
Kinderen aan het woord: Kinderparticipatie in medische consulten
Kinderen nemen slechts in beperkte mate deel aan medische consulten, ondanks hun wens om betrokken te zijn bij verschillende aspecten van het consult en hun recht om gehoord te worden. “Zorgprofessionals kunnen bijdragen aan het bevorderen van kinderparticipatie.”

‘Wees niet terughoudend bij behandelen migraine’
Neurologen en huisartsen mogen minder terughoudend zijn bij de behandeling van migraine bij kinderen, vindt Elke Jacobs. “Erken het probleem, en wees niet terughoudend om adequaat te behandelen. Als je een middel geeft, doe het dan goed.”

Kinderen met gehoorverlies iets beperkt in spraakuitingen
Kinderen met een cochleair implantaat of een gehoorapparaat zijn in hun spraakuitingen iets beperkt vergeleken met kinderen zonder gehoorverlies. “Meer kennis daarover kan leiden tot meer bewustzijn bij zorgprofessionals over beperkingen in sociale communicatie.”

Puffer-app geeft zorg op maat voor kinderen met astma
Thuismonitoring en ondersteuning via de Puffer-app levert kinderen met astma veel voordelen op, vertelt Mattiènne van der Kamp. “Thuismonitoring levert niet alleen veel minder ziekenhuisbezoeken op, maar ook gerichte begeleiding en daardoor meer controle over de astma.”

De tien belangrijkste onderzoeksvragen voor kinderen met IBD
Kinderen, ouders en zorgverleners hebben samen de tien belangrijkste onderzoeksvragen vastgesteld voor kinderen met IBD. Jasmijn Jagt en Menne Scherpenzeel vertellen over het belang van deze onderzoeksagenda. “Onderzoek vraagt bij kinderen om een heel andere aanpak.”

‘Ik ben blij met het medicaliseren van obesitas’
Kinderendocrinoloog Edgar van Mil is blij dat obesitas inmiddels wordt beschouwd als een ziekte. Het behandelen van kinderen met overgewicht noemt hij maatwerk. “Ik denk niet dat een tiener de gevolgen van een maagverkleining kan overzien.”

‘Familieonderzoek’ naar naweeën van behandeling kinderkanker
…de kop op.” “Diverse oncologische behandelingen, zoals bestraling van het hart en het gebruik van anthracyclines, hebben een negatief effect op de werking van het hart”, vult Julius aan. “Wij…

Wat heeft fijnstof met autisme en ADHD te maken?
Fijnstof in de lucht, met name de kleinere deeltjes, kan bij adolescenten en jongvolwassenen bijdragen aan symptomen van autisme en ADHD. “Dit soort kennis kan voor de toekomst relevant zijn voor onder andere beleidsmakers”, aldus eerste onderzoeker Yiran Li.

Zwangere vrouw draagt jeugdtrauma over op baby
Carlinde Broeks vond dat moeders met jeugdtrauma’s dit al tijdens de zwangerschap aan het kind kunnen overdragen. “De verschillende mechanismes waardoor psychische problemen tijdens de zwangerschap kunnen worden overgedragen, moeten we veel beter ontrafelen.”

Transitiepoli diabetes HMC verkleint afhaakrisico jongeren
Wanneer jongeren met diabetes van de kinderafdeling naar de polikliniek voor volwassenen overgaan, helpt de transitiepolikliniek diabetes bij een zachte, veilige ‘landing’. “Daardoor blijven meer jongeren aangehaakt, daar doen we het voor!”

Regelmatig checken op nierschade bij kinderen met mononier
Kinderen met een mononier hebben meer kans op het ontwikkelen van nierschade. Zo blijkt uit een groot Nederlands onderzoek. Eerste auteur Sander Groen in ’t Woud: “Onze resultaten benadrukken het belang van regelmatige controles.”

Status astmaticus: stoppen met roken en goede nazorg
Onderzoek van Shelley Boeschoten laat zien dat oudere kinderen, kinderen die al langer klachten hebben, en kinderen die zijn blootgesteld aan sigarettenrook een hoger risico hebben op IC-opname. “Het is belangrijk dat artsen zich bewust zijn van vermijdbare risicofactoren.”

‘Ik wil de verbindende schakel zijn tussen gynaecologen en kinderartsen’
Begin juli 2022 werd ze benoemd tot hoogleraar Verloskunde. Dit nadat ze jarenlang systematisch alle diagnoses van aangeboren hartafwijkingen bij ongeboren kinderen vastlegde en vergeleek met de uitkomsten. Gynaecoloog-perinatoloog en foetaal chirurg Monique Haak vertelt over haar missie.

