DOQ

‘Een zaak van kennis, ervaring, een scherpe klinische blik en een gezonde dosis argwaan’

Een systematische en multidisciplinaire aanpak werkt vooralsnog het beste bij de diagnose van pulmonale sarcoïdose. Dat schrijft Jan Grutters, hoogleraar interstitiële longafwijkingen aan de Universiteit Utrecht en hoofd van het ILD Center of Excellence, in Journal of Clinical Medicine.

Hoewel pulmonale sarcoïdose geldt als de meest prevalente manifestatie van sarcoïdose en de meest gestelde diagnose is op het gebied van de interstitiële longziekten (ILD), is het lastig om de diagnose te stellen. Dat komt omdat sarcoïdose veel verschijningsvormen kent en er internationaal geen consensus is over de beste manier om de aandoening vast te stellen.
Jan Grutters, hoogleraar interstitiële longafwijkingen aan de Universiteit Utrecht en hoofd van het ILD Center of Excellence, schreef een artikel in Journal of Clinical Medicine waarin hij een overzicht geeft van diagnostische criteria voor sarcoïdose, klinische presentaties en de beschikbare aanpakken. Daarnaast stelt hij een algoritme voor om systematisch tot een diagnose te komen.

“Een diagnose is vaak voor een deel op waarschijnlijkheid gebaseerd”

Uitdagingen

Het stellen van de diagnose sarcoïdose is moeilijk omdat het gaat om een heterogeen ziektebeeld. Er zijn verschillende typen van zowel pulmonale als extrapulmonale betrokkenheid, en combinaties van de twee. Bovendien is de multisystemische aard van de ziekte klinisch niet altijd aanwezig, wat blijkt uit het feit dat sarcoïdose zich soms slechts manifesteert in individuele organen. Ook de symptomen kunnen variëren.
De diagnose sarcoïdose is bovendien een exclusiediagnose, waaronder ook het uitsluiten van zeldzamere ziektebeelden valt, zoals tuberculose of blootstellingsgerelateerde ILD’s. Überhaupt kan uitsluiting nooit met absolute zekerheid gebeuren. Daarom is een diagnose vaak voor een deel op waarschijnlijkheid gebaseerd, en niet volledig op klinische parameters.

Algoritme

Grutters stelt daarom een algoritme voor om de diagnose pulmonale sarcoïdose met zoveel mogelijk zekerheid te kunnen stellen.1 Het algoritme is een beslisboom, die start met een klinische verdenking na beeldvorming van de thorax. De ziekte kan soms vervolgens klinisch worden gediagnosticeerd, met name als er geen verdere behoefte is aan systemische behandeling. In andere gevallen zijn cytologisch of histologisch bewijs nodig van granulomateuze inflammatie, en moeten andere oorzaken van granulomateuze ziekten worden uitgesloten.

In alle gevallen stelt Grutters voor om de diagnose te beschouwen als ‘werkdiagnose’, en deze pas tot stand te laten komen na samenspraak met een multidisciplinair team. Het doel daarvan is het vergaren van zoveel mogelijk data, deze sceptisch te benaderen, en daarmee de mogelijkheid tot heroverweging van de diagnose open te laten. Bespreking in een multidisciplinair team kan bovendien zorgen voor breder gedragen behandelbeslissingen. Dat is belangrijk, schrijft Grutters, in een veld waar nog geen richtlijnen zijn opgesteld voor de behandeling.

“Het is te verwachten dat behandelaars beschikking zullen krijgen over nieuwe diagnostische tools”

Diagnostische tools

Dankzij nieuwe ontwikkelingen op het gebied van biomoleculaire technologieën en AI is het te verwachten, schrijft Grutters, dat behandelaars beschikking zullen krijgen over nieuwe diagnostische tools die de manieren van diagnosestelling op het gebied van sarcoïdose zullen veranderen. Zo verbetert ultra-HRCT de kwaliteit van de beeldvorming die nodig is om ILD-kenmerken zoals micronodules te herkennen. Ook de eNose, die ziekten kan herkennen gebaseerd op ademanalyse, kan hierbij een rol spelen. Tot slot zijn nieuwe en combinaties van bestaande biomarkers een veelbelovende richting van toekomstig onderzoek.

Toch zijn deze nieuwe invalshoeken nog ver weg en behoeven ze meer onderzoek. Op dit moment is nog geen makkelijke diagnostische test beschikbaar voor sarcoïdose. Een diagnose, schrijft Grutters, is daarom een zaak van kennis, ervaring met de ziekte, een scherpe klinische blik en een gezonde dosis argwaan. Een systematische, multidisciplinaire aanpak en regelmatige follow-up geven de beste kans van slagen.

Referentie:
1. Grutters JC. Establishing a Diagnosis of Pulmonary Sarcoidosis. J Clin Med. 2023 Nov 2;12(21):6898.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx