DOQ

Huisartsgeneeskunde

 
Andere vakgebieden

‘Vrouwen hebben behoefte aan praktische informatie over menstruatie’

Lisa Zuidema waarschuwt dat schaamte en gebrek aan kennis over menstruatie vaak leiden tot uitstel of vermijden van zorg en ziet hierin een rol weggelegd voor behandelaren. “Driekwart van Nederlandse vrouwen weet niet dat hevig menstrueel bloedverlies behandelbaar is.”

Corticofobie onder zorgverleners leidt tot suboptimale behandeling

Corticofobie onder zorgverleners leidt tot terughoudend voorschrijfgedrag bij constitutioneel eczeem – met risico op suboptimale behandeling, blijkt uit onderzoek van Aviël Ragamin. “De arts wordt geacht een corticosteroïd uit de juiste sterkteklasse voor te schrijven.”

‘Stel ouderen gerust over hun statinegebruik’

Statines hebben géén negatieve invloed op spierkracht, spiermassa en spierfunctie bij ouderen van 75+, ontdekte Dalia Fazel. “De slechte naam van statines is niet gebaseerd op enig wetenschappelijk bewijs.”

Wanneer is huilen abnormaal?

Kinderarts Karola de Graaf ontwikkelde een korte vragenlijst om ouders vroegtijdig op te sporen die worstelen met het huilen van hun baby. “Als er niet actief wordt gevraagd naar het huilgedrag, dan kunnen ouders zich verloren voelen.”

Promoveren met z’n tweeën: artsenstel onderzocht spier­klachten door medi­cijnen

Beweging helpt mogelijk tegen spierklachten veroorzaakt door tyrosinekinaseremmers en statines, ontdekten Lando Janssen en Eline Allard. “Alle beetjes beweging dragen bij aan de gezondheid. Daarvoor is geen hoog-intensieve lichaamsinspanning nodig.”

Simvastatinecrème biedt uitkomst bij belastende huidaandoening

Chiel Ebbelaar ontdekte dat simvastatinecrème effectief is bij de behandeling van porokeratose, een huidaandoening waarvoor weinig andere behandelopties bestaan. “Vaak treedt binnen twee weken sterke vermindering op van klachten.”


Ruime meerderheid van de volwassenen wil dementierisico weten

Jacqueline Claus en Frank Wolters ontdekten dat twee derde van de volwassenen hun risico op dementie wil weten, terwijl geen enkel predictiemodel hiervoor in de spreekkamer wordt gebruikt. “De respondenten wilden het risico vooral weten vanwege familiaire belasting.”

‘Hoe kon ik dit nou over het hoofd zien?’

Gemiste diagnoses raken niet alleen patiënten, maar ook artsen diep, vertelt Jojanneke Kant. Ze deelt hoe zulke fouten haar werk en nachtrust beïnvloeden en hoe ze er beter mee heeft leren omgaan. “Alle typische angstklachten kwamen voorbij.”

Betere eczeemzorg door Nationaal Constitutio­neel Eczeem Project

Anne-Moon van Tuyll van Serooskerken en Inge Haeck startten het Nationaal Constitutioneel Eczeem Project om eczeemzorg te verbeteren. “We wilden betrouwbare informatie over constitutioneel eczeem uniformeren en toegankelijker maken voor patiënten en zorgverleners.”

Kind met bedplassen? Vraag ook naar slaapapneu!

Obstructief slaapapneu (OSA) kan een onderliggende oorzaak zijn van bedplassen bij kinderen. Maayke van Galen pleit voor meer bewustwording hiervan. “Er zou bij zorgverleners meteen een belletje moeten gaan rinkelen bij ieder kind met enuresis.”

Obstructief slaapapneu treft niet alleen zware, oude mannen

In het Nederlands Slaap Instituut zien Lisette Venekamp en haar collega’s veel patiënten met obstructieve slaapapneu. Toch wordt deze aandoening vaak gemist door collega-artsen. “Ook vrouwen en mensen zonder overgewicht kunnen slaapapneu hebben.”

