DOQ

‘Wees niet terug­houdend bij behan­delen migraine’

Het Praktisch Handvat Neurologische Zorg bij Hoofdpijn is geactualiseerd. Aandacht is daarbij ook voor behandeling van migraine bij kinderen. Neurologen en huisartsen zouden minder terughoudend mogen zijn bij de behandeling, vindt Elke Jacobs, kinderneuroloog in het Juliana Kinderziekenhuis. “Een adequate dosering is belangrijk. Als je een middel geeft, doe het goed.”

Tijdens een werkconferentie van de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra (VNHC) is het handvat geactualiseerd. Het weerspiegelt de stand van zaken in het werkveld van de hoofdpijnzorg en zet actuele behandeladviezen op een rij. Het is bedoeld als concrete aanvulling op de geldende richtlijnen, en als leidraad voor lokale behandelprotocollen. Bovendien is het handvat beschikbaar voor zowel neurologen als huisartsen. Actualisatie van het handvat was nodig, stelt Elke Jacobs. Zij is samen met collega Jikke-Mien Niermeijer verantwoordelijk voor de veranderingen in het handvat op het gebied van migrainezorg voor kinderen. “Er zijn nog veel onduidelijkheden over de behandeling van kinderen met migraine. Sommige huisartsen en neurologen hebben daar ideeën over die niet meer kloppen.”

“Er zijn weinig kinderen met migraine die niet reageren op triptanen”

Kinderneuroloog Elke Jacobs

Acute behandeling

De belangrijkste verandering in het handvat is een verduidelijking rond het advies voor acute behandeling van migraine bij kinderen: dat omvat nu ook triptanen. “Je zou kinderen geen triptanen mogen voorschrijven in de acute fase, terwijl ze geregistreerd zijn voor gebruik vanaf zes jaar”, aldus Jacobs. “Bovendien weten we uit de praktijk dat ze ook bij kinderen onder die leeftijd veilig zijn.” Een adequate dosering is daarbij wel belangrijk, voegt zij toe. “Behandel niet te vaak, twee tot drie dagen per week, maar wees niet terughoudend.”

Ook de nieuwere middelen voor behandeling in de acute fase, waaronder de ditanen (lasmiditan) en de gepants, zijn meegenomen in het handvat, hoewel een sterk advies ontbreekt. “Er is nog niet genoeg onderzoek gedaan naar deze middelen bij kinderen”, zegt Jacobs. “Bovendien is niet duidelijk of deze middelen überhaupt nodig zijn. Er zijn weinig kinderen met migraine die niet reageren op triptanen. Vaak zijn paracetamol, ibuprofen en slaap zelfs voldoende. Van het nut van meer middelen voor acute behandeling van migraine bij kinderen zijn wij nog niet overtuigd.”

Preventieve behandeling

De preventieve behandeling van migraine met CGRP-remmers, waaronder de nieuwe gepants, kreeg de laatste tijd veel aandacht. Onderzoeken naar de veiligheid en werkzaamheid van deze middelen bij kinderen zijn nog niet afgerond. “Deze middelen zijn vermoedelijk veilig bij kinderen”, zegt Jacobs. “Hoewel CGRP op veel plekken in het lichaam een rol speelt, waaronder de groeischijven, geven de lopende onderzoeken vooralsnog geen aanwijzingen voor negatieve effecten.” Over preventieve behandelingen voor migraine is bij kinderen nog niets bekend. “Daarom hebben we in het handvat alleen beschreven dat er onderzoeken gaande zijn, ook in Nederland.”

Aandachtspunt bij het eventueel toekomstig voorschrijven van deze nieuwe middelen is de bekostiging, voegt Jacobs toe. “Antilichamen tegen CGRP worden bij volwassenen alleen vergoed als preventieve behandeling bij mensen bij wie een botoxbehandeling heeft gefaald. Maar dat is bij kinderen geen geregistreerde behandeling. Bovendien is er geen overtuigend bewijs dat botox ook echt effectief is bij migraine bij kinderen. Ik ben benieuwd hoe CGRP-remmers een plaats gaan krijgen in het behandelbeleid van kinderen.”

“Ouders schrikken soms van de bijwerkingen, en zien vitamines als veiliger alternatief voor hun kind”

Propranolol en vitamines

In de richtlijn stond nog dat behandelaars propranolol als profylacticum konden inzetten bij kinderen met migraine. Dat advies is geschrapt. “De effecten van propranolol zijn matig, en de bijwerkingen hoog”, zegt Jacobs. “Kinderen zijn door dat middel gauw moe en buiten adem, wat ze beperkt in hun dagelijks leven.” Als alternatief staat candesartan in het handvat, dat in de praktijk bij volwassenen al wordt ingezet als preventief middel. “De bijwerkingen van candesartan zijn een stuk minder dan van propranolol. Omdat de veiligheid bij kinderen is onderzocht voor een andere indicatie, en omdat we weten dat de pathofysiologie van een migraine-aanval bij kinderen hetzelfde is als bij volwassenen, hebben we de wetenschap geëxtrapoleerd naar kinderen.”

Er is een apart hoofdstuk in het handvat gewijd aan het gebruik van vitamines. “We merken dat dit onderwerp leeft bij patiënten of hun ouders”, aldus Jacobs. “Zij schrikken soms van de bijwerkingen van sommige geneesmiddelen, en zien vitamines als veiliger alternatief voor hun kind. Dat maakt dit onderwerp ook voor artsen relevant.” In het handvat staat daarom dat melatonine kan worden overwogen bij slaapproblemen, net als vitamine D in het geval van een vitamine D-deficiëntie. “Maar voor uitgebreider advies verwijzen we naar het Praktisch Handvat Vitamines.”

“Wees niet terughoudend om adequaat te behandelen. Als je een middel geeft, doe het dan goed.”

Behandelbare ziekte

Jacobs wil benadrukken dat er meer aandacht mag komen voor migraine bij kinderen. “Migraine kan het leven van een kind serieus beïnvloeden. Ze moeten presteren op school terwijl ze lijden aan concentratieproblemen of gevoelig zijn voor licht en geluid.” De omgeving van patiënten, en wellicht ook sommige artsen, poetsen migraine toch nog steeds te makkelijk weg als hoofdpijntje, denkt Jacobs, of behandelaars denken onterecht dat ze er niets aan kunnen doen. “Erken het probleem, probeer ook een diagnose te stellen bij kinderen, en wees niet terughoudend om adequaat te behandelen. Als je een middel geeft, doe het dan goed.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx