DOQ

Huisartsgeneeskunde

 
Andere vakgebieden

Nog veel hidra­denitis suppurativa-patiënten zijn niet gediag­nosti­ceerd

Met ruim 2% is de prevalentie van hidradenitis suppurativa hoger dan eerder gedacht. Silke Bouwman vond dat de huidaandoening vaak niet wordt gediagnosticeerd én samenhangt met leefstijl. “Gemiddeld duurt het een jaar of zeven voordat de diagnose wordt gesteld.”

De worsteling van gewichts­verlies: overwinnen van ongezonde prikkels

Jacqui van Kemenade zet zich in voor maatschappelijke veranderingen om obesitas tegen te gaan. Zij stelde de Weeg & Weet-checklist op, waarmee mensen inzicht krijgen in de oorzaken van hun overgewicht of obesitas. Inmiddels vulden meer dan 17.500 Nederlanders die in.

Gesprekskaart over diabetestechnologie

Niet alle mensen met diabetes krijgen dezelfde informatie over de bestaande technologieën. Sasja Huisman ontwikkelde daarom de Diatech-kaart. “Om de gesprekken meer uniform te maken, is de gesprekskaart een goede hulp. Ook helpt het om informatie eenvoudiger te maken.”

Nieuwe richtlijn ‘Astma en zwanger­schap’: tegen­strijdige adviezen opgelost

“Wanneer je astma vanaf het begin van de zwangerschap niet goed onder controle houdt, dan zijn er juist verhoogde risico’s. Bijvoorbeeld een verhoogde kans op een vroeggeboorte, pre-eclampsie, of een keizersnede”, aldus Saar van Nederveen-Bendien.

Leefstijl­advies bij coronair­lijden: vaak blinde vlek voor behande­laar

Zorgverleners houden te weinig rekening met de voorkeuren van patiënten rond de behandeling van hart- en vaatziekten, aldus Marjolein Snaterse en Tinka van Trier. Dit terwijl patiënten zelf aangeven dat ze hulp nodig hebben bij het aanpassen van hun leefstijl.

Wel of niet opereren bij heup­fractuur: hoe beslis je dat?

Niet opereren van een heupfractuur bij oudere, kwetsbare patiënten bleek eerder al een reële optie. Bart Spaetgens onderzocht hoe de beslissing hiertoe tot stand komt. “De wens van de patiënt speelde in slechts een derde van de gevallen een doorslaggevende rol.”


‘Window of opportunity’ bij artritis psoriatica?

Bij reumatoïde artritis lijkt er een ‘window of opportunity’ te bestaan. Is dit ook het geval voor artritis psoriatica? Selinde Snoeck Henkemans zocht het uit. “Er is nog veel winst te halen in het herkennen van PsA en het verkorten van de tijd tot diagnose.”

Stress beïnvloedt effectivi­teit immuun­therapie

Stress kan de effectiviteit beïnvloeden van een immuuntherapiebehandeling bij melanoom, blijkt uit onderzoek van Itske Fraterman. “Stress is wel degelijk een factor van belang, waar we ook passende zorg op moeten leveren.”

Voorkom een burn-out

Huisarts Nico Verhoef onderzocht waarom steeds meer artsen een burn-out krijgen, hoe dit te voorkomen, én geeft tips hoe je het werk leuk houdt voor jezelf. “Een middag per week maakte ik vrij voor kleine chirurgische ingrepen, omdat ik dat heel leuk vind om te doen.”

Centrum voor Seksualiteit: een stevige basis voor zorg rondom seksuele problemen

“Seksualiteit bespreekbaar maken en de patiënt een oplossing bieden wanneer dat mogelijk is, is van groot belang”, vinden Anneke van Loevesijn en Rob Schipper. “Dat kan, nu we de mogelijkheid hebben patiënten door te verwijzen binnen het Centrum voor Seksualiteit.”

FNS: een serieuze neuro­logische aandoening die aandacht en zorg verdient

Rien Vermeulen zet zich in voor meer bewustwording over functionele neurologische stoornissen (FNS), én de juiste zorg voor deze patiënten. “Vroeger werden deze patiënten nogal eens weggezet als hysterisch en kwamen ze ten onrechte bij een psychiater.”