‘De nare gevolgen van ons pervers geworden geneesmiddelen­systeem’

Patiënten hebben geregeld te maken met geneesmiddelentekorten, wat zowel fysieke, psychische als praktische gevolgen voor hen kan hebben, zo blijkt uit onderzoek van het IVM. Beter overleg en creatieve oplossingen zijn volgens apotheker Anke Lambooij essentieel.

Van tropenarts naar huisarts op Texel

Josine Blanksma werkte jarenlang als tropenarts voor Artsen zonder Grenzen en is een paar jaar geleden een nieuw avontuur aangegaan: ze werkt nu als huisarts op Texel. “Mijn nieuwe carrièrepad is heus niet minder uitdagend te noemen.”

Chronische ontsteking door zwart pigment uit tattoo

Sebastiaan van der Bent onderzoekt en behandelt tattoocomplicaties zoals allergieën, infecties en ontstekingen. “Ongeveer 10-20% van de inwoners in Europa heeft een tattoo, maar er bleek weinig bekend te zijn over complicaties. Daarom ben ik zelf onderzoek gaan doen.”

Nanodeeltjes naar de placenta: de toekomst?

Gynaecoloog Titia Lely werkt aan therapie met nanodeeltjes tegen hoge bloeddruk in de zwangerschap. “Dankzij deze innovatieve manier kunnen we voorkomen dat het middel bij het kind komt en dat het kind schade oploopt.”

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Huidscan bespaart pijn, tijd en kosten bij basaalcelcarcinoom

Een OCT-huidscanner kan bij twee derde van de basaalcelcarcinomen een biopt vervangen, vertelt Klara Mosterd. De scanner is sneller, patiëntvriendelijker en kosteneffectief. “Doordat er minder biopten nodig zijn, levert de aanschaf uiteindelijk een flinke besparing op.”

Congenitale NDI: ‘Patiënten plassen tot wel 20 liter per dag’

Congenitale NDI is een zeldzame, erfelijke aandoening met grote gevolgen voor het dagelijks leven. De onbekendheid van de aandoening bemoeilijkt diagnostiek en behandeling, dus Nine Knoers en Elena Levtchenko namen het initiatief om te komen tot een consensusdocument.

Efficiënter longvlekjes op laten volgen door radioloog

Door longvlekjes met laag risico op longkanker door radiologen te laten opvolgen, wordt zorg efficiënter, aldus Erik van der Heijden. Dit ontlast longartsen, verlaagt kosten en biedt een betere voorbereiding op de toenemende zorgvraag rondom longkanker.

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

Ongezond voedselaanbod zorgt voor meer hart- en vaatziekten

Mensen in een gezondere woonomgeving hebben 10% minder kans op hart- en vaatziekten, ontdekte Joline Beulens. “Als artsen weten in wat voor omgeving iemand woont, kunnen ze er rekening mee houden hoe gemakkelijk hun leefstijladvies op te volgen zal zijn.”

‘Je hebt multidisciplinaire expertise nodig om de juiste ILD-diagnose te kunnen stellen’

Interstitiële longziekten zijn zeldzaam en complex, met vaak vertraagde diagnostiek. Jelle Miedema en Yasmin Gür vertellen over de kracht van het landelijke ILD-netwerk. “Het gaat om zeldzame aandoeningen, dan is het goed om de krachten te bundelen en kennis te delen.”

‘Ouders dankbaar voor rotavirus­vaccin’

Met de opname van het rotavirusvaccin in het Rijksvaccinatieprogramma hoopt Fien van Dongen op een sterke daling in ziekenhuisopnames. De effectiviteit van het vaccin blijkt hoog. Toch zijn er aandachtspunten: “Goede kennis van de bijwerkingen is essentieel voor zorgverleners.”