Thuisbeademing: unieke landelijke samenwerking in de zorg

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
18 mei 2022

Mensen die onvoldoende zelf kunnen ademen, worden in Nederland ondersteund met beademing in de thuissituatie. Thuisbeademing is een unieke vorm van landelijke samenwerking die navolging verdient, vindt longarts drs. Ries van den Biggelaar van het Centrum voor Thuisbeademing. “We hebben de afgelopen 30 jaar laten zien wat we voor elkaar kunnen krijgen door samen te werken.”

Respiratoire insufficiëntie (RI) kan het gevolg zijn van een neuromusculaire ziekte, een acuut trauma met een dwarslaesie tot gevolg, of een misgroei van de thorax. Ook kan er sprake zijn van COPD, een niet goed behandelde OSAS, of een overbrugging naar een longtransplantatie. Patiënten met RI worden verwezen naar het Centrum voor Thuisbeademing voor follow-up. Voorlichting aan artsen en patiënten is daarbij belangrijk, zegt Ries van den Biggelaar. Hij is longarts bij het Erasmus MC en werkzaam bij het Centrum voor Thuisbeademing. “We proberen mensen al in de eerste fase van RI bij ons te hebben, zodat we patiënten tijdig kunnen instellen.” Dat heeft er met name mee te maken dat deze patiënten zonder adequate hulp in ademnood kunnen komen. “Als je langer wacht met instellen, kan de conditie verslechteren en moeten patiënten op de IC worden opgenomen. Dat kent allerlei risico’s.”

“Bij de patiënten waarbij we ‘s nachts hypercapnie aantreffen, heeft 70 procent dit na een jaar ook overdag”

longarts drs. Ries van den Biggelaar

Vroeg herkennen

Volgens Van den Biggelaar is het essentieel om de klachten van RI vroegtijdig te herkennen. “RI komt in beginsel in de nacht voor. Patiënten hebbe

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel