DOQ

‘Window of opportunity’ bij artritis psoriatica?

Bij reumatoïde artritis lijkt er een zogenoemde ‘window of opportunity’ te bestaan: als de behandeling start binnen 12 weken na het ontstaan van de eerste symptomen, behalen patiënten vaker remissie en hebben zij later minder radiologische progressie en functionele beperkingen. Bestaat deze window of opportunity ook voor artritis psoriatica? Selinde Snoeck Henkemans, arts-onderzoeker in het Erasmus MC, en collega’s zochten het uit.

Het diagnosticeren van artritis psoriatica (PsA) kan een uitdaging vormen en een vertraging bij het stellen van de diagnose is dan ook niet zeldzaam. Maar: een tijdige diagnose en behandeling van de aandoening heeft mogelijk een positieve invloed op de uitkomsten van patiënten op lange termijn. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij reumatoïde artritis, waar een zogenoemde ‘window of opportunity’ bestaat. Het starten van een behandeling in deze periode, dat wil zeggen binnen 12 weken na start van de symptomen van reumatoïde artritis, leidt tot hogere remissiepercentages, minder radiologische progressie en minder functiebeperkingen. Selinde Snoeck Henkemans en collega’s zochten, op basis van gegevens van nieuw-gediagnosticeerde PsA-patiënten uit het Dutch southwest Early Psoriatic Arthritis cohoRt (DEPAR), uit of ook PsA een window of opportunity kent.

“Circa 50% van de PsA-patiënten heeft langer dan een jaar klachten alvorens de diagnose wordt gesteld”

Arts-onderzoeker Selinde Snoeck Henkemans

Meer kans op DAPSA-remissie

Van de 708 geïncludeerde PsA-patiënten had 19% een korte vertraging in het stellen van de diagnose (<12 weken), 33% een middellange vertraging (≥12 weken en ≤1 jaar) en 47% een lange vertraging (> 1 jaar). De onderzoekers vergeleken het percentage patiënten dat klinische minimale ziekteactiviteit (MDA) en remissie volgens de Disease Activity index for PSoriatic Arthritis (DAPSA) behaalde, alsmede diverse patiëntgerapporteerde uitkomstmaten (functionele beperkingen, ziekte-impact, algemene gezondheid en pijn) tussen deze groepen gedurende drie jaar. Het bleek dat PsA-patiënten met een diagnostische vertraging van ≤1 jaar meer kans hadden om DAPSA-remissie en MDA te bereiken dan patiënten met een vertraging van >1 jaar.

Daarnaast waren de onderzochte patiëntgerapporteerde uitkomstmaten gedurende drie jaar over het algemeen slechter bij patiënten met een diagnostische vertraging van >1 jaar dan bij patiënten met een vertraging ≤1 jaar. De verschillen waren echter klein. De onderzoekers keken tevens welke karakteristieken op baseline geassocieerd waren met een langere diagnostische vertraging. Dit waren het vrouwelijk geslacht, het hebben van enthesitis, chronische rugpijn en lagere C-reactief proteïne (CRP)-waarden.

“Een vertraging van een jaar of langer is geassocieerd met slechtere klinische uitkomsten”

Langere window of opportunity

Met deze studie laten de onderzoekers zien dat patiënten bij wie de diagnose PsA laat gesteld wordt, minder vaak remissie bereiken dan patiënten bij wie de diagnose eerder gesteld wordt. Een vertraging van een jaar of langer is daarbij geassocieerd met slechtere klinische uitkomsten. Dit is volgens de onderzoekers een belangrijke bevinding, aangezien ongeveer de helft van de PsA-patiënten een diagnostische vertraging van meer dan een jaar heeft. Dit is tevens de eerste studie die laat zien dat er ook bij PsA een soort window of opportunity bestaat. De uitkomsten suggereren daarbij dat de window of opportunity bij PsA langer is dan bij reumatoïde artritis, namelijk een jaar in plaats van 12 weken. Snoeck Henkemans: “Desondanks is er nog veel winst te halen in het herkennen van PsA-gerelateerde klachten en het verkorten van de tijd tot diagnose, aangezien circa 50% van de PsA-patiënten langer dan een jaar PsA-gerelateerde klachten heeft alvorens de diagnose wordt gesteld.”

Referentie: Snoeck Henkemans SVJ, De Jong PHP, Luime JJ, et al. Window of opportunity in psoriatic arthritis: the earlier the better? RMD Open 2024;10(1):e004062.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënte met dyspnoe naar de EHH

Een oudere obese vrouw presenteert zich op de Eerste Hart Hulp vanwege dyspnoe. Die begon twee weken geleden en was aanvankelijk inspanningsgebonden, nu ook bij platliggen. Ze plast nog maar kleine beetjes sinds drie dagen. Wat is uw diagnose?

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”


Lees ook: Sekseverschillen in behandeleffectiviteit bij artritis psoriatica

Naar dit artikel »