‘Patiënten zijn mijn ‘uithangbord’’
Een pomp die intrathecaal de spierontspanner baclofen toedient, helpt patiënten met spasticiteit. Deze toepassing moet veel bekender worden, meent Eugène Quant. “Ik schat dat slechts 10% van de MS-patiënten die baat hebben bij deze pomp, deze daadwerkelijk krijgt.”
Speekselklieroperatie als uit de hand gelopen hobby
KNO-arts Frank van den Hoogen opereert speekselklieren om kwijlen bij kinderen met cerebrale parese te verminderen. Vanuit heel Nederland komen de patiëntjes hiervoor naar hem toe. “Vaak hoor je artsen zeggen dat het kwijlen er nu eenmaal bij hoort bij deze kinderen.”
Generalisten gevraagd voor chirurgie in oorlogsgebied
Chirurgen die uitgezonden worden in oorlogsgebied moeten over een breed palet aan chirurgische vaardigheden beschikken. Frederike Haverkamp deed een aantal aanbevelingen om chirurgische teams beter voor te bereiden op inzet in oorlogssituaties.
De lessen van de langstvliegende MMT-arts van Nederland
MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”
Pijn bij IC-opname is geassocieerd met hoger risico op psychopathologie
Het hebben van pijn voorafgaand aan en na een IC-opname geeft een hogere kans op psychopathologie, stellen Mienke Rijsdijk en haar mede-onderzoekers. “Dit kan bijdragen aan vroegtijdige identificatie van patiënten die risico lopen op psychopathologie.”
‘Waarom een patiënt rondrijden als hij zelf kan lopen?’
Waarom brengen we patiënten die goed ter been zijn in bed naar de OK? Dat vroeg colorectaal chirurg Tim Lubbers zich af. Hij startte de pilot ‘Lopend naar de OK’ en vertelt over de vele voordelen. “Patiënten bleken vooral behoefte te hebben aan controle.”
‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’
Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”
Anesthesiologen lanceren app over bevallingspijn
Caroline van der Marel vertelt over de nieuwe ‘Pijngids bevalling’-app en pleit voor meer aandacht vanuit de geboortezorg voor de anesthesiologen. “Ziekenhuizen plannen een geboortecentrum, maar daarbij wordt niet aan de anesthesie gedacht.”
Goede communicatie in de operatiekamer kan veiligheid verbeteren
Anne van Dalen deed onderzoek naar de communicatie in operatiekamers en geeft praktische tips hoe deze verbeterd kan worden. “Het kan heel waardevol zijn om met het complete operatieteam, dus alle verschillende disciplines bij elkaar, samen te oefenen.”
Wel of niet opereren bij heupfractuur: hoe beslis je dat?
Niet opereren van een heupfractuur bij oudere, kwetsbare patiënten bleek eerder al een reële optie. Bart Spaetgens onderzocht hoe de beslissing hiertoe tot stand komt. “De wens van de patiënt speelde in slechts een derde van de gevallen een doorslaggevende rol.”
Nieuwe aanpak voor pijn na een buikoperatie
Verklevingen na een buikoperatie kunnen gerichter met een nieuwe methode worden aangepakt volgens arts-onderzoeker Barend van den Beukel. “80% van de behandelde patiënten had na een jaar minder pijn en het risico op darmafsluiting was drie keer lager.”
SPING-blok biedt pijnstilling en kwaliteit van leven
Kwetsbare patiënten met een proximale heupfractuur in de palliatieve fase kunnen, aangezien opereren vaak geen optie is, dankzij het SPING-blok een goede pijnbehandeling krijgen. Miriam van der Velden: “Juist bij deze patiënten is kwaliteit van leven enorm belangrijk.”
Huidtest meet kwetsbaarheid van hart- en vaatchirurgische patiënten
Met nieuwe biomarkers voor kwetsbaarheid kan het chirurgische risico worden ingeschat van oudere patiënten die vaat- of hartchirurgie nodig hebben. Rosa Smoor verteld over de huidtest: “We zochten naar makkelijkere metingen die al in het ziekenhuis beschikbaar zijn.”
Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen
Vier SEH-artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”
Reponeren of niet reponeren, dat is de vraag
Reponeren van de pols is een pijnlijke en tijdrovende klus op de SEH. Hoe zinvol is die ingreep als de chirurg een week later die botdelen aan elkaar schroeft? Bas Derksen: “Het ziekenhuis kan naar verwachting tijd, geld en menskracht besparen.”
Primeur met augmented reality-bril bij plaatsen schouderprotese
Orthopeed Wilmar de Goede was de eerste in Europa die een augmented reality-bril gebruikte bij het plaatsen van een schouderprothese. “Je moet je wel realiseren dat op de plek van de virtuele knop ook de neus van de operatieassistent tegenover je kan zitten.”
Parkinsonpatiënt niet meer wakker tijdens DBS-operatie
Een patiënt met de ziekte van Parkinson die deep brain stimulation ondergaat, kan narcose krijgen. Dat is minder belastend en scheelt operatietijd. Neurochirurg Saman Vinke: “Zo kunnen we patiënten sneller en laagdrempeliger opereren.”
IMPACT: minder dure en belastende behandeling kraakbeen knie
Kraakbeen in de knie herstellen tegen lagere kosten en minder belasting van de patiënt. Het UMC Utrecht ontwikkelde een nieuwe behandeling. Orthopedisch chirurg Roel Custers vertelt er meer over.
Controle van neuromodulatie nu op afstand mogelijk
“De controle van neuromodulatie bij patiënten met chronische pijn kan nu op afstand via iPad of tablet. Dat bespaart hen een soms lange reis naar het ziekenhuis en kosten”, zegt anesthesioloog Harold Nijhuis van het St. Antonius Ziekenhuis.
Laserbehandeling moet betere prognose geven bij niet-operabel glioblastoom
Patiënten met een glioblastoom bij wie geen (volledige) operatie mogelijk is, hebben met een levensverwachting van ongeveer een half jaar een zeer ongunstige prognose. Laserablatie van de tumor verbetert mogelijk hun vooruitzicht. Dit moet blijken uit een zes jaar durende, landelijke studie die dit jaar is gestart. Een interview met neurochirurg Mark ter Laan.
Combinatie van regionale en lokale verdoving bij dotteren
Nieuw rondom de dotterbehandeling in SJG Weert: een combinatie van een regionale en lokale verdoving voorkomt dat mensen met grotere perioperatieve risico’s de nadelen van een algehele narcose ondervinden. “Dit is comfortabeler en minder risicovol voor de patiënt”, zegt vaatchirurg Arthur Sondakh.”
Neurologische uitval tijdens invasieve longprocedure? Overleg met hyperbare kamer!
“Als alle longartsen, radiologen en neurologen onthouden dat acute neurologische uitval tijdens of net na een longprocedure een luchtembolie kan zijn, hebben we al veel winst behaald”, aldus longarts Jelle Miedema. Hij verdiepte zich in iatrogene gasembolieen en publiceerde erover in PulmoScript (juni 2021).
Betere bewaartechniek voor donorledematen
“Een handtransplantatie is een race tegen de klok. Het gedoneerde weefsel bewaren is een uitdaging bij de operatie. Vanaf het moment dat je ledematen afneemt van de donor gaat de teller lopen”, legt Anne Sophie Kruit uit, plastisch chirurg in opleiding in het Radboudumc. Zij vertelt over een nieuwe veelbelovende techniek om donorledematen te bewaren.