Endome­triose vraagt om zeer gewogen counselen

Velja Mijatovic vraagt meer aandacht voor endometriose, en legt uit waar de behandeling vaak vanaf hangt. Ga niet te snel opereren, benadrukt hij, maar ontrafel waar de patiënt echt mee geholpen is. “Een operatie is niet zaligmakend.”

Stigma rondom longkanker nog altijd groot

Christel van Batenburg bracht het stigma rondom longkanker in kaart. Vervelende opmerkingen en vragen komen vaak voor, ook vanuit zorgprofessionals. “Artsen beseffen zich niet altijd dat bepaalde opmerkingen voor patiënten heel lastig en pijnlijk zijn.”

‘Denk bij problemen van ggz-aard ook aan de omgeving’

De huisartsenpraktijk van Henri Spaan sloeg de handen ineen met het mantelzorgloket en de POH-GGZ. Mantelzorgers van ggz-patiënten kregen hierbij actief informatie en zo nodig ondersteuning aangeboden. “Mantelzorgers melden zich pas als zich klachten ontwikkelen.”

Spoort de huisarts straks actief hart- en vaatziektes vroeg­tijdig op?

Vroegtijdige opsporing in de huisartsenpraktijk leidt tot meer én eerdere diagnostiek van hart- en vaatziektes bij risicopatiënten, constateerde Amy Groenewegen onlangs. “Wanneer ze niet tijdig worden onderkend, verergeren ze en leiden ze tot ziekenhuisopnames.”

Positieve effecten van long­revali­datie bij ernstig astma blijven behouden

De positieve effecten van longrevalidatie bij patiënten met ernstige vorm van astma blijven op langere termijn behouden, ontdekte Bram van den Borst. “Het kan een heel zinvolle toevoeging zijn aan tweedelijnszorg voor patiënten met ernstig astma.”

Ademtest moet diagnostiek bij CMI vergemakkelijken

Chronische maag-darmischemie (CMI) is een relatief zeldzame aandoening. De ontwikkeling van een nieuwe test moet de diagnostiek van CMI gemakkelijker maken en daardoor versnellen, leggen Desirée Leemreis-van Noord en Eva Bocharewicz uit.

Patiënten delen medicatie­wensen slechts beperkt met zorg­verlener

Patiënten zijn opvallend vaak ontevreden over hun medicatie, maar delen dat niet altijd met hun apotheker of huisarts, bleek uit onderzoek van Anke Lambooij. “Vaak denken mensen dat stoppen niet mogelijk is of ze weten überhaupt niet dat er een gesprek mogelijk is.”

Praktische hand­leiding over ziekte van Morbihan

Om hun collega’s te helpen de zeer zeldzame ziekte van Morbihan te herkennen en te behandelen, plozen dermatologen Esther van Zuuren en Mireille van der Linden alle wetenschappelijke publicaties over de aandoening uit. “De ziekte van Morbihan is een diagnose bij uitsluiting.”

Schakel tijdig logopedist in bij parkinson

Behandeling van slik- en stemproblemen bij mensen met parkinson schiet tekort. KNO-arts Michel van Hooren pleit ervoor meer patiënten naar een logopedist door te verwijzen. “Een eenmalig logopedisch consult voor iedere patiënt met parkinson, dat is mijn ideale wereld.”

Longtrans­plantatie bij COPD: een valide behandeloptie

In zeer specifieke gevallen vormt longtransplantatie een effectieve behandeloptie. Merel Hellemons legt uit hoe de patiënten hiervoor worden geselecteerd. “Het zou zonde zijn als de COPD-patiënten die in aanmerking komen niet verwezen worden.”

Nieuw Kennis­platform Anti­stolling: vooral vraag­baak voor patiënt en arts

Initiatiefnemer Menno Huisman vertelt over het Nederlands Kennisplatform Antistolling, dat informatie biedt over het gebruik en voorschrijven van antistollingsmiddelen. “Specialisten schrijven deze niet iedere dag voor en kunnen er zelf ook veel vragen over hebben.”

Biologicals voor AD bij kinderen: Praktische uit­dagingen en kennis­hiaten

Behandeling met biologicals wordt steeds belangrijker bij kinderen met matige tot ernstige atopische dermatitis. Welke vragen en hiaten in de kennis spelen er nog en wat moet onderzocht worden? En welke praktische uitdagingen tellen hier mee?