties. Dit blijkt uit een fase 3 klinische trial. “Deelnemers in de interventiegroep hadden 30% minder matig tot ernstige exacerbaties dan deelnemers in de placebogroep.”

Puffer-app geeft zorg op maat voor kinderen met astma
Thuismonitoring en ondersteuning via de Puffer-app levert kinderen met astma veel voordelen op, vertelt Mattiènne van der Kamp. “Thuismonitoring levert niet alleen veel minder ziekenhuisbezoeken op, maar ook gerichte begeleiding en daardoor meer controle over de astma.”

Het Landelijk zorgpad COPD: een kapstok voor verbetering
Het Landelijk zorgpad COPD longaanval met ziekenhuisopname dient als kapstok om verbeteringen in de zorg voor COPD-patiënten aan op te hangen, vertelt Lisette van der Velden: “Ik kan me bijna niet meer voorstellen hoe het zou zijn om zonder dit zorgpad te werken.”

Slijmproppen bij COPD-patiënten gerelateerd aan sterfte
Op CT-scans van COPD-patiënten zijn vaak slijmproppen te zien die luchtwegen verstoppen. Maar tot nu toe was niet bekend of dat een relatie heeft met mortaliteit. Uit recent onderzoek blijkt dat de slijmproppen zorgen voor hoger risico om binnen tien jaar te overlijden.

Ook vrouwen krijgen slaapapneu, maar anders
Symptomen van slaapapneu kunnen bij vrouwen anders zijn dan bij mannen, wat vaak nog niet onderkend wordt. Lisette Venekamp: “Vrouwen blijven onbehandeld omdat hun milde vorm van slaapapneu volgens de specialist onmogelijk de ernst van de vele klachten kan verklaren.”

Algoritme onderscheidt astma en COPD beter dan arts
De verschillende diagnoses astma en COPD zijn in de klinische praktijk soms lastig vast te stellen. Een machine learning-algoritme dat is ontwikkeld om deze diagnoses te stellen, blijkt hierin inmiddels beter te scoren huisartsen en longartsen.

Wat heeft fijnstof met autisme en ADHD te maken?
Fijnstof in de lucht, met name de kleinere deeltjes, kan bij adolescenten en jongvolwassenen bijdragen aan symptomen van autisme en ADHD. “Dit soort kennis kan voor de toekomst relevant zijn voor onder andere beleidsmakers”, aldus eerste onderzoeker Yiran Li.

Ontregelde ademhaling heeft veel verborgen effecten
Stijn Mol en Carel van Wetering richtten een praktijk op, gericht op het diagnosticeren van disfunctioneel ademen en het aanleren van een goed adempatroon. “Het klachtenpatroon is zo breed dat het vaak lastig is om het verband met de ademhaling te ontdekken.”

COPD-studie levert winst op voor zorgverleners en patiënten
Long Alliantie Nederland deed onderzoek naar palliatieve zorg bij COPD. Belangrijkste uitkomsten volgens projectleider Els Verschuur: minder IC-opnamen, meer duidelijkheid voor patiënten en naasten, meer werkplezier bij zorgverleners en betere relatie met patiënten.

Status astmaticus: stoppen met roken en goede nazorg
Onderzoek van Shelley Boeschoten laat zien dat oudere kinderen, kinderen die al langer klachten hebben, en kinderen die zijn blootgesteld aan sigarettenrook een hoger risico hebben op IC-opname. “Het is belangrijk dat artsen zich bewust zijn van vermijdbare risicofactoren.”

Nieuwe techniek spoort vroege longkanker beter op
Erik van der Heijden ontwikkelde de cone beam CT-geleide navigatiebronchoscopie. Het doel: biopten nemen uit kleine longnodules. Zijn ambitie: de methode verder ontwikkelen en in heel Nederland implementeren. De stip op de horizon: diagnose en behandeling in één procedure.

Allergy Institute wil kennis inhalatieallergieën vergroten
Meer zorgverleners bewust maken van het feit dat je een luchtwegallergie kunt behandelen en misschien wel genezen. Dat is het doel van het nieuwe instituut. Longarts Gert-Jan Braunstahl licht toe waarom en hoe.

Thuismedicatie in ziekenhuis vermindert verspilling én vergroot veiligheid
Het wordt tijd om in Nederland een grote slag te gaan slaan, vindt ziekenhuisapotheker Patricia van den Bemt. “Ik zie gelukkig steeds meer ziekenhuizen doorgebruik van thuismedicatie omarmen.”

Wees alert op hart- en vaatziekten bij COPD
COPD-patiënten hebben een verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. “Dit geldt met name voor de periode net na een longaanval”, vertelt dr. Sami Simons, longarts in het Maastricht Universitair Medisch Centrum+.

Sarcoïdose: op zoek naar een meer passende behandeling
“Een behandeling die meer is afgestemd op de patiënt. Dat is het doel van de landelijke PREDMETH-studie met patiënten met sarcoïdose”, aldus Longarts i.o. Vivienne Kahlmann en biomedisch onderzoeker Montse Janssen Bonas. Ze geven uitleg over de studie.

Prevalentie treatable traits varieert enorm tussen astma en COPD
De prevalentie van treatable traits varieert enorm bij patiënten met astma, COPD of astma plus COPD. Dit laat een analyse van het NOVELTY-cohort zien op basis van data van wereldwijd meer dan 11.000 patiënten.

Een goed gesprek kan kwaliteit palliatieve zorg verbeteren
“Zowel artsen als patiënten doen veel aannames over de laatste levensfase; die kloppen lang niet altijd”, aldus verpleegkundig specialist Lenny Kuper. Zij onderzocht hoe Advance Care Planning verloopt in praktijk voor patiënten met ernstige COPD.

Hoger risico op astma door lagere luchtweginfecties op jonge leeftijd
Een meta-analyse op basis van gegevens van meer dan 150.000 Europese kinderen wijst erop dat met name lagere luchtweginfecties geassocieerd zijn met een verhoogd risico op astma en een verminderde longfunctie op de schoolleeftijd.

Oplaaddosis IV salbutamol bij ernstig acuut astma niet zinvol
Een oplaaddosis IV salbutamol bij kinderen met ernstig acuut astma op een kinder-IC (PICU) heeft geen klinisch voordeel. Dat blijkt uit een gerandomiseerde multicenter studie vanuit SKIC, het Nederlandse PICU onderzoeksnetwerk.

Simulatie bloedstroom helpt bij behandeling aangeboren hartafwijking
Een 3D-model van een ziek kinderhart helpt bij de therapiekeuze, maar lijkt waardevoller als ook gegevens van de bloedflow beschikbaar zijn. “Op basis van alleen 3D-anatomie onderschatten we soms de ernst van een vaatvernauwing”, zegt arts-onderzoeker Maartje Conijn.