Groeiend inzicht in cardiale risico’s bij kinderen en adolescenten
Er zijn steeds meer jeugdige risicogroepen voor atherosclerotische hartziekten op latere leeftijd. Dat vraagt om goed risicomanagement bij kinderen en adolescenten. Kindercardiologen dr. Henk Schipper en dr. Sarah de Ferranti schreven daarover twee publicaties in Pediatrics.

Simulatie bloedstroom helpt bij behandeling aangeboren hartafwijking
Een 3D-model van een ziek kinderhart helpt bij de therapiekeuze, maar lijkt waardevoller als ook gegevens van de bloedflow beschikbaar zijn. “Op basis van alleen 3D-anatomie onderschatten we soms de ernst van een vaatvernauwing”, zegt arts-onderzoeker Maartje Conijn.

Dystonie bij kinderen: hoe herken je het beter?
Dystonie bij kinderen meetbaar en herkenbaar maken voor artsen. Dat is het doel van Wieke Eggink, aios neurologie in het UMCG en postdoctoraal onderzoeker bij het Movement Disorders Expertise Centrum Groningen. “Iedere arts twijfelt wel eens aan de diagnose: schroom niet om die twijfels te delen, ga met elkaar in gesprek.”

Zes-favoriete-woordenmodel biedt brede blik op kinderen met een beperking
Een arts die écht onderkent hoe het leven met een beperking is, kijkt verder dan naar het medisch probleem alleen. Dat stelt hoogleraar en hoofd kinderrevalidatiegeneeskunde Jan Willem Gorter van het UMC Utrecht. Zijn zes-favoriete-woordenmodel draagt daar inmiddels wereldwijd aan bij.

‘COVID-tenen’ door overactief afweersysteem
“Dat COVID-tenen vaker vóórkomen bij jongeren dan ouderen komt waarschijnlijk doordat het immuunsysteem bij jongeren krachtiger reageert”, vertelt dermatoloog dr. Annemie Galimont, gespecialiseerd in dit onderwerp. “Dat levert zowel een snellere klaring van het virus op als ook een grotere kans op ‘collateral damage’, in dit geval lokale ontstekingen in de huid.”

‘Door een duurzame vertrouwensrelatie werken kinderen beter mee aan zorg’
Medische ingrepen zouden bij kinderen zoveel mogelijk zonder pijn of angst moeten. Het concept ‘procedurele comfortzorg’ beoogt om daaraan bij te dragen. Kinderarts dr. Piet Leroy: “Of iets een grote of kleine ingreep is, is een label dat we als volwassenen opplakken. Dat hoeft in de beleving van het kind niet zo te zijn.”

‘Integrative Oncology scheidt het kaf van het koren op basis van evidence’
“Kankerpatiënten willen weten wat ze kunnen doen om zich beter te voelen, en om de klachten te verlichten. Maar ze willen voorkomen dat het hun behandeling schaadt. En hebben daarom behoefte aan goed advies. Bijvoorbeeld over welke aanvullende zorg zinnig of juist niet zinnig is.” Arts Ines von Rosenstiel ziet hier een rol weggelegd voor medisch specialisten.

Verhoogde bloedsuiker in begin zwangerschap al riskant voor baby
Zwangerschapsdiabetes komt steeds vaker voor. Een verhoogde bloedsuiker in het 1e trimester van de zwangerschap leidt al tot hogere risico’s voor de groei van de baby en de gezondheid later. “Hopelijk komt de preconceptiezorg in Nederland meer van de grond”, aldus kinderarts i.o. Madelon Geurtsen.

Nasale toediening om RS-virus ‘bij de voordeur’ tegen te houden
“Wat veel mensen niet beseffen is dat we jaarlijks vele kinderen moeten overplaatsen naar het buitenland omdat in het piekseizoen van RS-virus de druk op de gezondheidszorg te groot wordt”, zegt arts-onderzoeker Natalie Mazur. “En nog zorgelijker; RSV is – na malaria –de tweede belangrijkste doodsoorzaak bij zuigelingen.”

Huilbaby’s: hulp bieden bij binding voorkomt veel problemen
Kinderarts De Kruijff deed onderzoek naar overmatig huilen bij baby’s. De ouders ondervinden stress, angst, depressie en bindingsproblemen met hun kind. “Bij zorgen over een medische oorzaak is het goed eerder naar een kinderarts te verwijzen. Als de medische angel eruit is ontstaat ruimte om hen goed te helpen.”