DOQ

Astma en COPD

 
Andere vakgebieden

‘De risico’s op kinderlong­ziekten ontwikkelen zich al vanaf de conceptie’

“Het risico op het krijgen van astma is ongeveer twee keer zo groot voor kinderen die in armoede opgroeien,’ vertelt Ismé de Kleer. “Bewustwording onder artsen is belangrijk voor tijdige diagnose en het kunnen bieden van de juiste hulp.”

‘Kinderen met astma zijn geen kleine volwassenen met astma’

Voor kinderen met ernstig astma zijn sinds enkelen jaren biologicals beschikbaar. Onduidelijk is of de voorschrijfcriteria hiervoor wel de juiste zijn. Susanne Vijverberg en Yoni van Dijk onderzoeken dit. “De onderliggende pathologie is anders, ze zijn nog in de groei.”

Is etniciteit een achter­haalde parameter bij longfunctie­tests?

De discussie houdt aan: zorgt etniciteit als factor voor spirometrie voor onderdiagnose bij astma of COPD? Lisette van den Bemt legt uit hoe het zit. “Het gebruik van etniciteit in de zorg moeten we beperken. Voor spirometrie is dit mogelijk op termijn niet meer nodig.”

Nieuwe richtlijn ‘Astma en zwanger­schap’: tegen­strijdige adviezen opgelost

“Wanneer je astma vanaf het begin van de zwangerschap niet goed onder controle houdt, dan zijn er juist verhoogde risico’s. Bijvoorbeeld een verhoogde kans op een vroeggeboorte, pre-eclampsie, of een keizersnede”, aldus Saar van Nederveen-Bendien.

Spoort de huisarts straks actief hart- en vaatziektes vroeg­tijdig op?

Vroegtijdige opsporing in de huisartsenpraktijk leidt tot meer én eerdere diagnostiek van hart- en vaatziektes bij risicopatiënten, constateerde Amy Groenewegen onlangs. “Wanneer ze niet tijdig worden onderkend, verergeren ze en leiden ze tot ziekenhuisopnames.”

Positieve effecten van long­revali­datie bij ernstig astma blijven behouden

De positieve effecten van longrevalidatie bij patiënten met ernstige vorm van astma blijven op langere termijn behouden, ontdekte Bram van den Borst. “Het kan een heel zinvolle toevoeging zijn aan tweedelijnszorg voor patiënten met ernstig astma.”


Longtrans­plantatie bij COPD: een valide behandeloptie

In zeer specifieke gevallen vormt longtransplantatie een effectieve behandeloptie. Merel Hellemons legt uit hoe de patiënten hiervoor worden geselecteerd. “Het zou zonde zijn als de COPD-patiënten die in aanmerking komen niet verwezen worden.”

Therapietrouw bij COPD: goede begeleiding is het halve werk

Ellen Ricke ontwikkelde een tool die therapietrouw bij COPD-patiënten voorspelt én geeft advies om therapietrouw te stimuleren. “Het bevorderen van therapietrouw vraagt niet alleen een gedragsverandering van de patiënt, maar ook van de therapeut.”

Opnieuw discussie over rol kleine lucht­wegen bij rokers

Claire Cox deed onderzoek naar de rol van kleine luchtwegen bij (ex )rokers met of zonder astma en vond hierbij een aantal verrassende resultaten. “Ik denk zelf dat preventief monitoren de toekomst heeft, ook bij bijvoorbeeld gezonde rokers.”

Patiënten met boezem­fibril­leren screenen op COPD

Een op de acht patiënten met boezemfibrilleren heeft ook COPD. Door screening van AF-patiënten hoopt Rachel van der Velden op betere controle van hun COPD. “Hierdoor hopen we beter te kunnen identificeren wat de oorzaak is van hun kortademigheid, COPD of AF.”

Puffer-app geeft zorg op maat voor kinderen met astma

Thuismonitoring en ondersteuning via de Puffer-app levert kinderen met astma veel voordelen op, vertelt Mattiènne van der Kamp. “Thuismonitoring levert niet alleen veel minder ziekenhuisbezoeken op, maar ook gerichte begeleiding en daardoor meer controle over de astma.”

