DOQ

‘Practice what you preach’

In zijn duopraktijk in Leiden besteedt huisarts Chris Otten al jaren veel aandacht aan leefstijl en preventie. Collega-huisartsen inspireert hij – via trainingen bij Vereniging Arts en Leefstijl – hetzelfde te doen. Waarom is (extra) aandacht voor een gezonde leefstijl in de huisartsenzorg broodnodig? Wat werkt en wat beslist niet?

Chris Otten schrikt er keer op keer van: “In mijn praktijk zie ik steeds meer jonge patiënten met chronische aandoeningen, zoals overgewicht, diabetes en psychische nood. Veel jongeren komen nauwelijks buiten. Ze zitten veel achter een scherm en hebben weinig echte verbinding met anderen.” Otten wijst op de longitudinale studie van Waldinger aan de Harvard University.1 Die laat zien dat sociale relaties een cruciale rol spelen bij gezondheid. “Eenzaamheid is een even grote risicofactor voor overlijden als roken en overmatig alcoholgebruik.”

(Foto: Wouter Keuris Fotografie)

“Als huisartsen zelf geen gezonde leefstijl hebben, kunnen ze hun patiënten daar ook niet bij coachen”

Huisarts Chris Otten

Practice what you preach

Ook andere leefstijlfactoren, zoals ongezonde voeding of weinig slaap, spelen een rol bij de toename van chronische ziekten. Meer aandacht voor leefstijl in de spreekkamer is urgent, meent Otten. Maar waar te beginnen? “Practice what you preach”, luidt zijn antwoord op die vraag. “Als huisartsen zelf geen gezonde leefstijl hebben, kunnen ze hun patiënten daar ook niet bij coachen.” Zelf nam Otten zijn leefstijl onder de loep toen hij tijdens zijn huisartsenopleiding een burn-out kreeg. “Ik had al sinds mijn jeugd overgewicht en besloot mijn voedingspatroon aan te pakken. Door minder suikers en koolhydraten te eten, viel ik tien kilo af en ging ik me steeds beter voelen. Die kilo’s zijn er sindsdien af gebleven.”

“Vermijd de beschuldigende vinger en doemscenario’s. Ze leiden tot schaamte en spanning bij de patiënt”

Eigen regie

Als hij in zijn huidige praktijk vermoedt dat een patiënt baat kan hebben bij een gezondere leefstijl, vraagt hij toestemming om over het onderwerp te praten. Dat doet hij met een simpele vraag als: ‘Mag ik het met je over je leefstijl hebben?’ “De meeste mensen vinden dat goed. Ik pak dan het Leefstijlroer van Vereniging Arts en Leefstijl erbij en vraag aan welke pijler de patiënt wil werken. Op die manier heeft de patiënt de regie.”

Wat beslist niet werkt, is een beschuldigende vinger en doemscenario’s. “Die moet je als huisarts vermijden. Ik kan tegen een patiënt zeggen: ‘Je moet nu écht stoppen met roken, anders zul je vroeg sterven.’ Maar zo’n uitspraak leidt tot schaamte en spanning bij de patiënt, waardoor het extra moeilijk wordt om de sigaret te weerstaan. Wijzen op de voordelen van nieuw gedrag werkt veel beter. Zeg dus bijvoorbeeld: ‘Als je stopt met roken, heb je een grotere kans om gezond oud te worden.’”

Kleine stappen

Gedragsverandering draait om het aanleren van nieuwe gewoontes. En dat kan het best in kleine stapjes gebeuren. “Mensen willen vaak te radicaal veranderen”, vertelt Otten. “Het gevaar is dan groot dat ze de nieuwe leefstijl niet volhouden en gedemotiveerd raken. Kleine, haalbare doelen vergroten de kans op succes. Het is prima als een patiënt begint met vijf minuten hardlopen of één minuut mediteren, en dat langzaam uitbouwt.”

Af en toe een terugval hoort erbij. “Veel mensen worden dan boos op zichzelf. Dat levert zoveel spanning op dat het niet lukt de draad weer op te pakken. Ze hebben één bonbon gegeten en eten vervolgens uit frustratie de hele doos leeg. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat je patiënten begeleidt bij zelfcompassie. Wie milder naar zichzelf kijkt, kan denken: oké, dit is gebeurd. Ik ben niet perfect, maar ik pak mijn gezonde leefstijl vanaf hier weer op.”

 “Ik máák tijd voor een leefstijlgesprek. Desnoods laat ik er mijn spreekuur voor uitlopen”

Ken de mogelijkheden

Otten raadt collega-huisartsen aan een coachopleiding te volgen waarin ze leren patiënten zo goed mogelijk te begeleiden naar een gezonde leefstijl. Maar in hoeverre hebben huisartsen eigenlijk tijd om zo’n coachende rol op zich te nemen? “Zelf máák ik tijd voor een leefstijlgesprek”, zegt Otten. “Desnoods laat ik er mijn spreekuur voor uitlopen. Of ik vraag patiënten op een rustiger moment terug te komen. Maar huisartsen hoeven het natuurlijk niet alleen te doen. Ze kunnen patiënten verwijzen naar een leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut, schuldhulpverlening of het sociale wijkteam. Of aanmelden voor een programma voor gecombineerde leefstijlinterventie. Zorg dat je als huisarts de mogelijkheden kent en bekijk per patiënt wat nodig is. Er bestaat geen one size fits all.”

Leefstijlroer
Het Leefstijlroer van Vereniging Arts en Leefstijl is een hulpmiddel bij een leefstijlgesprek tussen een zorgprofessional en patiënt. Het geeft de zes pijlers weer die samen de lichamelijke en geestelijke gezondheid beïnvloeden: voeding, verbinding, middelen, beweging, ontspanning en slaap.

Referentie:
1.“Over nearly 80 years, Harvard study has been showing how to live a healthy and happy life”. Harvard Gazette, 2011.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”


Lees ook: ‘Ik zie dat u overgewicht heeft, mag ik daar met u over praten?’

Naar dit artikel »

Lees ook: ‘We willen de besparing op zorgkosten terug­geven aan de burgers’

Naar dit artikel »

Lees ook: Steeds meer apothekers zetten in op verbetering leefstijl

Naar dit artikel »

Lees ook: ‘Welzijn op Recept’ in plaats van een pijnstiller

Naar dit artikel »