Het Landelijk zorgpad COPD: een kapstok voor verbetering

Het Landelijk zorgpad COPD longaanval met ziekenhuisopname dient als kapstok om verbeteringen in de zorg voor COPD-patiënten aan op te hangen, vertelt Lisette van der Velden: “Ik kan me bijna niet meer voorstellen hoe het zou zijn om zonder dit zorgpad te werken.”

Slijmproppen bij COPD-patiënten gerelateerd aan sterfte

Op CT-scans van COPD-patiënten zijn vaak slijmproppen te zien die luchtwegen verstoppen. Maar tot nu toe was niet bekend of dat een relatie heeft met mortaliteit. Uit recent onderzoek blijkt dat de slijmproppen zorgen voor hoger risico om binnen tien jaar te overlijden.

Algoritme onderscheidt astma en COPD beter dan arts

De verschillende diagnoses astma en COPD zijn in de klinische praktijk soms lastig vast te stellen. Een machine learning-algoritme dat is ontwikkeld om deze diagnoses te stellen, blijkt hierin inmiddels beter te scoren huisartsen en longartsen.

Ontregelde ademhaling heeft veel verborgen effecten

Stijn Mol en Carel van Wetering richtten een praktijk op, gericht op het diagnosticeren van disfunctioneel ademen en het aanleren van een goed adempatroon. “Het klachtenpatroon is zo breed dat het vaak lastig is om het verband met de ademhaling te ontdekken.”

COPD-studie levert winst op voor zorgverleners en patiënten

Long Alliantie Nederland deed onderzoek naar palliatieve zorg bij COPD. Belangrijkste uitkomsten volgens projectleider Els Verschuur: minder IC-opnamen, meer duidelijkheid voor patiënten en naasten, meer werkplezier bij zorgverleners en betere relatie met patiënten.

Status astmaticus: stoppen met roken en goede nazorg

Onderzoek van Shelley Boeschoten laat zien dat oudere kinderen, kinderen die al langer klachten hebben, en kinderen die zijn blootgesteld aan sigarettenrook een hoger risico hebben op IC-opname. “Het is belangrijk dat artsen zich bewust zijn van vermijdbare risicofactoren.”

Allergy Institute wil kennis inhalatie­allergieën vergroten

Meer zorgverleners bewust maken van het feit dat je een luchtwegallergie kunt behandelen en misschien wel genezen. Dat is het doel van het nieuwe instituut. Longarts Gert-Jan Braunstahl licht toe waarom en hoe.

Wees alert op hart- en vaatziekten bij COPD

COPD-patiënten hebben een verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. “Dit geldt met name voor de periode net na een longaanval”, vertelt dr. Sami Simons, longarts in het Maastricht Universitair Medisch Centrum+.

Nieuwe theorie over het nut van gapen

Gapen is van alle tijden en toch is er geen goed begrip over het waarom van de gaap. Een nieuwe Nederlandse hypothese stelt dat gapen de spieren rondom de luchtwegen herpositioneert en zo de zuurstofvoorziening op lange termijn garandeert. Deze hypothese krijgt wel de nodige weerstand.

Prevalentie treatable traits varieert enorm tussen astma en COPD

De prevalentie van treatable traits varieert enorm bij patiënten met astma, COPD of astma plus COPD. Dit laat een analyse van het NOVELTY-cohort zien op basis van data van wereldwijd meer dan 11.000 patiënten.

Een goed gesprek kan kwaliteit palliatieve zorg verbeteren

“Zowel artsen als patiënten doen veel aannames over de laatste levensfase; die kloppen lang niet altijd”, aldus verpleegkundig specialist Lenny Kuper. Zij onderzocht hoe Advance Care Planning verloopt in praktijk voor patiënten met ernstige COPD.

Hoger risico op astma door lagere luchtweg­infecties op jonge leeftijd

Een meta-analyse op basis van gegevens van meer dan 150.000 Europese kinderen wijst erop dat met name lagere luchtweginfecties geassocieerd zijn met een verhoogd risico op astma en een verminderde longfunctie op de schoolleeftijd.